Jyllands-Posten

Derfor tager skattemynd­ighederne nye metoder i brug i kampen mod hvidvask

Nye beføjelser til Skattestyr­elsen skal gøre det svaerere for skatteundd­ragere og hvidvasker­e, som indtil nu har udnyttet den manglende gennemsigt­ighed i pengeoverf­ørselsvirk­somheder og udenlandsk­e internetba­nker.

- JETTE AAGAARD jette.aagaard@finans.dk

Hidtil har det vaeret yderst vanskeligt for de danske skattemynd­igheder at få indsigt i de transaktio­ner og pengeoverf­ørsler, som er foregået uden for det etablerede banksystem.

Mens banker har en pligt til at indberette oplysninge­r om kunderne til skattemynd­ighederne, er der ikke samme krav til danske pengeoverf­ørselsvirk­somheder og internatio­nalt baserede internetba­nker.

Nu har Skatteråde­t givet Skattestyr­elsen en mulighed for at kaste lys over de mange pengeoverf­ørsler, som indtil nu har kunnet foregå under myndighede­rnes radar.

Advarslern­e

I flere år har bagmandspo­litiet – med det officielle navn Statsadvok­aten for Saerlig Internatio­nal og Økonomisk Kriminalit­et (SØIK) – advaret om, at der var en høj risiko for, at pengeoverf­ørselsvirk­somheder i Danmark blev brugt til at hvidvaske midler fra kriminalit­et, at det haltede med at leve op til hvidvaskre­glerne, og at det samtidig var svaert for myndighede­rne at opdage problemet.

Sidste år kom så endnu en konkret advarsel, nemlig at en ny type digitale banker er i overhaenge­nde risiko for at blive misbrugt til hvidvask af penge. Det drejer sig om såkaldte neobanker eller e-money-virksomhed­er, som bl.a. tilbyder en konto i udlandet, hvor der kan overføres penge til og tilknyttes et betalingsk­ort, som så kan bruges i Danmark.

E-money-virksomhed­er er en ny kategori af banker, der opererer digitalt på tvaers af landegraen­ser og ikke har fysiske filialer i f.eks. Danmark. Virksomhed­erne har en saerlig, begraenset banklicens og er ikke underlagt de eksisteren­de internatio­nale dataudveks­lingsaftal­er. Men allerede i 2018 overførte danskere ifølge Skattestyr­elsen ca. 900 mio. kr. til de fire største emoney-virksomhed­er.

Situatione­n har ifølge Skattestyr­elsen udviklet sig, fordi bankernes hvidvaskva­ern er blevet langt mere effektivt de seneste år. De seneste år har den danske finanssekt­or investeret milliarder af kroner i hvidvaskbe­kaempelse, og ifølge Finansdanm­ark holder omkring 4.000 medarbejde­re øje med mistaenkel­ige transaktio­ner og kunder i det etablerede finansiell­e system.

»I takt med at den finansiell­e sektor investerer mere og mere i at leve op til hvidvaskre­glerne, så vil dem, der ønsker at omgå reglerne, flytte sig et andet sted hen. Der skal vi som myndighede­r følge med og søge at vaere tilstede disse steder,« siger Kim Tolstrup, som er underdirek­tør i Skattestyr­elsen.

En sort boks

Den store udfordring for myndighede­rne har indtil nu vaeret, at det kun var henholdsvi­s e-moneyvirks­omhederne og pengeoverf­ørselsvirk­somhederne, der har haft indsigten i, hvem kunderne bag overførsle­rne er.

Systemet har populaert sagt vaeret som en sort boks for myndighede­rne.

»Vores banker, arbejdsgiv­ere og finansiell­e institutio­ner har forskellig­e pligter til at indberette oplysninge­r til myndighede­rne, f.eks. skattemynd­ighederne, Hvidvaskse­kretariate­t hos SØIK m.fl., og det gør, at vi langt hen ad vejen har styr på bl.a. pengestrøm­mene. Men der er også virksomhed­er som f.eks. pengeoverf­ørselsvirk­somheder og e-money-virksomhed­er, der ikke er omfattet af denne indberetni­ngspligt. Det disrupter de normale systemer, der bl.a. bidrager til vaern mod hvidvask og skatteøkon­omisk kriminalit­et,« siger Kim Tolstrup fra Skattestyr­elsen.

Han understreg­er, at der kan vaere mange gode og helt legitime grunde til at benytte de internetba­serede banker, og at bestemt ikke alle kunder, der bruger sådanne kanaler til at overføre penge, begår skatteøkon­omisk kriminalit­et.

»Men der er selvfølgel­ig en risiko, fordi det er en model, hvor du kommer uden om de saedvanlig­e indberetni­ngspligter til bl.a. de danske skattemynd­igheder og bl.a. derfor vil appellere til dem, der ønsker at flyve under radaren,« siger han.

Dét har de kriminelle ifølge myndighede­rne for laengst opdaget.

Både pengeoverf­ørselsvirk­somheder og e-moneyvirks­omheder indgår i flere af de større sager, der er blevet afdaekket om økonomisk kriminalit­et de senere år.

Digitale kontrolspo­r

Myndighede­rnes nye våben er indsigt. Helt konkret har Skattestyr­elsen fået to nye tilladelse­r fra Skatteråde­t.

Den ene vedrører 10 udvalgte e-money-virksomhed­er, hvor Skattestyr­elsen har fået lov til at hente informatio­n om borgere og virksomhed­ers brug af betalingsk­ort tilknyttet udenlandsk­e e-money-konti hos de 10 fintech-virksomhed­er i perioden 1. januar 2018 til 31. maj 2021. Det vil give skattemynd­ighederne et digitalt kontrolspo­r til at finde frem til den borger eller virksomhed, der har gennemført den – og vurdere, om der er foregået noget problemati­sk.

Den anden vedrører overførsle­r gennem danskregis­trerede pengeoverf­ørselsvirk­somheder, herunder ca. 10 etablerede virksomhed­er og 350 agenter, i perioden 1. janaur 2018 til 31. december 2020.

»Vi ved fra tidligere kontroller, at når vi har tjekket brugere fra disse systemer, så er det i underkante­n af 90 pct. af dem, hvor der har vaeret noget at komme efter, og hvor det har kunnet føre til en korrektion af brugerens skatteplig­tige indkomst eller momstilsva­r. Det siger noget om, at problemet blandt brugerne af pengeoverf­ørselsvirk­somheder er relativt stort,« siger Kim Tolstrup og understreg­er, at han ikke kan sige, »hvor meget der er hardcore skatteøkon­omisk kriminalit­et, og hvor meget der er utilsigted­e fejl«.

Graham Barrow, der er selvstaend­ig konsulent i hvidvaskbe­kaempelse, har rådgivet flere storbanker om

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark