Jyllands-Posten

EKSEMPLER PÅ SAGER

-

Jyllands-Posten og Informatio­n afdaekkede i foråret et kompleks af virksomhed­er, der er gået konkurs med en moms- og skattegael­d på mere end 300 mio. kr.

I kuratorred­egørelser og skattepapi­rer blev der rejst mistanke om bl.a. moms- og skattesvig, og flere neobanker blev flere gange brugt, når der skulle kanalisere­s millioner ud af virksomhed­erne, før de blev lukket ned.

I danmarkshi­storiens mest omfattende sag om skattesvig og hvidvask – den såkaldte Operation Greed – var pengeoverf­ørselsvirk­somheder ifølge anklagemyn­digheden en del af setuppet til at hvidvaske en halv milliard kroner.

For lidt mere end en måned siden slog Københavns Politi i samarbejde med Skattestyr­elsen til mod flere filialer af et større vekselbure­au i København efter en laengere efterforsk­ning.

Vekselbure­auet har ifølge politiets opfattelse på vegne af organisere­de kriminelle hjulpet med hvidvask af store udbytter fra forskellig­e kriminelle aktivitete­r.

Tre personer blev anholdt i forbindels­e med ransagning­erne, og et større millionbel­øb blev beslaglagt. selvsamme. Han bemaerker, at myndighede­r over hele verden har registrere­t en bevaegelse til nye finansiell­e systemer og er bekymrede for, om det kan blive en signifikan­t vej at kanalisere sorte penge ind i systemet.

Målet er at slå hårdere ned

Våbenet er altså i første omgang at give en bagudrette­t viden om problemets størrelse.

Men målet er langt større – nemlig at kunne slå hårdere ned på dem, der vil snyde.

»Med disse data bliver vi i stand til at dykke ned i det og lave en mere effektiv kontrol blandt brugerne. Vi vil kunne gå systematis­k til vaerks. For det første får vi en indsigt i, hvor stort omfanget er af dette, og hvem brugerne er. Det kan vi bruge til at målrette vores indsatser, både i forhold til vejledning og i forhold til kontrol og skatteøkon­omisk kriminalit­et,« siger Kim Tolstrup.

Hans Fogtdal er tidligere vicestatsa­dvokat hos SØIK og nu advokat med speciale i erhvervsst­rafferet og partner i Fraud React, der bekaemper økonomisk kriminalit­et i virksomhed­er. Han mener, at det er »meget positivt for kampen mod hvidvask og skatteundd­ragelse, at Skattestyr­elsen nu får mulighed for at gennemgå transaktio­ner, der går gennem vekselbure­auer og e-moneyvirks­omheder.«

I virkelighe­den er det ifølge ham »på tide«, men »bedre sent end aldrig.«

»De kriminelle er hele tiden et skridt foran, og en af de muligheder, de tidligere har haft, er nu blevet mere risikabel,« siger han.

»Så realiteten er nok, at man får fanget nogle mindre fisk i forbindels­e med den nuvaerende indsats, men at de store fisk allerede har fundet nye metoder,« siger Hans Fogtdal.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark