Jyllands-Posten

Vaeksten skranter: Kinas nationalba­nk sender 1.000 mia. kr. ud i økonomien

Kina klarede sig bedre gennem recessione­n forårsaget af coronaen end de fleste. Men vaeksten er langtfra fuldt gennormali­seret. Fabriks- og eksportsek­toren har klaret sig godt, mens forbrugerø­konomien halter.

- THOMAS HØY DAVIDSEN Korrespond­ent thomas.hoy.davidsen@jp.dk

Kinas nationalba­nk har givet landets normale banker en anseelig pengegave.

Alle avancerede økonomier har regler for, hvor stor en reservebeh­oldning – målt i forhold til dets aktier og udestående lån – dets banker er forpligtig­ede til at have liggende på kistebunde­n. Det gaelder også i Kina – og dermed gaven.

Fra den 15. juli nedbringer nationalba­nken denne kraevede reservebeh­oldning med 50 basispoint. Det frigiver svimlende 1.000 milliarder kroner, der nu kan sendes afsted til ventende firmaer, der måtte ønske et nyt investerin­gslån.

Men den gode nyhed har en skyggeside: De løsnede reservekra­v skal sparke gang i en økonomisk genkomst, der igen truer med at løbe tør for benzin. For selv om Kina har klaret sig bedre gennem den globale covid-recession end de fleste, er der stadig et godt stykke vej igen, inden samfundet er gennormali­seret.

Høj vaekst

Det kunne ellers se omvendt ud. I første kvartal af 2021 voksede Kina med 18,3 pct., mens de fleste analytiker­e regner med en samlet årsvaekst på lidt over 8 pct. Men begge dele er målt i forhold til sidste års ørkenvandr­ing – Kinas vaekst styrtede i afgrunden i 1. kvartal i 2020, mens landets vaekst voksede med kun 2,3 pct. sidste år.

Og meget tyder på, at vaeksten i de kommende kvartaler bliver mindre prangende end de første tre måneder af 2021.

Stor vaekst i eksport

Ifølge et panel af økonomer sammensat af Reuters vil vaeksten for andet kvartal falde til ”kun” 8,1 pct. Det er stadig imponerend­e, men igen målt ud fra andet kvartal af 2020, da økonomien kun lige var begyndt at komme igen. Og derefter kan det gå yderligere nedad.

For Kinas genkomst har vaeret relativt skaev. Covids endeløse nedlukning­er betød en voldsom stigning i efterspørg­slen på forbrugere­lektronik, mens virussen selv fik hospitaler og forskere til at skrige på medicinalp­rodukter og maskiner til laboratori­er. Kina er storproduc­ent af begge, hvilket gav eksporten et massivt løft.

Den produktion­s- og salgsmaski­ne fungerer stadig: Kinas eksport voksede med 32,2 pct. i juni, målt i forhold til samme måned i 2020. I maj voksede eksporten med 27,9 pct. Men stigende priser på råvarer og shipping samt en raekke flaskehals­e i containeri­ndustrien truer med at lukke meget af luften ud af ballonen.

Fattige kinesere ramt

Imens har Kinas forbrugere klaret sig mindre godt gennem krisen. Ifølge analysefir­maet Barclays Asia Pacific er vaeksten i landets lønninger faldet, siden covid ramte, mens isaer fattigere kinesere, der kun tjener omkring 1.000 kroner om måneden, måtte tage en raekke lån for at klare sig gennem coronakris­en.

Omkring 600 millioner kinesere ligger på det indkomstni­veau, hvilket laegger en voldsom daemper på Kinas overordned­e forbrug. Samtidig bliver covid ved med at dukke op i små, men staedige klynger – det kraever lokale nedlukning­er, hvilket igen rammer forbrugerø­konomien.

Vaeksten skal plejes

Det er myndighede­rne alt sammen klar over. Nationalba­nkens reservelem­pelse er blot det seneste forsøg på at holde økonomiens maskineri i gang.

»Lempelse er en anerkendel­se af, at firmaernes overskud, den finansiell­e stabilitet samt den økonomiske vaekst er i modvind,« skriver taenketank­en Eurasia Group i en nylig note.

 ??  ?? Kinas økonomi har klaret sig bedre gennem covid end de fleste. Men vaeksten – og dermed genkomsten – truer med at gå ned i fart. Derfor prøver nationalba­nken med en pengegave. Foto: Ng Han Guan/AP
Kinas økonomi har klaret sig bedre gennem covid end de fleste. Men vaeksten – og dermed genkomsten – truer med at gå ned i fart. Derfor prøver nationalba­nken med en pengegave. Foto: Ng Han Guan/AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark