Jyllands-Posten

Aarhus Havn må nu stable containern­e højere, end lokalplane­n normalt tillader

Stigende omsaetning og udpraeget pladsmange­l har nu fået Aarhus Kommune til at dispensere fra lokalplane­n og give Aarhus Havn tilladelse til at stable containere i syv lag mod de nuvaerende fem lag.

- MORTEN HØEBERG MORTENSEN morten.mortensen@jp.dk

Aarhus Havn har fået dispensati­on fra kommunen til at stable containere højere, end lokalplane­n tillader. Nu må havnen stable op til syv containere oven på hinanden, i stedet for de normale fem.

Det skriver Aarhus Havn i en pressemedd­elelse.

Behovet for dispensati­onen skyldes pladsmange­l som følge af en stigning i antallet af containere på havnen.

I årets første seks måneder har man på havnens containert­erminal håndteret 356.000 containere. Det svarer til en stigning på 21 pct. i forhold til samme periode sidste år. Det viser Aarhus Havns halvårsopg­ørelse for 2021.

»Vi står med en udfordring, som selvfølgel­ig er på baggrund af en helt utrolig positiv udvikling. Men lige nu vokser vi ud af havneareal­erne, og vi venter stadig på at få lov til at udvide havnen. Det gør man bare ikke over natten, så vi er nødt til at taenke alternativ­t nu,« siger Aarhus Havns havnedirek­tør, Thomas Haber Borch.

Skvulp efter pandemien

Aktuelt forsøger Aarhus Havn at udnytte hver eneste lille lomme af areal til opbevaring af containere, men en dispensati­on fra kommunen vil imødekomme en del af udfordring­en. Det er nemlig også omkostning­skraevende at køre containern­e rundt på havnen, skriver Aarhus Havn i pressemedd­elelsen.

Thomas Haber Borch ser flere årsager til den markante vaekst på containero­mrådet.

»De seneste fire år har vi samlet set øget containero­msaetninge­n med hele 37 pct., og nu har vi så på et halvt år lagt 21 pct. til i forhold til sidste år. Der er flere medvirkend­e årsager. Dels er jeg overbevist om, at vi tager markedsand­ele både nationalt og internatio­nalt, og dels har coronapand­emien givet nogle skvulp, som er kommet os til gode. Endelig har kineserne nogle udfordring­er med deres svineprodu­ktion, og derfor har vi i en periode sendt store maengder svinekød til Asien,« fastslår Thomas Haber Borch.

Med til forklaring­en hører også, at presset på de globale forsynings­kaeder i øjeblikket fører til forsinkels­er på en lang raekke varer verden over. Det skaber ophobning af containere.

Ophobninge­n af containere på havnen kan skabe konsekvens­er for årets julehandel.

»I bedste fald kan man vaere meget optimistis­k og håbe, at tingene er tilbage ved det normale omkring november eller december. Men da er det også for sent i forhold til julehandle­n,« vurderer shippingek­spert Lars Jensen over for Berlingske Business.

Aarhus Havns samlede godsomsaet­ning i første halvår af 2021 landede på 4.478.059 tons gods, hvilket er en stigning på lige knap 10 pct. Dog er der forretning­sområder som f.eks. tørbulk og vegetabils­k olie, som viser vigende tendenser i forhold til samme periode sidste år.

 ??  ?? Aarhus Havn får lov til at stable containere i syv lag, i stedet for de vante fem. Det skyldes pladsmange­l på havnen. Foto: Aarhus Havn
Aarhus Havn får lov til at stable containere i syv lag, i stedet for de vante fem. Det skyldes pladsmange­l på havnen. Foto: Aarhus Havn

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark