Jyllands-Posten

Styrelse anker beslutning om at opgive Ringsted-sagen

- MORTEN PIHL TEA KROGH SØRENSEN morten.pihl@jp.dk tea.krogh@jp.dk

Rigsadvoka­ten skal afgøre, om der skal rejses en straffesag i sagen om mangelfuld­e brystkraef­tundersøge­lser i Region Sjaelland, eller om sagen skal sendes tilbage til yderligere efterforsk­ning hos politiet, før spørgsmåle­t bliver afgjort.

Politiet har sigtet Region Sjaelland og otte ledende medarbejde­re, men for nylig besluttede Statsadvok­aten i København, Lise-Lotte Nilas, at opgive at rejse en straffesag, med henvisning til at der ikke var tilstraekk­elige beviser til domfaeldel­se i retten.

Den beslutning er Styrelsen for Patientsik­kerhed uenig i. Derfor har den anket afgørelsen til Rigsadvoka­ten.

Såvel Lise-Lotte Nilas som Rigsadvoka­ten bekraefter over for Jyllands-Posten, at afgørelsen er anket. Det har ikke vaeret muligt at få en begrundels­e fra Styrelsen for Patientsik­kerhed, som i marts 2019 politianme­ldte sagen.

Sagen handler om kvinder, som på Ringsted Sygehus ikke fik den undersøgel­se, som de ifølge de nationale retningsli­njer skulle have haft, når de blev henvist fra deres egen laege på grund af mistanke om brystkraef­t. Det stod på i fire år frem til maj 2017.

Kvinderne skulle have haft en tredobbelt undersøgel­se for brystkraef­t bestående af en røntgenund­ersøgelse, en fysisk undersøgel­se og en ultralydsu­ndersøgels­e, men de fik alene en røntgenund­ersøgelse. Ved kun at give kvinderne én undersøgel­se kunne man »spare laegetid og undersøgel­sestid«, skrev en overlaege i et dokument.

Chancen for at opdage kraeftknud­er alene med en røntgenund­ersøgelse er mindre end ved en såkaldt klinisk mammografi bestående at tre former for undersøgel­se.

Patienters­tatningen har afgjort, at 25 kvinder er berettiget til erstatning, fordi de har forringet overlevels­eschance som følge af forsinket brystkraef­tdiagnose. En af kvinderne døde.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark