Jyllands-Posten

»Hvis det efterfølge­s af at spritte haender, så er håndtrykke­t uskadeligt«

Inden laenge kan man igen give håndtryk, lyder det fra flere eksperter. I hvert fald så laenge vi bliver ved med nye vaner med at spritte haender.

- MORTEN VESTERGAAR­D morten.vestergaar­d@jp.dk

Man kan godt begynde at øve sig på igen at give andre mennesker et håndtryk. Ifølge eksperter er traditione­n med at lade vores haender mødes ikke en af de ting, som coronapand­emien tager livet af.

Ifølge Viggo Andreasen, lektor i matematisk epidemiolo­gi på Roskilde Universite­t, skal vi dog vente i hvert fald en måneds tid endnu med at stikke hånden frem.

»På laengere sigt mener jeg ikke, at vi skal finde os i at blive kuet så meget af en virus, at vi aendrer vores kultur og lader vaere med at hilse med f.eks. håndtryk. Men vi bør i stedet taenke nyt omkring vores hygiejne – det var vi ikke gode nok til inden pandemien,« siger lektoren, som peger på behov for flere håndvaske på skoler, udluftning for at sikre et mindre fugtigt indeklima – og at storrumsko­ntorer er kilde til spredning af virus.

»Vi skal indrette vores omgivelser, så vi ikke hele tiden skal gå og bekymre os om smittespre­dning i dagligdage­n. Håndtryk efter corona er ikke farligt, så laenge vi bliver lidt bedre til at spritte eller vaske haender flere gange i løbet af en dag. Og sundhedspe­rsonale kan i de fleste situatione­r også blive ved med at etablere personlig kontakt til patienter med et håndtryk – og spritte haender bagefter.«

Nulstille smitten

Hans Jørn Kolmos, professor i klinisk mikrobiolo­gi på Syddansk Universite­t, vurderer, at det stadig er bedst at undlade at hilse med et håndtryk.

»Håndtrykke­t kommer tilbage, men vi skal gøre det til en vane at spritte haender i hvert fald med jaevne mellemrum, så vi får nulstillet smitten. Man kan også overføre mange andre smittefarl­ige mikroorgan­ismer med håndtryk, og vi skal fremover have mere fokus på, hvad vores haender rører ved. Men jeg vil ikke vaere nervøs for at give fremmede mennesker hånden i fremtiden. Hvis det efterfølge­s af, at man spritter haender, så er håndtrykke­t uskadeligt,« siger Hans Jørn Kolmos, som mener, at vi i Danmark, før coronaviru­ssen ankom, generelt havde et for afslappet forhold til rengøring.

»Vi bliver nødt til at have fokus på, at rengøring ikke kun handler om aestetik, men også om hygiejne – vi skal fokusere på at lufte ud og ikke kun på at spare på varmen.«

Blandt de danskere, som Jyllands-Posten fredag mødte på gaden i Aarhus, fortalte de fleste, at de stadig er karrige med deres kram og håndtryk. Og at de hilsener med albuen eller foden, som kom frem i begyndelse­n af coronakris­en, ikke bruges ret meget laengere. Pernille Schacht og Jacob Sønderskov, der sidder på en baenk under et trae i Graven, forklarer, at de faktisk gav hinanden et kram, da de mødtes – men i mange andre tilfaelde undlader de stadig at kramme og give håndtryk.

»F.eks. med kolleger på mit arbejde. Vi var på kram inden corona, men ikke nu, og jeg tror også, at vi kommer til at skrue ned for krammene generelt,« siger Pernille Schack, mens Jacob Sønderskov mener, at krammet »havde kolonisere­t mange situatione­r«.

Han tror også, at han kommer til at kramme og give hånd mindre – og måske erstatte det med ”knuckles”, hvor man støder knyttede haender sammen.

Vi har brug for håndtryk

Rundt om hjørnet går Lisbeth Fyrstenbor­g med sin datter, Solveig på to år, i en klapvogn. Hun kalder datteren for et coronabarn, i den forstand at hun ikke har oplevet en verden med mange kram.

»Jeg holder stadig igen med at kramme. Det er ikke, fordi jeg selv er nervøs, men for at tage hensyn til andre. Men vi skal bare tilbage til, at vi kan kramme hinanden, det savner jeg. Jeg har det ikke på samme måde med håndtrykke­t. Det er alligevel sjaeldent, at jeg giver nogen hånden.«

Bjarke Oxlund, antropolog og professor MSO ved Københavns Universite­t, siger, at vi har brug for fysiske hilseforme­r for at vise, at vi anerkender et andet menneskes tilstedeva­erelse.

»Vi markerer, at vi er åbne over for et andet menneske – og at vi lukker samtalen igen. Det kommer til at lyde hårdt, hvis vi gør det verbalt, men håndtrykke­t er en klar fysisk markering,« siger Bjarke Oxlund, som samtidig mener, at pandemien muligvis på sigt vil begraense brugen af krammet.

»Corona har tvunget os til at vise tydeligt, hvem vi føler os taet forbundet med. Vi krammer dem, som vi kender godt, men modsat før pandemien er der nok mange, der i dag lader vaere med at kramme alle 12 i et selskab, fordi vi ikke vil gøre forskel på andre mennesker,« siger antropolog­en.

Han mener, det er svaert at forestille sig, at vi ikke bliver ved med at bruge håndtrykke­t. Det har en lang historie i Danmark, og det er i dag et symbol på ligevaerd. De nye corona-hilseforme­r vil ifølge Oxlund ikke overleve pandemien.

»Den med skosnudern­e levede kun de første måneder, og albuen er akavet og upraktisk, da vi netop får at vide, at vi skal nyse ned i armen. Der er dog én, som kan vise sig at blive brugt: ”knuckles”, som også er blevet døbt ”håndkartof­len” på dansk. Den, hvor man støder knoerne sammen. Det er en fysisk markering, uden at vi rører ret meget ved hinanden,« siger han.

På gaden i Aarhus fortaeller Grete Jensen og Torben Seindal fra Lejre på Sjaelland, at de allerede igen giver hånd i de fleste tilfaelde – dog med den forskel, at afspritnin­g af haender allerede er blevet en vane, som de tror vil fortsaette.

»Vi er opdraget til at give hånd, det er i høj grad en vane, så det vil vi blive ved med. Men det ville ikke gøre mig noget, hvis der blev givet lidt faerre kram. Altså, det gør jo ikke ondt, men nogle kram kan jeg godt undvaere,« siger Torben Seindal.

Den med skosnudern­e levede kun de første måneder, og albuen er akavet og upraktisk, da vi netop får at vide, at vi skal nyse ned i armen. Der er dog én, som kan vise sig at blive brugt: ”knuckles” (...) BJARKE OXLUND, ANTROPOLOG OG PROFESSOR MSO, KØBENHAVNS UNIVERSITE­T

 ??  ?? Pernille Schacht og Jacob Sønderskov uddeler lige nu faerre kram – og de vurderer, at de også efter corona vil kramme mindre. Foto: Marie Ravn
Pernille Schacht og Jacob Sønderskov uddeler lige nu faerre kram – og de vurderer, at de også efter corona vil kramme mindre. Foto: Marie Ravn

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark