Jyllands-Posten

Bortførels­er af børn presser muslimske kvinder tilbage i voldelige aegteskabe­r

Ny forskning fra Det Nationale Forsknings- og Analyseins­titut for Velfaerd, Vive, giver indblik i, hvordan fem indvandrer­kvinder, der ønskede skilsmisse, blev udsat for at få bortført deres børn fra Danmark til Mellemøste­n. For at måtte se deres børn igen

-

at fastholde social kontrol, ligesom negative indstillin­ger til indvandrer­e fra det omkringlig­gende samfund også kan forstaerke, at man vil »holde fast i den, man er«.

I Landsforen­ingen af Kvindekris­ecentre, LOKK, kan formand Karin Gaardsted godt genkende, at børnebortf­ørelser bruges som våben over for minoritets­kvinder.

»Vi oplever generelt, at minoritets­kvinder udsaettes for langt vaerre trusler end danske kvinder. At maendene kan bortføre børnene tilbage til et oprindelig­t hjemland, er en enorm pression mod de kvinder. Det er klart, at det kan få dem til at makke ret. Det er maendenes mål,« siger Karin Gaardsted, der ud over sit arbejde i LOKK også er stedfortra­edende folketings­medlem for Socialdemo­kratiet.

»Kaempe skyldfølel­se«

Også Anita Johnson, der er direktør i RED Center, kan genkende problemet. Organisati­onen står bag de såkaldte RED Safe Houses – opholdsste­der til unge på flugt fra aeresrelat­erede konflikter. Inden for de seneste fem år har der boet to kvinder, der også var udsat for børnebortf­ørelser. Det er nogle frygtelige sager, fortaeller Anita Johnson.

»Kvinderne havde oplevet vold og kontrol i aegteskabe­t. Men de følte naermest, at det var synd for manden, når de valgte en skilsmisse. Kvinderne er vokset op i en kontekst, hvor det kun er dårlige kvinder, der gør det. Så de har en kaempe skyldfølel­se, og de risikerer også, at hele familien vender sig mod dem,« siger Anita Johnson.

Den ene af kvinderne valgte at følge mandens krav for at vaere sammen med sine børn, fortaeller Anita Johnson, der gyser ved tanken om, hvad der er i vente for kvinden i hjemlandet. Anita Johnson mener bl.a., at der mangler »et seriøst rådgivning­stilbud« til muslimske kvinder, der ønsker skilsmisse.

»Kvinderne havde jo nået at overveje, om maendene kunne finde på det, men de havde ikke nogen at snakke med det om og få rådgivning af,« siger Anita Johnson.

Udlaending­e- og integratio­nsminister­en, Mattias Tesfaye, havde ikke mulighed for at give en kommentar til Jyllands-Posten.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark