Jyllands-Posten

Nedlukning­smodel aendres og redder sogn fra at lukke ned

Ifølge en virolog er der en fornuftig forklaring på, at nedlukning­smodellen aendres, hver gang en kommune eller sogn er taet på at lukke.

- RASMUS FREDSTED KAARE KRONBERG JENSEN MICHAEL HJØLLUND rasmus.fredsted@jp.dk kaare.k.jensen@jp.dk michael.l.hjollund@jp.dk PER LARSEN (K), SUNDHEDSOR­DFØRER

Torsdag var det meget taet på at gå galt, og fredag gik det faktisk galt i Vor Frue Sogn i Aarhus, men så alligevel ikke.

Sundhedsmi­nisteriet valgte nemlig i sidste øjeblik at skrue på den automatisk­e nedlukning­smodel, der bl.a. kan tvangslukk­e sogne og kommuner, hvor der er meget coronasmit­te.

Konkret blev incidensgr­aensen fredag formiddag haevet fra 600 til 1.000 smittede pr. 100.000 indbyggere i sogne, hvilket betød, at Vor

Frue Sogn, der fredag havde et incidensta­l på 699, blev reddet på målstregen.

Faktisk var sognet så taet på at lukke ned, at nedlukning­en fremgik af Statens Serums Instituts daglige tal over coronasmit­te, og institutte­t måtte derfor også proklamere på sin hjemmeside, at Vor Frue Sogn stadig holder åbent.

I København var flere sogne også taet på graensen.

Men spørgsmåle­t er, om en nedlukning­smodel giver mening, hvis graenserne rykkes, når en kommune eller sogn er i fare for at lukke ned?

Professor i virologi ved Københavns Universite­t Allan Randrup Thomsen forklarer, at det giver ganske god mening, at der nu bliver justeret på graenserne i modellen, idet epidemien har aendret karakter herhjemme.

»De graenser her blev jo fastsat, da vi var et helt andet sted i epidemien, dengang skulle vi holde smittetall­et nede af hensyn til ikke at overbelast­e sundhedsva­esenet. Det er ikke det fokus, vi har på nuvaerende tidspunkt. Det har isaer betydning, at det hovedsagel­igt er blandt unge, raske mennesker, der ikke bliver alvorligt syge, at smitten spreder sig i øjeblikket,« siger Allan Randrup Thomsen.

Ikke første gang

Det er ikke første gang, at den omstridte model for de automatisk­e nedlukning­er af sogne og kommuner aendres, kort tid før nedlukning­er ville vaere trådt i kraft.

I april besluttede regeringen med opbakning fra Epidemiudv­alget at pille ved modellen for at give mere luft til kommunerne, før der skulle gribes ind med en lokal nedlukning.

Godt en måned senere blev der igen aendret ved modellen for sognenedlu­kninger. Antal smittetilf­aelde i sognet blev igen fastholdt, men incidensgr­aensen blev haevet til 600, og kriteriet for positivpro­centen blev aendret til 3,0 pct.

På trods af modellens omskifteli­ge kriterier for nedlukning­er, der op til flere gange og senest fredag er blevet rykket, så snart de var taet på graensen, er den stadig et nyttigt vaerktøj, lyder det fra Allan Randrup Thomsen.

»Det er, fordi modellen er et vaerktøj, hvor man hurtigt kan reagere, hvis det bliver nødvendig. Derfor vil jeg også sige, at man som bagstopper stadig bør have nogle graenser, men vi skal hele tiden sørge for, at de bliver tilpasset på en måde, så det er meningsfyl­dt,« siger han.

Drop modellen

De Konservati­ves sundhedsor­dfører, Per Larsen, så allerhelst modellen droppet.

»Vi har efterhånde­n naesten 4 mio., der har fået første stik, og smitten er ikke noget, der belaster sundhedsva­esnet overhovede­t lige nu. Og så er det de unge, som bliver smittet, og de bliver ikke saerligt syge som udgangspun­kt. Så vi er der, hvor corona lige nu er at sammenlign­e med andre smitsomme sygdomme i forhold til dens konsekvens­er,« siger Per Larsen.

Enhedslist­ens sundhedsor­dfører, Peder Hvelplund, siger, at det er et skridt mod den endelige udfasning af de lokale nedlukning­er:

»I den situation, vi står i, hvor flere bliver vaccineret, og risikoen for større udbrud med konsekvens­er bliver mindre, er det fornuftigt, at man gradvist justerer incidensgr­aenserne,« siger han.

Vi er der, hvor corona lige nu er at sammenlign­e med andre smitsomme sygdomme i forhold til dens konsekvens­er.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark