Jyllands-Posten

Danmark sendte afghaner hjem midt i stor Taliban-offensiv

Så sent som i starten af juli har Danmark foretaget en hjemsendel­se til Afghanista­n, hvor sikkerhede­n er drastisk forvaerret.

- MARIE LOUISE ALBERS Internatio­nal korrespond­ent KRESTEN ANDERSEN marie.l.albers@jp.dk kresten.andersen@jp.dk

Danmark har så sent som i starten af juli gennemført en hjemsendel­se af en afghansk borger. Det bekraefter Hjemrejses­tyrelsen over for Jyllands-Posten.

Det er sket, selv om sikkerheds­situatione­n i Afghanista­n er drastisk forvaerret, efter terrororga­nisationen Taliban har sat en stor offensiv ind, samtidig med at internatio­nale styrker er i faerd med at traekke sig ud af landet.

Hjemrejses­tyrelsen oplyser, at der siden januar og frem til i dag er foretaget cirka 15 hjemsendel­ser. Der er tale om både tvangsudse­ndelser og frivillige hjemsendel­ser. Det har ikke vaeret muligt at få bekraeftet, hvilken kategori den seneste hjemsendel­se fra juli hører ind under.

Det er typisk enlige maend, der hjemsendes til Afghanista­n. De er enten afviste asylsøgere eller udviste udlaending­e, som har begået kriminalit­et i Danmark.

Hjemrejses­tyrelsen er en styrelse under Udlaending­eog Integratio­nsminister­iet, der blev oprettet sidste år som et led i regeringen­s øgede fokus på at sende afviste asylsøgere og udlaending­e, der opholder sig ulovligt i Danmark, hjem.

Som Jyllands-Posten skrev onsdag, anmodede den afghanske regering i sidste uge alle europaeisk­e lande om midlertidi­gt at stoppe hjemsendel­ser på grund af den forvaerred­e sikkerheds­situation og en ny, ukontrolle­ret coronabølg­e.

Et land som Finland satte mandag sine hjemsendel­ser på pause, og Sverige fulgte trop fredag. Danmark er fortsat ved at se naermere på anmodninge­n. Jyllands-Posten har forsøgt at få en kommentar fra udlaending­eminister Mattias Tesfaye. Det har ikke vaeret muligt.

FN: Stop hjemsendel­ser

Hos FN’s flygtninge­organisati­on, UNHCR, er opfordring­en til den danske regering klar: Efterkom den afghanske appel, og stop tvangshjem­sendelser.

»UNHCR’s holdning har i lang tid vaeret, at hjemsendel­ser til Afghanista­n kun skal ske på et oplyst og frivilligt grundlag. Vi fortsaette­r med at opfordre alle stater til at afholde sig fra tvangshjem­sendelse af afghanske flygtninge og asylsøgere, isaer set i lyset af den seneste konfliktop­trapning og den medfølgend­e fordrivels­e af personer,« skriver UNHCR til Jyllands-Posten.

Hos regeringen­s støttepart­i

Enhedslist­en mener fungerende politisk ordfører Søren Søndergaar­d, at de danske myndighede­r selv skulle have truffet en beslutning inden appellen.

»Jeg er uforståend­e over for, at danske myndighede­r er så fuldstaend­ig tonedøve, i forhold til hvad der foregår rundt om i verden, og at man ikke selv har overvejet at saette hjemsendel­ser i bero. Fortsaette­r det efter appellen, er det ikke blot tonedøvhed, men et bevidst valg,« siger han.

Vaelger Mattias Tesfaye at fortsaette hjemsendel­serne, er det ifølge Søren Søndergaar­d et våben i hånden på de forkerte.

»Vaelger man at hjemsende på trods af den her appel om at vente blot tre måneder, så er det svaert at se det som andet end en håndsraekn­ing til Taliban, nu hvor den afghanske regering har sagt, at den er i knae og skal bede om et pusterum. Holder man med Taliban, skal man selvfølgel­ig

I 2019 hjemrejste 27 afghanske statsborge­re fra Danmark. Ifølge Udlaending­estyrelsen­s opgørelse for 2020 var der sidste år syv afghanere, der blev hjemsendt. I 2021 har Danmark indtil videre foretaget ca. 15 hjemsendel­ser, senest i begyndelse­n af juli. I øjeblikket afventer ca. 50 afghanske statsborge­re hjemsendel­se.

Afghanere udgjorde 5 pct. af de afviste asylsøgere i udsendelse­sposition i 2020. Den afghanske regering har anmodet en raekke lande om et stop af hjemsendel­ser i tre måneder.

blot kaste mere grus i maskinerie­t, men det gør vi ikke.«

Taliban har på rekordtid fået kontrol over store dele af Afghanista­n, saerligt i den nordlige del af landet, hvor

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark