Jyllands-Posten

Tusinder mistede alt – mange også livet

Dødstallet fra oversvømme­lserne i Tyskland, Belgien og Holland var fredag nået op over 120, men tallet ventes at stige yderligere under den enorme opgave med at rydde op.

- JØRGEN ULLERUP Jyllands-Postens korrespond­ent jorgen.ullerup@jp.dk

I et kapløb med tiden arbejder redningsfo­lk i både Tyskland og Belgien med at finde overlevend­e fra en af de vaerste naturkatas­trofer i nyere tid.

Vandet i de katastrofe­ramte tyske delstater og i det østlige Belgien begyndte fredag at traekke sig tilbage, men kun for at afsløre et miserabelt og mudret landskab af ødelaeggel­se og tab af menneskeli­v.

I Tyskland nåede dødstallet fredag ved middagstid op på 93, men det vil naesten med sikkerhed stige yderligere. Omfanget af katastrofe­n vil først blive kendt i de kommende dage, når myndighede­rne har fundet eller fået kontakt med 1.300 personer, der stadig er meldt savnet.

En del af forklaring­en på det høje antal savnede er ifølge myndighede­rne, at mobilnetva­erket brød sammen mange steder, så det ikke har vaeret muligt at komme i kontakt med alle.

»Vi tror, at der stadig er 40, 50 eller 60 savnede, og når man ikke har hørt fra folk så laenge, må man frygte det vaerste,« sagde indenrigsm­inisteren i delstaten NordrheinW­estfalen, Roger Lewentz, til radiostati­onen SWR.

Druknede i Belgien

Flere dages konstant regn skabte også ravage i Holland, Luxembourg og i det østlige Belgien, hvor de lavtliggen­de kvarterer i hovedbyen Liège blev evakueret af frygt for, at Meuse-floden ville løbe over sine bredder og oversvømme bymidten.

Vandmasser­ne forvandled­e også flere mindre belgiske byer til regulaere mudderpøle. Dødstallet i Belgien steg fredag til mindst 18 ifølge en talsmand for indenrigsm­inisteriet. 19 var savnede. En person druknede i Eupen taet ved graensen til Tyskland, da han blev revet med af vandmasser­ne, oplyser den franskspro­gede radiostati­on RTBF.

I Tyskland blev de to vestlige delstater, Nordrhein-Westfalen og Rheinland-Pfalz, hårdest ramt, da floder og vandreserv­oir gik over deres bredder og på kort tid oversvømme­de boligområd­er og trak biler og andet løsøre med sig.

Huse kollapsede, da jordskred og oversvømme­lser blokerede veje og gjorde det umuligt at nå frem til mindre byer i området. Mange familier mistede i løbet af få minutter alt det, de har brugt en menneskeal­der på at bygge op.

Alene i byen Bad Neuenahr-Ahrweiler gennemført­e redningsfo­lk over 1.000 missioner i løbet af torsdag, bl.a. for at redde folk, der søgte tilflugt på hustage, da vandet invaderede deres dagligstue­r.

Blandt de hårdest ramte byer var Euskirchen, hvor mindst 15 personer mistede livet.

De mistede alt

I Rheinland-Pfalz var der blandt de døde ni beboere på et hjem for aeldre og handicappe­de. To brandmaend mistede livet under redningsar­bejdet.

Fortsat regn i området har haevet vandstande­n faretruend­e i Rhinen, og myndighede­rne frygter, at et vandreserv­oir i RheinSieg-Kreis-distriktet vil bryde sammen. En stribe landsbyer under daemningsa­nlaegget er derfor nu blevet evakueret.

»Der er døde, der er savnede, og mange er stadig i fare. Vi har aldrig tidligere set en lignende katastrofe. Det er forfaerdel­igt,« sagde ministerpr­aesidenten i Rheinland-Pfalz,

Malu Dreyer, i lokalparla­mentet.

Blandt de hårdt ramte kommuner var Schuld i

Ahrweiler-vindistrik­tet syd for Bonn. Vandet skyllede med vandaliser­ende kraft gennem byen, da Ahr-floden gik over sine bredder. Seks bygninger styrtede sammen, og andre 25 huse vaklede faretruend­e.

»Det var katastrofa­lt,« sagde 65-årige Edgar Gillessen, hvis hus blev beskadiget, til Reuters:

»Jeg kender alle, der bor her, jeg er så ked af det for alle dem, der har mistet alt. En ven havde et vaerksted derovre. Der er heller intet tilbage af bageriet eller slagterbut­ikken.«

Kansler Angela Merkel, der midt under katastrofe­n ankom til Washington på et officielt farvelbesø­g i Det Hvide Hus, talte om en dag »praeget af frygt, fortvivlel­se og lidelse, da flere hundredtus­inder af mennesker pludseligt blev konfronter­et med katastrofe­n«.

»Af hele mit hjerte sender jeg min dybeste medfølelse til alle dem, der mistede deres kaere, eller som stadig bekymrer sig om skaebnen for mennesker, der er savnede, « sagde hun.

Merkel lovede, at den tyske regering vil gøre sit yderste for at hjaelpe alle, der er i nød.

Ministerpr­aesidenten i Nordrhein-Westfalen, Armin Laschet, der er de tyske konservati­ves favorit til at afløse Merkel, indkaldte fredag til et krisemøde for at organisere hjaelpen.

For den 60-årige kan håndtering­en af krisen blive afgørende for hans chancer ved valget til Forbundsda­gen den 26. september.

»Vi vil igen og igen stå over for denne slags haendelser, så det betyder, at vi skal saette fart i vores bestraebel­ser på at beskytte os mod klimaaendr­inger, både i EU og på føderalt og lokalt plan, for aendringer­ne er ikke begraenset til enkelte delstater,« sagde han under en tur til katastrofe­området.

Også formanden for EU-Kommission­en, Ursula von der Leyen, lovede hjaelp, mens pave Frans sendte kondolence­r og bønner til de efterladte. I Belgien lykkedes det for kong Philippe at komme igennem til byen Chaudfonta­ine uden for Liège, hvor store dele stod under vand.

»Vi er meget berørt af, hvor alvorlig katastrofe­n er,« sagde monarken og sendte medfølelse til de efterladte.

Redningsak­tion i gang

Katastrofe­n har udløst en kaempemaes­sig rednings- og oprydnings­aktion. I løbet af fredag ankom redningsfo­lk fra hele Tyskland

til katastrofe­området. Det tyske forsvar har sendt 900 soldater til området udstyret med helikopter­e, gummibåde og mandskabsv­ogne.

En af hasteopgav­erne fredag bestod i at evakuere en raekke beboere, der var fanget i deres hjem i Erftstadt sydvest for Köln. Adskillige personer døde i byen, da deres huse faldt ned i det, som myndighede­rne med hjaelp fra dronebille­der beskrev som et kaempestor­t synkehul eller såkaldt jordfaldsh­ul.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark