Jyllands-Posten

Klimaaendr­inger og popcorneff­ekt

Klimaforan­dringerne spiller ifølge eksperter en rolle i det uvejr, som har ramt flere lande.

- MARIE LOUISE ALBERS Internatio­nal korrespond­ent marie.l.albers@jp.dk

Hvorfor rammer så voldsomt et vejrfaenom­en nu? Og spiller klimaforan­dringerne en rolle?

Mens redningsar­bejdere og familier kaemper med at skabe overblik over de menneskeli­ge tab og det praecise omfang af uvejret, der har skabt voldsomme ødelaeggel­ser saerligt i Tyskland og Belgien, har klimaekspe­rter og meteorolog­er travlt med at saette ord på det voldsomme vejrfaenom­en.

»Dette er det nye normale,« siger Johannes Quaas, meteorolog ved universite­tet i Leipzig, til Deutsche Welle.

»Klimaforan­dringer aendrer også definition­en af normalt vejr. Vi naermer os langsomt en ny normalitet, der inkluderer anderledes nedbørsmøn­stre,« lyder det.

Også klimaekspe­rt Frederikke Otto fra universite­tet i Oxford mener, at klimaforan­dringerne spiller en rolle.

»Den nedbør, vi har oplevet i Europa i det seneste par dage, er ekstremt vejr, og intensitet­en styrkes af klimaforan­dringerne,« siger hun til det tyske medie.

Mette Zhang, vagthavend­e meteorolog ved Danmarks Meteorolog­iske Institut, DMI, forklarer, at det voldsomme uvejr skyldes en såkaldt kuldepol, også kendt som et øvre lavtryk.

Når en kuldepol bevaeger sig ind over et sommerhedt Europa, vil den varme luft ved jorden gerne bytte plads med den kolde luft foroven. Det resulterer i meget omskifteli­gt vejr, regn, byger og nogle gange også blaest.

Kan det forudses?

At det udvikler sig til så kraftige oversvømme­lser, som det denne gang er tilfaeldet, skyldes, at den store maengde regnvand har ramt et geografisk stort og kuperet område, siger Mette Zhang:

»Vand søger ind i lavtliggen­de områder og dale, og når så meget regnvand samles her, udløser det noget, der ligner syndflod.«

Ifølge meteorolog­en kan man godt regne ud, at en kuldepol skaber kraftige lokale byger og skybrud, men hele problemet er, at det er yderst svaert at forudse, hvor det helt praecist vil vaelte ned med vand.

»Man taler om den famøse popcorneff­ekt, som hvis vi puttede olie ned i en gryde med majskorn, taendte for varmen og lagde låg på. Vi ved ikke, hvilke majs der popper op som de første.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark