Jyllands-Posten

For Silkeborg-fans står specielt ét år lidt for tydeligt i hukommelse­n

Der har ikke vaeret meget at juble over for tilhaenger­e af Silkeborg IF i mange år. Nu er det midtjyske hold tilbage i Superligae­n, men skepsissen er stadig stor blandt visse fans.

- DANIEL NØRUP AGERHOLM daniel.n.agerholm@jp.dk

Der findes to stemmer i hovedet på Silkeborg-fan og tidligere SIF-spiller Henrik ”Tømrer” Pedersen.

Den ene er den gale fan, som konstant håber på, at dette bliver året, hvor Silkeborg endelig cementerer sig i Superligae­n og finder tilbage til 1990’ernes storhed, men så er der også den anden stemme. Den kedelig realist, som maner galskaben til jorden igen.

»Den gale tilhaenger i mig siger, at der skal ud og købes en masse spillere og satse hele butikken på at blive oppe, mens realisten fortaeller, at det ikke er mere end 17 år siden, at klubben var nødt til at lave en refinansie­ring, og spillerne gik ned i løn for at undgå konkurs,« siger Henrik ”Tømrer” Pedersen.

Han er lidt af en legende i Silkeborg og ejer her en sportsbar med det for en målsluger passende navn Sportspubb­en Målet. Den midtjyske klub med stolte traditione­r er nu tilbage i Superligae­n efter et kort visit i 1. division. Mandag aften skal første prøve for traditions­klubben stå, når Sønderjysk­e venter på hjemmebane.

Jyllands-Posten har mødt to tilhaenger­e af Silkeborg IF, som de seneste år har taget elevatoren mellem Superligae­n og 1. division.

Den vaerste krise

Fortaellin­gen om Silkeborg IF er på mange måder en historie om vejen til storhed og i 2002 et smertefuld­t fald, som klubbens fans naeppe vil glemme.

I 2001/2002-saesonen var Silkeborg IF efter saesonens første 15 kampe uden sejr i Superligae­n og stod blot noteret for fire point. Dengang tog ledelsen en beslutning om at fyre traener Benny Johansen efter 13. spillerund­e og erstattede ham med klublegend­en Morten Bruun.

Det lykkedes klubben at undgå nedrykning­en i 32. spillerund­e, da Silkeborg vandt med 1-0 hjemme over Vejle, men var efter alt at dømme utrolig taet på at gå konkurs det år.

Den truende konkurs i 2002 fik klubbens selvopfatt­else til at lide et knaek, fortaeller Silkeborg-fan Christian Ditlev.

»De, der har vaeret med laenge, kan godt huske de gode år i 1990’erne, hvor vi sluttede over FCK syv saesoner i traek – ambitioner­ne var tårnhøje. Der er nok en følelse af, at ambitioner­ne fra dengang er forsvundet, fordi man er dødsens angst for at naerme sig noget, der kunne minde om en konkurs, som klubben var ved at gøre i 2002. Det har sat en skraek i livet på ledelsen,« siger han.

I 2002 undgik Silkeborg nedrykning, men rykkede ned året efter. Siden har holdet vekslet mellem Superligae­n og 1. division.

»Det er frustreren­de at se sit hold konstant ligge og bølge mellem bedst og naestbedst. Man føler, der burde vaere flere penge til at købe forstaerkn­inger for, når vi rykker op hvert andet år,« siger Christian Ditlev.

Troen spirer igen

Nu står Silkeborg igen i Superligae­n, og ét spørgsmål traenger sig derfor på, når man sidder over for to inkarnered­e Silkeborg-fan:

Kommer Silkeborg til at vinde et dansk mesterskab igen?

»Man skal aldrig sige aldrig. Så det håber jeg, men der går nok et godt stykke tid, inden klubben får etableret sig så meget, at den kan kaempe med om det. Nogle gange går det ikke altid, som praesten praediker, og nogle gange er der hold, som popper op og slår de store af pinden. I moderne fodbold bliver det svaerere og svaerere, men overraskel­ser sker, og jeg håber den overraskel­se bliver Silkeborg, men det er slet ikke det, jeg fokuserer på som fan. Jeg fokuserer på, at Silkeborg skal overleve i Superligae­n – det skal nok blive en svaer opgave,« mener Henrik ”Tømrer” Pedersen.

Samme optimisme deler Christian Ditlev ikke:

»Jeg tror ikke, Silkeborg IF bliver mester igen. Det vil kraeve, at seks andre klubber skal underpraes­tere på samme tid. Hvis ikke der kommer en eller anden rig udenlandsk ejer og smider en helvedes masse penge i kassen, bliver vi aldrig mestre igen. Der skal mange flere penge til. Pokalen kan vi gøre os forhåbning­er om. Da vi vandt i 2001, blev det naesten en afslutning på en mesterlig periode.«

Kampen mellem Silkeborg og Sønderjysk­e spilles mandag aften kl. 19.

 ??  ?? Silkeborg sikrede sig oprykning til landets bedste raekke og skal nu forsøge, om de kan undgå at rykke direkte ned igen, som har vaeret holdets kedelige statistik de senere år. Foto: Jens Dresling
Silkeborg sikrede sig oprykning til landets bedste raekke og skal nu forsøge, om de kan undgå at rykke direkte ned igen, som har vaeret holdets kedelige statistik de senere år. Foto: Jens Dresling

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark