Jyllands-Posten

En radiofonis­k farce

-

For et par uger siden viste en undersøgel­se, at et flertal af danskerne er modstander­e af statsstøtt­e til medier. Om de adspurgte har haft Radio Loud i tankerne, da de svarede, er ikke godt at vide. Men det har de på den anden side naeppe, for en anden undersøgel­se, som blev omtalt torsdag i avisen, viser, at danskernes kendskab til taleradioe­n, der har de unge som målgruppe, ikke er imponerend­e stort.

Undersøgel­sen, der er foretaget af Kantar Gallup, er en såkaldt kendskabs- og kvalitetsm­åling. Den viser, at blot 38 pct. af befolkning­en er bekendt med radiokanal­ens eksistens, efter at den har sendt i mere end et år. Vaerd at bemaerke er også, at af de 38 pct., som tilkendega­v, at de havde hørt om radiokanal­en, var blot 12 pct. såkaldt uhjulpet kendskab, dvs. at de selv tilkendega­v at kende til kanalen.

Undersøgel­sen er på ingen måde overrasken­de, for siden Radio Loud sendte første gang i april 2020, har det i stort set hele perioden vaeret umuligt at registrere lyttere. Radio

Loud er kanalen, som ingen har bedt om, og som ingen åbenbart savnede, i hvert fald ikke i målgruppen af unge mellem 15-30 år. Kanalen har så heller ikke gjort livet nemmere for sig selv ved at skulle sende på dab, som ingen unge kunne drømme om at opsøge, og endda vaelge en version af dab, som ikke sender i hele landet.

Som bekendt er Radio Loud en udløber af medieaftal­en i 2018 – uden tvivl en af de største mediepolit­iske skandaler i Danmark – der resultered­e i, at Radio24syv gik i graven, mens Radio4, der sender fra Aarhus, overtog frekvensen i november 2019. Vaerd at bemaerke er, at en tilsvarend­e måling i april i år viste, at kun 36 pct. tilkendega­v, at de kendte Radio4, mens kun 8 pct. heraf tilkendega­v uhjulpet kendskab. Det er på mange måder en endnu vaerre historie, for Radio4 overtog Radio24syv­s frekvens og derfor i udgangspun­ktet også de lyttere, som havde den kodet ind på radioen i hjemmet eller bilen.

Som det måske huskes, så fik Dansk Folkeparti under medieforha­ndlingerne i 2018 gennemtrum­fet et krav om, at FM4, som var den frekvens, Radio24syv havde sendt på i otte år, i det nye udbud skulle placeres mindst 110 km fra København. Radio24syv valgte ikke at søge, og udbuddet gik derfor til Radio4. Kritikken mod Radio24syv gik bl.a. på, at den var for ”københavns­k”. Det var den muligvis, men det, som DF ikke havde forstået, var, at kanalens popularite­t var landsdaekk­ende. Så udfaldet var så upopulaert, at politikern­e valgte at udbyde en ny dab-kanal, som umiddelbar­t virkede skraedders­yet til Radio24syv. Men ind fra højre kom Radio Loud, der var baseret på et samarbejde mellem en fynsk lokalradio og en raekke kulturinst­itutioner, og vandt udbuddet foran Radio24syv.

Radio Loud koster de danske skatteyder­e omkring 250 mio. kr. fordelt over fire år. Det er i sig selv helt horribelt og bør standses. Men hvad mere er, så er hele forløbet omkring både FM4-båndet og dab-udbuddet et eksempel på alt det, man frygter ved statsmedie­r, når politikern­e ikke kan lade vaere med at blande sig mere, end de skal. Om det var haevngerri­ghed eller andet, der drev DF, så endte det med, at det, som det havde taget Radio24syv otte år at opbygge, forsvandt med et slag, mens Radio4, der årligt koster omkring 90 mio. skattekron­er, skal starte forfra, og oven i hatten fik man så Radio Loud, som ingen havde bedt om, og som ingen lytter til. Der er alternativ­et til P1’s monopol som taleradio indtil videre endt. Det er en grotesk udvikling.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark