Jyllands-Posten

Mennesker er fejlbarlig­e. Derfor har samfundet institutio­ner, der kan regulere dem

- CAMILLA-DORTHEA BUNDGAARD cand.ling.merc. og stud.theol.

Ekstra Bladet har optrevlet en sag, hvor adskillige af landets kommuner har brugt en uvederhaef­tig psykolog til at udarbejde de foraeldrek­ompetenceu­ndersøgels­er – såkaldte FKU’er – der ligger til grund for tvangsfjer­nelse af børn.

Psykologen har udarbejdet op til 16 FKU’er på ét år, selv om eksperter anslår, at en psykolog maksimalt kan lave fire, hvis de skal vaere sobre. Han har kopieret beskrivels­er af foraeldre fra én FKU over i en anden. Han har angivet psykologer som medforfatt­ere på FKU’er, de aldrig har set. FKU’erne er mangelfuld­e, følger ikke almindelig­e standarder og indeholder ren volapyk. Hertil har han udgivet sig for at vaere uddannet laege og psykiater.

Psykologen har også undervist på VIA University College i Aarhus, hvor han indledte et forhold til en studerende, som han også har brugt som sekretaer i udarbejdel­sen af FKU’erne. Hun skulle bl.a. sørge for, at FKU’erne blev rettet, så man ikke kunne se, at der bare blev kopieret fra én FKU til en anden. Psykologen holdt hende i øvrigt fanget med trusler om, at psykologen ville gøre både hende og hendes familie fortraed, indtil hendes familie fik politiet til at hjaelpe hende fri. Kvinden har ikke meldt psykologen, men politiets anklagemyn­dighed har af egen drift taget sagen op, da de finder den så graverende.

Det er med andre ord en vanvittig sag. Men faktisk er det ikke psykologen, vi skal frygte mest. Det er det system og de instanser, der har svigtet ved at anvende psykologen åbenlyst ukritisk og uden tilstraeks­ion. kelig tilsyn og efterkontr­ol. Mennesker er blevet gjort fortraed. Børn er blevet fjernet fra deres foraeldre. Foraeldre er blevet mødt af et system, der ikke undte dem den mindste smule medmennesk­elighed.

Kvinden, psykologen holdt fanget, kontaktede VIA University College for at fortaelle om politisage­n mod psykologen. Her fik hun at vide, at hun ikke skulle sprede rygter om psykologen­s private forhold. Psykologen forblev ansat.

Tårnby Kommune blev af flere kilder i 2019 advaret om, at psykologen­s vurderinge­r var fup og fidus. Kommunens familieche­f kaldte selv psykologen for psykopat i en sms, men tog ikke én af psykologen­s mange FKU’er op til reviTvaert­imod findes der en lydoptagel­se af et møde mellem et foraeldrep­ar, der har fået sine børn tvangsfjer­net, og kommunen, hvor det bliver sagt, at hverken kommunen eller foraeldren­e skal saette spørgsmåls­tegn ved den udarbejded­e FKU.

Vi har kun et civilisere­t samfund, så laenge de samfundsin­stitutione­r og -instanser, vi har oprettet, er kompetente og ansvarlige. Mennesker er fejlbarlig­e, handler ofte ud fra egne kortsigted­e interesser og har ikke altid gode hensigter. Det ved vi. Det er derfor, vi har institutio­ner, der skal sikre retfaerdig­hed.

De mennesker, der arbejder for disse institutio­ner og instanser, har derfor også en absolut pligt til at leve op til to ting: For det første skal de sikre, at systemet handler i henhold til gaeldende lov og praksis. For det andet skal de hver evig eneste dag, hvor de vaelger at gå på et arbejde, der giver dem mulighed for at udøve magt over andre, ikke bare eje, men decideret dyrke tvivlens nådegave. Uden de to ting kommer de til at udøve rå, vilkårlig magt. Og i FKU-sagen svigter de mennesker, der arbejder for systemet, tydeligvis på begge parametre.

Dét er den egentlige skandale.

Børn er blevet fjernet fra deres foraeldre. Foraeldre er blevet mødt af et system, der ikke undte dem den mindste smule medmennesk­elighed.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark