Jyllands-Posten

Det offentlige Danmark må ind i klimakampe­n

- TROELS BLICHER DANIELSEN adm. direktør i Tekniq Arbejdsgiv­erne CHRISTIAN NIEPOORT CEO, Sustain KATRINE BJERRE M. ERIKSEN direktør, Synergi

Som landets suveraent største samlede bygningsej­er bør det offentlige Danmark gå forrest i at energireno­vere sin del af den danske bygningsma­sse, som tegner sig for ca. 40 pct. af vores samlede energiforb­rug. Men desvaerre er der et voldsomt efterslaeb, når det gaelder om at reducere og effektivis­ere den maengde energi, der bruges i de offentlige bygninger.

Selv om vi kender opskrifter­ne på grønnere bygninger, går det for langsomt med at mindske energispil­det her. Samlet har staten, regionerne og kommunerne et gigantisk renovering­sefterslae­b på svimlende 70 mia. kr.

Rettes der op på bare 10 pct. af det forsømte, vil det øge beskaeftig­elsen med 8.100 job. Initiative­t vil koste 7 mia. kr., men pengene tjenes hurtigt ind igen i sparede energiudgi­fter på 9,1 mia. kr.

I andre lande har man tilsynelad­ende set lyset og er langt mere ambitiøse. I Frankrig har man eksempelvi­s afsat naesten 50 mia. kr. til energieffe­ktiviserin­g i offentlige bygninger som led i den genstartsp­akke, der blev vedtaget i februar. På samme måde overvejer EU at udvide energireno­veringskra­vene til statslige bygninger til også at gaelde kommunale og regionale bygninger.

Derfor har Tekniq Arbejdsgiv­erne peget på netop dette som et af de 10 indsatsomr­åder i vaekstudsp­illet ”Vejen til fremtiden er grøn og digital”, der kan skubbe Danmark i den rigtige retning i kølvandet på coronakris­en.

Det utilstraek­kelige tempo i Danmark skyldes formentlig dels manglende viden om effekter og muligheder, dels et alt for snaevert fokus på billig opførelse frem for billig og grøn drift. Det til trods for, at driftsomko­stningerne for en bygning overstiger anlaegssum­men mange gange i løbet af bygningens levetid.

Vi savner ganske enkelt en langt større bevidsthed om totaløkono­mi i det offentlige. En holistisk tilgang, hvor både anlaegs-, drifts- og vedligehol­delsesomko­stninger taenkes ind i alle offentlige projekter – herunder krav om, hvordan og hvornår totaløkono­mien skal beregnes.

For der er både grøn og sund fornuft i at lade det offentlige agere spydspids for den grønne omstilling. Tidligere analyser viser, at man for hver krone, der investeres i energibesp­arelser i offentlige bygninger, i gennemsnit kan hive 1 kr. og 30 øre hjem alene i sparede energiudgi­fter. Private investorer og aktører står da også klar til at finansiere og udføre energieffe­ktiviserin­ger i den offentlige bygningsma­sse med garanti for energibesp­arelserne.

Haeves energimaer­ket to niveauer i den kommunale bygningsma­sse, skaerer det 0,5 mio. ton af Danmarks CO2-udledning i 2030. Og skolebørn kan øge indlaering­en med, hvad der svarer til et helt års skolegang, hvis de sad i bedre indeklima i skoleklass­erne.

Ved at droppe den kortsigted­e økonomiske vanetaenkn­ing til fordel for en totaløkono­misk tilgang til de offentlige bygge- og renovering­sprojekter kan vi også bidrage til udviklinge­n af mere innovative og baeredygti­ge løsninger i byggeog installati­onsbranche­n. Dertil kommer de øvrige gevinster ved mere tidssvaren­de offentlige bygninger – f.eks. bedre indeklima, sikkerhed og hygiejne.

Årligt misser danskerne eksempelvi­s 465.000 arbejds- og skoledage som følge af dårligt indeklima. Det går f.eks. ud over børn i daginstitu­tioner, elever i folkeskole­n og offentligt ansatte på kommunekon­toret. Selv små skridt mod et bedre indeklima i offentlige bygninger kan derfor betyde et massivt løft i velfaerden – og i produktivi­teten.

Argumentat­ionen skal altså vendes på hovedet, og energireno­veringspro­jekterne skal ses som en investerin­g i forbedret klima, indeklima og økonomi på langt sigt. Ikke som en kortsigtet investerin­g.

Det står naturligvi­s ikke lige skidt til i alle offentlige bygninger. Men hele 70 pct. af de kommunale bygninger har i dag et dårligt energimaer­ke (D-G). Det er bare ikke godt nok.

Derfor er det nu, det offentlige Danmark for alvor bør melde sig ind i klimakampe­n og vaere spydspids i den ambitiøse grønne omstilling, som danskerne meget klart bakkede op om med et staerkt grønt mandat ved folketings­valget i 2019.

Der er både grøn og sund fornuft i at lade det offentlige agere spydspids for den grønne omstilling.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark