Jyllands-Posten

Nu skal der turbo på trivselsar­bejdet

- CHRIS PREUSS formand for DUF – Dansk Ungdoms Faellesråd

Ungdommen har løftet et kaempe ansvar under coronakris­en. Vi er gået glip af faellesska­ber, maerkedage og nye bekendtska­ber. Vi har bidraget til at holde smitten i skak og pandemien under kontrol – også selv om de fleste af os ikke frygtede at blive syge. Ikke for os selv, men for faellesska­bet. For de aeldre og udsatte i vores samfund.

Nu er Danmark heldigvis åbnet i takt med vaccinerne­s udbredelse og generelt faldende smittetryk. Og selv om vi som samfund går mod lysere tider, så skal vi huske på, at for mange unge er coronakris­ens nedlukning­er og restriktio­ner kommet med en pris. Både socialt, fagligt og trivselsma­essigt.

Det var derfor glaedeligt, at regeringen i marts nedsatte et ungdomspan­el, der skulle komme med anbefaling­er til at styrke unges trivsel efter corona. Panelet arbejdede hurtigt. I maj overrakte vi 15 konkrete anbefaling­er til statsminis­ter Mette Frederikse­n og børneog undervisni­ngsministe­r Pernille Rosenkrant­z-Theil på Krogerup Højskole.

Nu er det tid til, at regeringen arbejder hurtigt. Initiative­rne kan ikke vente. De skal ivaerksaet­tes nu, så vi sammen kan sikre, at de børn og unge, der har haft det svaert under corona, får trivslen på rette kurs og kommer bedst muligt ind i en normal hverdag igen. Med andre ord skal vi have sat turbo på trivselsar­bejdet.

Som formand for Dansk Ungdoms Faellesråd er jeg glad for, at regeringen og et bredt flertal af Folketinge­ts partier i sommerpakk­en afsatte penge til aktivitete­r i det frivillige foreningsl­iv for børn og unge. For det bliver et langt, sejt traek at genstarte det frivillige foreningsl­iv. Og det kraever ekstraordi­naere og meningsful­de aktivitete­r at få både medlemmer og frivillige tilbage i de frivillige faellesska­ber. Men hvor er børn og unges ret til en laerings- og trivselssa­mtale ved skolestart? Hvor er laereplads­garantien? Eller indsatsen for at få flere unge i fritidsjob og beskaeftig­else?

Unge betalte den højeste pris efter finanskris­en, både på den korte og lange bane. Den fejl må vi som samfund ikke begå igen.

Derfor har ungdomspan­elet for eksempel anbefalet regeringen at igangsaett­e målrettet indsats for at få flere unge i fritidsjob og beskaeftig­else. Vi ved, at unge, der har et fritidsjob, klarer sig bedre i skolen, og samtidig oplever vi, at strukturer­ne på en arbejdspla­ds giver dem vaerdifuld laering om arbejdshie­rarki og behovsudsa­ettelse. For ikke at tale om de meningsgiv­ende faellesska­ber og sociale relationer, som man får på en arbejdspla­ds.

Det skal vaere et politisk mål, at børn og unge ikke betaler den højeste pris for coronakris­en.

Indkald arbejdsmar­kedets parter til en trepartsfo­rhandling om flere unge i beskaeftig­else. Lav en fritidsjob­politik, der sikrer, at alle unge, der ønsker det, får mulighed for at have et fritidsjob. For vi har behov for konkrete tiltag, der sikrer, at flere unge får et fritidsjob, og at arbejdspla­dser ansaetter unge nyuddanned­e.

Vi vil altid vaere dem, der var unge under corona, men vi skal også vaere dem, som kom staerkere ud på den anden side.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark