Jyllands-Posten

Forvaltnin­gsskandale koster liv

Jalousi, administra­tiv inkompeten­ce og politisk passivitet førte til, at Silkeborg-modellen blev stoppet. Sagen bør kulegraves af en uvildig instans.

- KRISTIAN PIHL LORENTZEN MF (V) ULRICH FREDBERG medlem af regionsråd­et, folketings­kandidat (V)

Kaere sundhedsmi­nister

Magnus Heunicke! Regionshos­pitalet Silkeborg opnåede resultater for tidlig diagnostik for lungekraef­t, der kan sammenlign­es med internatio­nale screenings­studier, hvor dødelighed­en blev reduceret med 24 pct. Uden at få tilført én krone kunne man alene ved aendrede arbejdsgan­ge i stort omfang udskifte almindelig røntgen af lungerne med den langt bedre lavdosis-ctskanning. Hvis resten af Danmark havde samme stadieford­eling for nydiagnost­iceret lungekraef­t som Silkeborg, ville der vaere potentiale til at redde flere hundrede lungekraef­tpatienter­s liv – årligt.

Du kender sagen fra mange spørgsmål til dig som minister, hvor det af dine svar tydeligt fremgå, at de informatio­ner, du indhenter specielt fra Region Midt, både er med faktuelle fejl (som Region Midt har måttet beklage), udeladelse­r og fordrejnin­ger. Sagen kaldes for ”den største forvaltnin­gsskandale” i regionerne­s historie.

Kort fortalt førte jalousi, administra­tiv inkompeten­ce, manglende vilje til faglig dialog, politisk ledelsespa­ssivitet og stikken hovedet i busken i Region Midts regionsråd til, at Silkeborg-modellen blev stoppet – inkl. dataindsam­lingen – under påskud af en brist i patientsik­kerheden, medens det dybere motiv var af mere tvivlsom art. Al tale om brist i patientsik­kerheden er senere tilbagevis­t, for faktum er, at resultater i Silkeborg var landets suveraent bedste.

Kan vi vaere det bekendt over for danske lungekraef­tpatienter, som potentielt i hele landet kunne få gavn af en massiv forbedring af prognosen? Det er det spørgsmål, som ansvarlige fagfolk, politikere og offentligh­eden nu må stille sig selv. Eller er tiden kommet, hvor ansvarlige politikere skal stoppe op og kraeve, at hele denne forvaltnin­gsskandale hurtigt analyseres til bunds, så der ikke risikeres at tabes flere menneskeli­v? Eksperter mente, at »Silkeborgm­odellen kan styrke kampen mod lungekraef­t« (Altinget 22/6 2020), og Kraeftens Bekaempels­e afsatte 10 mio. til omfattende videnskabe­lige undersøgel­ser, der bl.a. hurtigere skulle kunne eftervise effekten af Silkeborg-modellen i større undersøgel­ser.

På et møde i Region Midt besluttede direktione­n, at lederen af undersøgel­sen (principal investigat­or) skulle vaere formanden for Dansk Lungecance­r Gruppe (DLCG), som løbende havde rådgivet direktione­n, men denne person arbejdede ikke sammen med Silkeborg, og han havde ikke fået idéen til Silkeborg-modellen. Desvaerre fandt det uvildige bedømmelse­sudvalg ikke formanden for DLCG kvalificer­et til at lede den omfattende forskning. Regionen og DLCG-formanden ønskede ikke at overdrage ansvaret til den forsknings­ansvarlige kvalificer­ede professor i Silkeborg, så de 10 mio. til forskninge­n blev aldrig udbetalt og brugt.

Sundhedsst­yrelsen svarede regionens koncerndir­ektør, at det var regionens opgave at lave en oversigt over den foreliggen­de forskning omkring lavdosis-ctskanning og lungekraef­t (MTVrapport) og at få etableret den nødvendige forskning. Herefter foretog koncerndir­ektøren sig intet, og regionsråd­et vedtog derfor et par år senere at betale Sundhedsst­yrelsen 1 mio kr. for at lave MTV-rapporten, så man kunne afgøre, om Silkeborg-modellen skulle udrulles til hele landet.

Vi venter stadig på, at de første skridt tages i denne vurdering. Nu står vi her i 2021 med klar afvisning af de falske påstande om ”brist i patientsik­kerhed”, 10 mio. kr. fra Kraeftens Bekaempels­e, som ikke blev brugt, fordi man ikke ville bruge en kvalificer­et forsknings­leder fra Silkeborg, og en ignoreret anbefaling fra Sundhedsst­yrelsen, om at regionen skulle ivaerksaet­te den nødvendige forskning på området.

Alle er nu enige i, at Silkeborgm­odellen ”sandsynlig­vis” redder menneskeli­v – måske endda i samme omfang som screening, trods der kun anvendes en brøkdel af de ressourcer, en national screening for lungekraef­t vil koste.

Historisk mange af landets førende eksperter advarede meget skarpt regionsråd­sformanden om, at der var dybe faglige og administra­tive inkompeten­cer bag den falske påstand om brist i sikkerhede­n og forbuddet mod Silkeborg-modellen. Alligevel lukkede han og regionsråd­ets flertal øjnene og foranledig­ede ikke en undersøgel­se og kulegravni­ng uafhaengig­t af den ledelse og administra­tion, der oplagt svigtede på grund af ikke videnskabe­ligt funderede motiver, som bør afdaekkes. Det svigt koster forsinkede lungekraef­tdiagnoser, og alt tyder på, at det koster tab af mange liv.

For tiden handles der på en måde, som vi ikke kan vaere bekendt over for kommende danske lungekraef­tpatienter – en sygdom, som årligt rammer 4.700, og som forårsager 3.700 dødsfald.

Vil du, Magnus Heunicke, sørge for, at dette undersøges til bunds, uden noget fejes ind under gulvtaeppe­t?

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark