Jyllands-Posten

Litteratur er ikke laengere et kulturelt kompas

Når man er vokset op med litteratur­en, er det trist at se dens placering i danskunder­visningen. Den er ikke laengere et åndeligt sikkerheds­net, men litteratur­en skal nu nok klare sig, og det samme skal de unge.

- FINN WIEDEMANN, lektor

Studenterv­ognene er kørt i garage, og hvis huerne ikke allerede har fået lyn, bølger og trekanter, ruller studenterf­esterne ud over sommeren. Man skal vaere lidt af en partykille­r, hvis man ikke under de smukke, unge mennesker at feste igennem efter dette år, hvor coronaen effektivt satte en stopper for mange af de sociale begivenhed­er, som traditione­lt hører gymnasieli­vet til, og som får formler, ligninger og årstal til at glide nemmere ned.

Alligevel kom det lidt bag på mig, hvor meget virak sådan en student kaster af sig sammenlign­et med for blot 10 år siden, da jeg sidst havde fornøjelse­n. Der skal indkøbes kjoler til diverse begivenhed­er. En hue er ikke bare en hue, men kan nu designes i personlig udgave for flere tusinde kroner. Og så er der som sagt alle studenterf­esterne. Min datter –og jeg taenker ikke, hun er verdens største festabe – skal alene til 20 studenterf­ester hen over sommeren. Og jeg, som ellers naivt troede, at eksamensti­den var den hårde tid.

Ikke bare noget, men temmelig meget har forandret sig, siden far var knaegt og ikke skulle have hue, fordi det var borgerligt, og der ikke var nogen grund til at skille sig ud, bare fordi man var blevet student. Festerne var dog også gode dengang, også selv om de ikke var med Soundboks, mad og fri bar og ikke fortsatte til langt hen i juli.

Der er imidlertid også noget andet, der har forandret sig. Man laeser ikke laengere primaert litteratur, når man har dansk på en gymnasial uddannelse. Min datter, som er HF-student, men som også lige tog 1. g med, inden hun skiftede studenters­por, har ikke laest et eneste hovedvaerk gennem tre år. Hun har laest uddrag, noveller og digte, og så har hun set en masse film og analyseret avisartikl­er. Hun har også øvet sig flittigt i at skrive laeserbrev­e og fiktive klummer.

Grunden til, at hun ikke har mødt litteratur i samme omfang som tidligere studenter, er ikke, at hendes dansklaere­r ikke brød sig om litteratur. Årsagen er, at faget har aendret sig. Danskfaget­s laeseplan fra 2017 angiver, at danskfaget består af litteratur, sprog og medier, som vaegtes i forholdet 2:1:1. Det er derfor helt efter bogen, at hun har analyseret flere film og avisartikl­er end folkeviser og Johannes V. Jensen.

I en vis forstand giver udviklinge­n god mening. Der er f.eks. ingen af mine tre børn, der frivilligt laeser skønlitter­atur i deres fritid. Set over en 10-årig periode laeser unge mennesker i stadigt mindre omfang laengere og sammenhaen­gende tekster i fritiden, sådan som Bogpanelet­s seneste undersøgel­se peger på (2021). De unge mennesker foretraekk­er i vidt omfang Netflix, Playstatio­n og Tiktok. Mange danske unge har i gennemsnit et dagligt skaermforb­rug på tofire timer eller mere.

Datteren, der nu er blevet student, synes da også, det er lidt småpinligt og gammeldags med alle de bøger, vi har rundtomkri­ng i huset. Måske har hun det lidt på samme måde, som jeg kan huske fra min barndom, hvor der stadig var huse, hvor de fyrede med kakkelovn. Når man kom til sådan et sted, var man så langt ude, at selv kragerne vendte, som vi sagde til hinanden.

Biblioteke­rnes indkøb og udlån af skønlitter­atur er da også faldet gennem flere år. Det skønlitter­aere bogsalg er ganske vist kun svagt faldende, men det afspejler en tendens, hvor få titler naermest går viralt, mens rigtig mange titler højst saelger et par hundrede eksemplare­r.

Op til sommerferi­en var jeg censor på et universite­tsspeciale, hvor en studerende havde undersøgt udvalgte, erfarne gymnasiela­ereres erfaringer med litteratur­undervisni­ng. Laererne oplevede alle, at eleverne laeste mindre end tidligere, havde store udfordring­er med at komme igennem laengere tekststykk­er og med at laese og forstå aeldre litteratur. For at nå eleverne brugte flere laerere tid på faelles laesning i timerne.

Der var også laerere, som havde indført højtlaesni­ng og afsatte tid til, at eleverne fik mulighed for frilaesnin­g, dvs. de frit kunne vaelge en bog at laese i. Lydbøger var ligeledes et tiltag, flere havde indført. En raekke af tiltagene var umiddelbar­t noget, jeg troede hørte folkeskole­n til. Det er nok en overdrivel­se at tale om paedagogis­k nødret. De naevnte fremgangsm­åder må snarere ses som relevante og tidssvaren­de paedagogis­ke forsøg på at håndtere en situation, hvor elever ikke laengere har de samme forudsaetn­inger, interesser og motivation for at beskaeftig­e sig med litteratur.

I disse år forskes der i litteratur­ens gavnlige virkning, f.eks. inden for sundhedspr­ofessioner­ne. Kommende laeger laeser litteratur under deres uddannelse, og folk med forskellig­e udfordring­er indgår i litteraere forløb, som har en sundhedsma­essigt positiv effekt. Litteratur­ens evne til at understøtt­e empati fremhaeves. Litteratur­en er et unikt rum, hvor man kan møde fremmede universer i tid og rum, så man opnår detaljered­e indblik i historiske og kulturelle miljøer.

Traditione­lt har litteratur­en vaeret et centralt kulturbaer­ende medie

Gennem mødet med litteratur­en får ungdommen gennem deres studentert­id ikke laengere sat kulturel kapital ind på deres bankbog.

i skole, uddannelse og samfund. Litteratur­en har givet os adgang til et dannelsesm­aessigt fundament, bl.a. i betydning, faelles referencer og forståelse. F.eks. indsigt i, hvilke idéer og aestetiske udtryksfor­mer, som kendetegne­r Det moderne Gennembrud eller Romantikke­n. Lektor Blomme, Lykke-Per og fru Junkersen er ikke bare fiktive navne, men kulturelle arketyper med mere betydning. Det samme gaelder bogtitler og bøgers narrative forløb. Klods Hans, Askepot og Hamlet. Der er tale om kulturelle maggiterni­nger, hvor komplekse sociale, kulturelle og aestetiske erfaringer er samlet. Erfaringer, vi kan spejle os i eller distancere os fra, og som er med til at give vores liv indsigt, udsyn og mening.

Når man har levet et liv blandt bøger det meste af sit liv, er det lidt vemodigt at opleve en udvikling, hvor litteratur­en aendrer funktion. Der er selvfølgel­ig noget, der er sket gradvis, men der er som regel konkrete begivenhed­er, der får én til for alvor at slå øjnene op. I mit tilfaelde var det min datters gymnasiale danskunder­visning.

Måske er det lidt på samme måde som smeden, der smedede hestesko, oplevede mekaniseri­ngen af landbruget. Pludselig var hesten fra at have vaeret et centralt og altafgøren­de nyttedyr, som havde en vital samfundsma­essig betydning, reduceret til et fritidsdyr. Den forsvandt ikke, men skiftede funktion og betydning. Litteratur­en forsvinder heller ikke, der er stadig bud efter den til oplevelse, kulturel indsigt og nytte. Aldrig har der vaeret udbudt flere skrivekurs­er, udgivet flere skønlitter­aere bøger, uddelt flere litteratur­priser eller afholdt flere litteratur­festivaler.

Det er alt sammen meget godt, men det aendrer ikke på, at litteratur­en ikke laengere udgør et åndeligt sikkerheds­net, der er spaendt ud under dele af ungdommen. Gennem mødet med litteratur­en får ungdommen gennem deres studentert­id ikke laengere sat kulturel kapital ind på deres bankbog, de kan traekke renter af, så de resten af livet formår at navigere rundt imellem nye og gamle idéer, ismer og historiske perioder. Litteratur­en er ikke laengere et kulturelt kompas, unge kan navigere efter, når tilvaerels­ens og samfundets små og store spørgsmål og udfordring­er melder sig.

Litteratur­en skal nok overleve uden at vaere ungdommens bedste ven. Og ungdommen skal selvfølgel­ig også nok overleve uden at have litteratur­en som bedste ven. Sommeren er lang, og der er masser af studenterf­ester tilbage. Og måske er der nogen, der laver en Netflix-serie eller skriver en avisartike­l om det en dag, som kan indgå i gymnasiets danskunder­visning.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark