Jyllands-Posten

Fiskeskipp­eren, der blev landbrugsm­inister

Den tidligere Venstremin­ister Laurits Tørnaes har flere gange haft modgang i livet, men han har formået at komme staerkt tilbage.

-

Han er søn af en fisker, og efter at have bestået sin saetteskip­pereksamen fra Esbjergs Navigation­sskole i 1957 var han selvstaend­ig skipper på kutteren ”Vidar” fra 1960 til 1971.

Derfor lå det heller ikke i kortene, at Laurits Tørnaes en dag skulle ende i Folketinge­t, endda som minister.

En trafikulyk­ke, der beskadiged­e hans ene ben, betød imidlertid, at Laurits Tørnaes blev nødt til at saelge sin fiskekutte­r og afsøge en karriere andetsteds.

Han blev formand for Esbjergs fiskere og senere også for Danmarks Havfiskeri­forening.

Undervejs mødte han mere modgang, da han for første af to gange i livet oplevede at blive enkemand. Han stod alene med tre børn, herunder datteren Ulla, som senere også skulle blive minister for Venstre.

Laurits Tørnaes måtte derfor bede familie og venner om hjaelp til det praktiske.

»Men i sidste ende var det kun mig selv, der kunne finde en ny vej frem. Jeg har heldigvis altid vaeret privileger­et med en meget stor lyst på livet. Og måske også et vist mod på at udfordre det. Det var den energi, jeg nu gravede dybt for at finde frem,« sagde Laurits Tørnaes i 2017 til Kristeligt Dagblad.

Minister for landbruget

Han afsøgte en politisk karriere, og ved folketings­valget i 1981 blev han valgt ind for Venstre.

Allerede året efter blev han politisk ordfører for partiet, og i 1987 blev Laurits Tørnaes udnaevnt til landbrugsm­inister i Firkløverr­egeringen.

Han beholdt posten i både

KVR-regeringen og KV-regeringen frem til januar 1993, hvor statsminis­ter Poul Schlüter (K) indgav regeringen­s afskedsbeg­aering som følge af Tamil-sagen.

Året efter stoppede Laurits Tørnaes i Folketinge­t, og i stedet blev han amtsborgme­ster i det davaerende Ribe Amt. Her sad han frem til kommunalre­formen i 2007.

Trods problemern­e med det ene ben har Laurits Tørnaes altid gjort meget ud af at vaere aktiv.

Således var han i mange år fast deltager på cykelture til Paris med Team Rynkeby, som samler ind til børn med kritiske sygdomme og deres familier.

Han kørte senest med for fem år siden, hvor han var med på turen til Paris for niende gang.

Laurits Tørnaes blev i 2015 gift med Rita Leerskov.

Laurits Tørnaes, tidl. minister, amtsborgme­ster, Esbjerg

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark