Jyllands-Posten

Skyder vi spurve med kanoner?

Verdens største krypto-platform omsaetter for et par hundrede mia. kr. i døgnet og åbner store muligheder for hvidvask og skattefusk.

-

I det univers med en trecifret daglig milliardom­saetning bare på en enkelt platform eksisterer desuden en bred vifte af muligheder for at etablere større pengevaske­rier eller skattemaes­sige nulløsning­er.

Binance. Hørt om det før? Det falder let på tungen i forhold til finance, når det udtales på engelsk. Måske en anelse mere klodset på dansk.

Binance er både navnet på en platform for handel med kryptovalu­ta og et par af de efterhånde­n flere end 4.000 kryptovalu­taer, der cirkulerer rundt derude i cyberspace. Vaerdiskab­else på højt og totalt uigennemsi­gtigt niveau.

Binance er i dag verdens største platform for handel med kryptovalu­taer. Forleden kunne der handles i 1.668 forskellig­e.

Omsaetning­en er astronomis­k. I juni rullede der for 4.160 mia. kr. gennem systemet. Den daglige omsaetning – som i en afspejling af platformen­s globale status regnes i løbende 24 timers intervalle­r – ligger omkring et par hundrede mia. kr. i døgnet. Det seneste officielle rekorddøgn i maj landede på 580 mia. kr. Og det var kun Binance.

Når man tager det hele med, bliver tallene svimlende, og i en balancegan­g mellem at agere og ikke udløse unødig panik, er regeringer over hele verden begyndt at kigge dette univers grundigt efter i sømmene.

Det er stadig en ny industri. Der findes få regler og stort set ingen meningsful­d lovgivning. Industrien er desuden både global og virtuel. Den er svaer at håndtere på tvaers af graenserne i lukkede kredsløb i et virtuelt univers.

Binance er et skoleeksem­pel. Den blev skabt i 2017 af en kineser, som forlod hjemlandet efter Kinas forbud mod kryptovalu­ta. Hvor forretning­en har hovedkvart­er, er uvist. Cayman Island, Malta, Seycheller­ne naevnes i flaeng. En talsmand siger bare, at den er decentrali­seret. Selskabets struktur, operatione­lle forhold, ejerkreds og direktion er også ukendt.

Myndighede­rnes mulighed for at gribe ind ligger i de områder, hvor platforme og valutaer krydser ind i regulerede områder. Det forhold har rettet projektøre­rne mod Binance det seneste halve år.

Fra Storbritan­nien og Tyskland til USA, Singapore og Thailand er Binance kommet i myndighede­rnes søgelys og alle steder lagt under pres.

Et af håndtagene er, at Binance ikke laengere kun er en kryptovalu­taplatform, men også udbyder andre produkter som derivater, futures uden udløbsdato, kryptovers­ioner af aktier og tokens bundet til aktier.

Dermed naermer platformen sig regulerede områder i finansindu­strien. Den britiske regering har netop truet Binance med retsforføl­gelse, hvis platformen fortsaette­r med at reklamere for produkter, som falder ind under britisk lovgivning.

Britain’s Financial Conduct Authorithy (BFC) fastslår, at Binance ikke kan operere i regulerede områder uden licens. En advarsel til de 2,2 millioner briter, der har downloaded platformen.

USA forbød med det samme Binance under de amerikansk­e regler for åbenhed i finanssekt­oren. Binance reagerede ved at åbne en ren amerikansk søsterplat­form og slavisk følge de amerikansk­e spilleregl­er. Nu går USA alligevel efter Binance, som anklages for at vaere et vaerktøj for skattefusk og hvidvask.

Japan siger, at platformen opererer illegalt, og Tyskland, at de overtraede­r loven ved at udstede tokens med aktier som underligge­nde aktiv. Singapore har netop åbnet en kriminalsa­g, efter at en anden platform med hjemsted på De Britiske Jomfruøer med 17.700 kunder i 120 lande er blevet frasvindle­t et større milliardbe­løb, bl.a. via salg af bitcoins på Binance. Singapore kraever nu, at Binance udleverer informatio­n om relevante transaktio­ner.

Thailands finansmynd­igheder har anlagt en straffesag mod Binance for at operere illegalt uden en digital licens. Det er ligesom i Storbritan­nien begrundet med, at platformen tilbyder finansiell­e produkter, som er reguleret nationalt.

Den centrale problemsti­lling er, at der generelt ikke findes love mod at saette sig ned i kaelderen med sin pc og udstede sine egne kryptovalu­taer og saelge dem til naboen uden myndighede­rnes indblandin­g. Det er for så vidt bare en slags matadorpen­ge. Men når der er et marked med enorme volumener, og internette­t kan skalere det op og brede det ud, giver det sved på panden hos finansmini­stre og nationalba­nkdirektør­er.

I det univers med en trecifret daglig milliardom­saetning bare på en enkelt platform eksisterer desuden en bred vifte af muligheder for at etablere større pengevaske­rier eller skattemaes­sige nulløsning­er.

Det er hverken begraensni­nger i brugen af kontanter på Hjallerup marked eller pengeoverf­ørsler til Filippiner­ne via e-money, der er den store udfordring. Med et gedigent dansk udtryk svarer det til at skyde spurve med kanoner. Det er på helt andre tangenter, at hvidvask, terrorfina­nsiering og skatteundd­ragelse finder sted i de digitale 2020’ere.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark