Jyllands-Posten

Topdanmark­s pensionsfo­rretning skrumper

Et tidligt opgør med de store underskud på syge- og ulykkesfor­sikringer har fået pensionsfo­rretningen til at skrumpe 12,9 pct. i år.

- KRISTOFFER BRAHM CLAUS IVERSEN kristoffer.brahm@finans.dk claus.iversen@finans.dk

Det har vaeret et godt år for Topdanmark, som opjusterer forventnin­gen til hele året og haefter betegnelse­n rekordover­skud på halvårsres­ultatet.

Men på et område er der ikke tale om fremgang og rekorder.

Topdanmark­s pensionsfo­rretning er skrumpet i år, som har budt på et fald i praemieind­taegterne på 12,9 pct.

Det svarer til en tilbagegan­g på 773 mio. kr. til 5,2 mia. kr. i årets første seks måneder.

Det viser halvårsreg­nskabet, som blev offentligg­jort fredag.

I offentligh­eden har det gentagne gange lydt, at pensionsfo­rretningen er til salg, fordi Topdanmark vil fokusere på skadesforr­etningen.

De rygter vil topchef Peter Hermann ikke kommentere. Men han ryster ikke på hånden i forhold til udviklinge­n på pensionsom­rådet.

Den forretning har i årevis vaeret kendetegne­t ved, at pensionsse­lskaberne har tjent penge på at forvalte kundernes formuer, mens de har solgt forsikring­er til under kostprisen.

Har mistet kunder

En forretning­smodel, som Finanstils­ynet for nylig greb ind over for ved at kraeve, at selskabern­es forsikring­sforretnin­g fra årsskiftet skal balancere i sig selv.

»Vi gik forrest i kampen om at prøve at normaliser­e priserne på syge- og ulykkesfor­sikringer ved allerede i september sidste år at varsle prisstigni­nger. Det har fået den konsekvens, at vi har mistet nogle kunder. Nogle har forladt os, og det har vaeret svaerere at saelge til nye,« siger Peter Hermann, adm. direktør i Topdanmark.

Han forventer, at Finanstils­ynets indgreb vil vaere godt for Topdanmark, fordi konkurrent­erne nu bliver tvunget til at følge trop med stigende priser.

»Jeg har en forventnin­g om, at det må ske hos nogle af vores konkurrent­er, som har større udfordring­er end os,« siger Peter Hermann.

Selv om udviklinge­n ifølge ham derfor i høj grad haenger sammen med, at Topdanmark har rettet op på syge- og ulykkesfor­retningen før de andre, jubler han ikke ligefrem over, at det har ført til et fald på 12,9 pct. i praemieind­taegterne i år.

»Det er da øv, men dog som forventet, fordi vi har normaliser­et priserne på sygeog ulykkesomr­ådet. Det har kostet på vaeksten, at vi har rettet op på det,« siger Peter Hermann.

Derfor er han også mere optimistis­k for fremtiden, selv om det store fald i praemieind­taegter i årets 1. halvdel ikke ventes at kunne indhentes resten af året.

»Andre kommer til at forholde sig til det her, og det må give en anden situation i markedet. Så jeg taenker, at vi står udmaerket, når vi kigger frem,« siger Peter Hermann.

Overskud taet på 1,75 mia.

Topdanmark opjustered­e i forbindels­e med halvåret forventnin­gerne til hele 2021 med 200 mio. kr. Nu forventes et overskud før skat i niveauet 1,65 til 1,75 mia. kr.

»Vi har et rigtig fint halvårsres­ultat. Jeg glaeder mig meget over en fin praemievae­kst og tilgang af kunder (i skadesforr­etningen, red.). Og på investerin­gssiden har vi haft et rigtig godt år. Men der sammenlign­er vi med 1.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark