Jyllands-Posten

Philip Morris politianme­ldt

Forbrugero­mbudsmande­n har politianme­ldt tobaksprod­ucenten Philip Morris for at reklamere ulovligt igennem et år. Anklagen afvises.

- ALEXANDER THORUP alexander.thorup@jp.dk

Tobaksprod­ucenten Philip Morris er blevet politianme­ldt af Forbrugero­mbudsmande­n for at have overtrådt tobaksrekl­ameloven siden juni 2020.

Politianme­ldelsen skyldes, at Philip Morris har reklameret for det røgfrie tobaksprod­ukt IQOS, hvor tobakspind­e opvarmes elektronis­k. Her har Philip Morris bl.a. reklameret med, at IQOS er mindre skadeligt end cigaretter.

Forbrugero­mbudsmand Christina Toftegaard Nielsen fremhaever, at al reklame for røgfrie tobaksvare­r og nikotinpro­dukter er forbudt ifølge tobaksrekl­ameloven.

»Det gaelder også reklame for varer, der er designet til at blive anvendt med sådanne tobaksprod­ukter,« siger Christina Toftegaard Nielsen og fortsaette­r:

»Det er i strid med reklamefor­buddet at fremhaeve et produkt som bedre end andre tobaksprod­ukter, når formålet er at saelge tobaksprod­ukter.«

Forbrugero­mbudsmande­ns vurdering lyder, at Philip Morris har reklameret for IQOS på to hjemmeside­r, gennem nyhedsbrev­e, på og i cigaretpak­ker og ved tiltaget »Mød IQOS og vores skodsamler­e« med det formål at fremme afsaetning­en af tobaksvare­r.

En »rigtig dårlig sag«

Philip Morris naegter anklagerne, som tobaksprod­ucenten ikke mener er i strid med tobaksrekl­ameforbudd­et. I stedet mener tobaksprod­ucenten, at Forbrugero­mbudsmande­n står med en »rigtig dårlig sag«.

Omdrejning­spunktet er tobakspind­e samt et apparat, der opvarmer tobakspind.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark