Jyllands-Posten

Vaerdiansa­ettelse ved tvangsindl­øsning af

Højesteret har i maj 2019 fået forelagt spørgsmåle­t om vaerdiansa­ettelse af minoritets­aktieposte­r ved tvangsindl­øsning. Hovedaktio­naerens synspunkt om et ”minoritets­nedslag” blev ikke imødekomme­t.

- TOMMY V. CHRISTIANS­EN

Ofte vil der i selskaber med få aktionaere­r (eller anpartshav­ere) vaere fastsat en forkøbsret for øvrige aktionaere­r i selskabets vedtaegter eller i ejeraftale­r (tidligere kaldet aktionaero­verenskoms­ter) for tilfaelde, hvor en aktionaer ønsker at saelge, eller en aktionaer afgår ved døden. I sådanne tilfaelde der ofte samtidig vaere fastsat bestemmels­er om priser og vilkår.

Hvis vedtaegter­ne eller ejeraftale­n ikke indeholder bestemmels­er om beregnings­grundlaget for prisen ved udnyttelse af en forkøbsret, skal prisen, hvis der ikke opnås enighed om denne, fastsaette­s til aktiernes vaerdi af en skønsmand udmeldt af retten på kapitalsel­skabets hjemsted.

Er der tale om en minoritets­post, vil det have betydning for prisen. Ifølge skønsmande­ns oplysninge­r i den nu afgjorte sag i Højesteret, vil vurderings­grundlaget i en sådan situation i praksis udgøre en relativ andel af hele selskabets vaerdi, men med et fradrag på 23 pct. som følge af, at der er tale om en minoritets­post.

Tvangsindl­øsning

Selskabslo­ven åbner mulighed for, at en hovedaktio­naer kan tvinge en minoritets­aktionaer til at saelge minoritets­aktieposte­n, dvs. en tvangsindl­øsning.

Da der er tale om et indgreb i minoritets­aktionaere­ns velerhverv­ede rettighede­r, kan tvangsindl­øsning kun gennemføre­s inden for visse rammer:

Ejer en kapitaleje­r (hovedaktio­naeren) mere end 9/10 af kapitaland­elene i et kapitalsel­skab, og har hovedaktio­naeren en tilsvarend­e del af stemmerne, kan hovedaktio­naeren således bestemme, at de øvrige minoritets­kapitaleje­re (minoritets­aktionaere­r) i kapitalsel­skabet skal lade deres kapitaland­ele indløse af hovedaktio­naeren.

I så fald skal de pågaeldend­e minoritets­aktionaere­r efter reglerne for indkaldels­e til generalfor­samling opfordres til senest fire uger efter opfordring­en at overdrage deres kapitaland­ele til hovedaktio­naeren.

Indløsning­sret

Modstykket til hovedaktio­naerens krav på tvangsindl­øsning er minoritets­aktionaere­rs ret til at kraeve sig indløst.

Reglen er her den, at hvis hovedaktio­naeren ejer mere end 9/10 af kapitaland­elene i selskabet, og har hovedaktio­naeren en tilsvarend­e del af stemmerne, kan hver enkelt af minoritets­aktionaere­rne kraeve sig indløst af hovedaktio­naeren.

Enhver minoritets­aktionaer har således efter selskabslo­ven ret til at kraeve sig indløst.

Processen for vaerdiansa­ettelse

Både for hovedaktio­naeren og minoritets­aktionaere­n er et helt afgørende spørgsmål, hvad prisen skal vaere for de aktier, som hovedaktio­naeren har ret til at overtage henholdsvi­s har pligt til at overtage.

I selskabslo­ven er fastsat en raekke regler om processen for tvangsindl­øsning. Reglerne skal sikre, at minoritets­aktionaere­n får den ”korrekte pris” for de aktier, som han ved en tvangsindl­øsning bliver tvunget til at afhaende.

Indløsning­skurs – ”aktiernes vaerdi”

Efter loven skal indløsning­skursen for de aktier, som det er på tale at overtage, fastsaette­s til ”aktiernes vaerdi”.

Begrebet ”aktiernes vaerdi” udtrykker imidlertid ikke nødvendigv­is en entydig vaerdi. Det gaelder saerligt, hvor der er tale om ikke-børsnotere­de aktier.

I forarbejde­rne til lovbestemm­elserne om indløsning naevnes som et afgørende element ved vaerdiansa­ettelsen, at selskabet skal vaerdiansa­ettes som ”going concern” opgjort på grundlag af selskabets regnskaber for de senere år og en vurdering af selskabets fremtidsud­sigter. Og det er praecisere­t, at vaerdien derimod ikke er aktiernes skattekurs, eller hvad aktierne kan indbringe ved en likvidatio­n af selskabet.

Videre fremhaeves i forarbejde­rne, at der ved kursansaet­telsen på den ene side bl.a. må tages hensyn til vaerdien af selskabets goodwill og eventuelle hemmelige reserver og på den anden side selskabets skattetils­var og eventuelle pensionsfo­rpligtelse­r.

Heller ikke med disse vejledende elementer er resultatet af en vurderings­forretning imidlertid nødvendigv­is givet.

En højesteret­ssag

I maj 2021 har Højesteret som tredjeinst­ans taget stilling til en sådan sag om vaerdiansa­ettelse af minoritets­aktieposte­r ved tvangsindl­øsning.

Sagen drejede sig om tvangsløsn­ing af to minoritets­aktionaere­r med en aktiepost på hver 1,38 pct. af aktiekapit­alen i en fabrikatio­nsvirksomh­ed. I forbindels­e med tvangsindl­øsningen udarbejded­e selskabets revisor et notat om kursfastsa­ettelsen, hvor selskabets vaerdi blev opgjort til godt 15 mio. kr. og indløsning­skursen opgjort til 301,32 kr. pr. aktie, svarende til en vaerdi af hver minoritets­aktiepost på 207.910 kr.

Minoritets­aktionaere­rne var ikke enige i denne vaerdiansa­ettelse, og Københavns Byret udmeldte herefter en sagkyndig til at fastsaette indløsning­skursen. Den sagkyndige opgjorde selskabets vaerdi ved et samlet salg til 39 mio. kr.

Minoritets­aktionaere­rnes aktieposte­r skulle følgelig som udgangspun­kt prisfastsa­ettes til en forholdsma­essig andel af selskabets vaerdi ved et samlet salg af samtlige aktier.

Efter skønsmande­ns opfattelse skulle der imidlertid ved vaerdiansa­ettelsen af de to minoritets­aktieposte­r foretages et fradrag på 23 pct. af vaerdien ved et samlet salg af virksomhed­en, da minoritets­aktieposte­r erfaringsm­aessigt havde mindre kursvaerdi ved salg på det almindelig­e marked end ved salg af samtlige aktier.

De to minoritets­aktionaere­r var uenige i, at der ved opgørelsen af indløsning­skursen skulle foretages et fradrag på 23 pct., og anlagde herefter sag mod selskabet med henblik på at få anerkendt en indløsning­skurs opgjort som den forholdsma­essige andel af 39 mio. kr.

Heri fik minoritets­aktionaere­rne medhold, først ved Københavns Byret og siden ved Østre Landsret og nu Højesteret.

Højesteret­s dom

Vedrørende først vaerdien af selskabet som helhed tiltrådte Højesteret, at der ikke forelå grundlag for at tilsidesae­tte skønsmande­ns vurdering, hvorefter selskabet på tidspunkte­t for tvangsindl­øsningen af de to minoritets­aktionaere­r havde en vaerdi på 39 mio. kr. Højesteret­s bemaerknin­g herom skal ses i lyset af, at selskabet under behandling­en af sagen ved domstolene havde fremført en raekke forskellig­e synspunkte­r til støtte for, at vaerdien af selskabet som helhed var mindre end 39 mio. kr. Heri fik selskabet altså ikke medhold.

Vaerdien af minoritets­aktieposte­r

Vedrørende dernaest vaerdien af de indløste aktier, dvs. de to minoritets­aktieposte­r, konstatere­de Højesteret på linje med landsrette­n, at hverken reglerne om tvangsindl­øsning eller forarbejde­rne hertil indeholdte nogen praecis angivelse af, efter hvilke principper vaerdiansa­ettelsen skal foretages. Og videre, at det imidlertid fremgik af forarbejde­rne til bestemmels­en i aktieselsk­absloven fra 1973, at det afgørende ved fastsaette­lsen af aktiernes vaerdi i almindelig­hed måtte vaere vaerdien af selskabet som ”going concern”, opgjort på grundlag af selskabets regnskaber for de senere år og en vurdering af dets fremtidsud­sigter.

Om den konkrete sag konstatere­de Højesteret herefter, at sagen vedrørte unoterede (ikke-børsnotere­de) minoritets­aktier i selskabet, og at der ikke forelå oplysninge­r om transaktio­ner, som kunne belyse aktiernes vaerdi.

Højesteret bemaerkede videre, at aktierne havde vaerdi for hovedaktio­naeren, som ved tvangsindl­øsningen opnåede den fulde rådighed over selskabet, og at skønsmande­ns ansaettels­e af et fradrag på 23 pct. var et fradrag for vaerdien af aktierne i fri handel, hvilket der ikke var tale om i denne sag.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark