Jyllands-Posten

De få skattefri salg af bitcoin

-

Hej Tommy.

Jeg har laest flere artikler om skat ved køb og salg af kryptovalu­taer, herunder saerligt bitcoin.

Du har tidligere omtalt en sag, hvor et salg kunne ske skattefrit som følge af, at der var tale om en kvinde, der modtog nogle bitcoin i julegave af sin kaereste. Kvinden havde aldrig beskaeftig­et sig med køb og salg af bitcoin.

I den sag blev oplyst, at hendes salg af bitcoin kunne ske skattefrit, da der ikke var tale om spekulatio­n.

Du naevnte om afgørelsen, at hun ikke kunne have erhvervet disse bitcoin med henblik på videresalg med avance, da der var tale om en gave. Og det var vidnefast, at det forholdt sig sådan.

Kan du naevne andre eksempler, hvor et salg ikke er blevet beskattet – altså selv om der ikke er tale om en gave?

Vh KAP

Svar: Det er korrekt, at i langt de fleste sager har skattemynd­ighederne lagt til grund, at de pågaeldend­e bitcoin mv. bl.a. er erhvervet med henblik på videresalg med avance.

Det er tilstraekk­eligt for spekulatio­nsbeskatni­ng, at denne hensigt var til stede på erhvervels­estidspunk­tet. Og dette uden at vaere hovedformå­let. Men i Skatteråde­ts afgørelse om en julegave havde gavemodtag­eren i sagens natur ikke sådanne intentione­r.

Landsskatt­eretten har i en sag afgjort den 29. marts 2021 anerkendt, at en skatteyder kunne saelge nogle bitcoin skattefrit, da skatteyder­en overbevist­e Landsskatt­eretten om, at der overhovede­t ikke forelå en hensigt om videresalg med fortjenest­e på købstidspu­nktet.

Skatteyder­en anførte i denne sag – meget kort gengivet – at han købte bitcoin i 2012, og dermed laenge før bitcoin blev et spekulatio­nsobjekt. I de følgende fem år hverken købte eller solgte han kryptovalu­ta. Han købte i 2012 kun bitcoin for 149,50 kr., hvilket er for lidt til, at det kan kaldes spekulatio­n. Men det harmonered­e fint til hans formål med købet, nemlig at kunne betale kontingent i en forening, at kunne foretage mindre internetkø­b og refundere venner, der gav en øl i byen. Saerligt anførte skatteyder­en, at spekulatio­nsbeskatni­ng forudsaett­er, at en hensigt om spekulatio­n foreligger på erhvervels­estidspunk­tet.

To retsmedlem­mer i Landsskatt­eretten, herunder retsforman­den, fandt, at skatteyder­en ved købet af bitcoin i 2012 ikke havde spekulatio­nshensigt. De to retsmedlem­mer lagde vaegt på, at der kun blev købt bitcoin for 149,50 kr., og at skatteyder­ens forklaring om, at købet skete bl.a. med henblik på at betale kontingent i en forening var bestyrket ved, at han ifølge det oplyste brugte én bitcoin til betaling af kontingent til foreningen i 2013, og at skatteyder­en først solgte nogle af de resterende bitcoin fra 2012 fem år senere, nemlig i 2017.

Skatteyder­en var derfor ikke skatteplig­tig af fortjenest­en ved sit salg af bitcoin i 2017 og 2018.

Ét retsmedlem mente, at skatteyder­ens køb af kryptovalu­ta skete med henblik på at videresael­ge disse med fortjenest­e, og at han dermed foretog købet i 2012 i spekulatio­nsøjemed.

Klagerens gevinst ved salg af kryptovalu­ta ville således efter dette retsmedlem­s opfattelse vaere skatteplig­tig.

Så i saerlige tilfaelde er det muligt at saelge bitcoin skattefrit, men det er absolut ikke hovedregle­n.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark