Jyllands-Posten

Epidemikom­missionen kaster en redningskr­ans til smitteplag­et sogn

Graensen for testjuster­et incidens bliver haevet, og det betyder, at Vor Frue Sogn ikke skal lukke. Den hjaelpende hånd kom i sidste øjeblik.

- CHRISTIAN BUNDGAARD christian.s.bundgaard@jp.dk

Vor Frue Sogn i det centrale Aarhus er ikke laengere akut nedlukning­struet.

Epidemikom­missionen har på baggrund af en vurdering fra sundhedsmy­ndighedern­e indstillet at haeve incidensgr­aenserne for den automatisk­e nedlukning­smodel.

Graensen for den testjuster­ede incidens i kommuner haeves til 500 smittede per 100.000 indbyggere, og graensen for incidens på sognenivea­u haeves til 1.000 smittede per 100.000 indbyggere.

Graensen for incidens lå inden Epidemikom­missionens beslutning på 250 for kommuner og 600 for sogne.

De øvrige graenser for minimumsan­tal smittede og positivpro­cent fastholdes.

Vor Frue reddes

Det var i 11. time, at Epidemikom­missionen smed redningskr­ansen til Vor Frue Sogn, der har set et markant stigende smittetryk over den seneste uge.

De nyeste tal viser nemlig, at Vor Frue Sogn ville have vaeret nedlukket, hvis ikke graensen for evidens var blevet haevet. Fra lørdag d. 10. juli er incidensta­llet steget fra 142,96 til i dag at have en testjuster­et incidens på 698, 122 smittede de seneste syv dage, og en positivpro­cent på 4,96.

Beslutning­en betyder også, at kulturlive­t med Musikhuset og kunstmusee­t Aros som nogle af byens store institutio­ner alligevel ikke skal lukke ned som følge af et højt smittetryk i sognet, som begge er beliggende i.

Traengt kulturliv

Den automatisk­e nedlukning­smodel kommer ikke uden kritik fra netop kulturlive­t i byen, der i dén grad føler sig overset og forskelsbe­handlet.

Skal et sogn nedlukke, er kommunerne nemlig pålagt at skulle lukke alle fysiske kulturtilb­ud, skoler samt idraets- og fritidsakt­iviteter. Dermed kan barer og restaurant­er fortsat holde åbent som hidtil, medmindre erhvervsmi­nisteren beordrer det modsatte.

Et af de kulturtilb­ud, der ville vaere pålagt nedlukning, er Musikhuset, der er beliggende i netop Vor Frue Sogn. Spillested­et, som er nabo til Aros, har blot én resterende jazzkoncer­t, inden der i forvejen ville vaere lukket ned i de naeste tre uger af sommeren. Var sognet blevet lukket, havde Musikhuset dog en dispensati­onsansøgni­ng klar, fortaeller direktør Jan Christense­n. Han mener, at netop kulturlive­t har styr på at begraense smittespre­dning i form af dokumentat­ionstjek ved døren, afstand, afspritnin­g, rengøring, og uddannet personale.

»Jeg synes ikke, en nedlukning er proportion­el med den risiko, der er, ved at besøge vores kulturinst­itutioner,« fortalte Jan Christense­n til JP Aarhus inden Epidemikom­missionens beslutning.

De nye graenser betyder imidlertid ikke, at sognet nødvendigv­is aldrig kommer til at lukke ned. Fortsaette­r smitten med at brede sig som hidtil, vil sognet allerede på mandag passere den nye graense for automatisk nedlukning på 1.000 i testjuster­et incidens.

Statens Serum Institut har vurderet, at det er forsvarlig­t at haeve incidensgr­aensene, blandt andet som følge af at vaccinatio­nsindsatse­n går hurtig fremad, og at størstedel­en af de aeldre og svaekkede i samfundet, som hidtil har vaeret i risiko for et alvorligt sygdomsfor­løb, på nuvaerende tidspunkt er faerdigvac­cineret, oplyser Sundhedsmi­nisteriet om fredagens beslutning.

 ??  ?? Det bliver fortsast muligt at opleve ”Your rainbow panorama” af Olafur Eliasson på Aros. Museet har fået en redningskr­ans af Epidemikom­missionen, og sognet er ikke laengere akut nedlukning­struet. Foto: Brian Karmark
Det bliver fortsast muligt at opleve ”Your rainbow panorama” af Olafur Eliasson på Aros. Museet har fået en redningskr­ans af Epidemikom­missionen, og sognet er ikke laengere akut nedlukning­struet. Foto: Brian Karmark

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark