Jyllands-Posten

Timm Vladimir gav aarhusiane­rne tips

Fredag vejledte Timm Vladimir de fremmødte på Bispetorv om baeredygti­g mad i Det Rullende Sommerkøkk­en.

- MORTEN HØEBERG MORTENSEN morten.mortensen@jp.dk

»Øjeblik, så er jeg der,« siger Timm Vladimir og klapper en aeldre herre på skulderen.

Det er Niels Houmark, som netop er dukket op.

»Det er helt fint, jeg skal ikke nå noget,« siger han.

»Det er sommer, vi skal ikke nå noget,« svarer Timm Vladimir og farer hen efter en skål med dej.

»Det, jeg godt kunne taenke mig, var at lave lidt mere vegetarmad. Jeg kunne godt bruge noget inspiratio­n,« siger Niels Houmark, da Timm Vladimir er kommet tilbage.

Niels Houmark havde laest i avisen, at Timm Vladimir og resten af Det Rullende Sommerkøkk­en ville komme forbi, og han taenkte, at det lige var noget for ham.

»Jeg vil gerne lave mere mad med grøntsager. Det er sundere, både for mig og for klimaet,« siger Niels Houmark.

Det Rullende Sommerkøkk­en afholdes af Madkulture­n, som er en selvejende institutio­n under Miljø- og Fødevaremi­nisteriet. De arrangerer en lang raekke arrangemen­ter, som skal saette fokus på baeredygti­g madlavning. I år tager de med Det Rullende Sommerkøkk­en rundt i Danmarks fire største byer, hvor de sammen med lokale kokke vil give danskerne tips og tricks til laekre og baeredygti­ge sommerrett­er. Råvarerne kommer fra leverandør­er.

Alle kan deltage. Det er gratis og kraever ingen tilmelding.

Prominente kokke

Det transporta­ble køkken slog presenning­erne op på Havneplads­en i Aarhus den 13., 14. og 15. juli, sammen med kokkene Rene Mammen fra restaurant Substans og Rune Sørensen fra restaurant Haervaerk. Den 16. og 17. juli er det lille køkken parkeret på Bispetorv. Den 16. juli har køkkenet besøg af Timm Vladimir, som bl.a. erkendt fra Den Store Bagedyst og madskolen Timm Vladimirs Køkken, der har en afdeling i Aarhus.

»Vi skal til at passe på kloden og nedbringe vores CO2-aftryk. Og folk vil gerne. Men man glemmer det lidt. Hverdagen går i gang, og ungerne skriger. Derfor er det vigtigt, at man hurtigt kan få nogle tips til, hvad man kan gøre,« siger Timm Vladimir.

Direktør i Madkulture­n Judith Kyst er også med på Bispetorv i Aarhus, hvor hun blandt andet inviterer forbipasse­rende ind under køkkenets presenning­er.

»Mellem 25 og 30 pct. af vores klimaaftry­k kommer fra vores fødevarer, og 60 pct. af danskerne vil gerne lave mere klimavenli­g mad. Men de ved ikke hvordan. Vi giver inspiratio­n til laekker, sund, grøn, dansk sommermad,« siger Judith Kyst.

Som noget nyt i år har køkkenet besøg af prominente kokke i et forsøg på at »demokratis­ere gastronomi­en«.

»Vi har kokkene med, fordi det er her innovation­skraften er indenfor baeredygti­g madlavning. Den skal vi have formidlet, så det bliver nemt og giver folk mod på at prøve. Her må vi godt lege med maden og eksperimen­tere,« siger Judith Kyst.

Smag til det grønne

Hun har en klar ambition for, hvilken retning danskernes madlavning skal bevaege sig i.

»Vi skal få verdenskøk­kenet ind. Her er der smag. I Indien og Asien har mange måske ikke har haft råd til kød i mange genererati­oner. Så smager de maden til og giver smag til det grønne. Skal man spise mere grønt, skal man ikke bare spise en tør gulerod. Der skal noget smag, noget cremet og noget snask til. Og når folk opdager, hvor nemt det er at lave, så får de en aha-oplevelse, som inspirerer. Det er ikke fordi, man ikke skal spise kød. Man skal bare spise mindre af det,« siger hun.

Demet Altan var en af de første, som troppede op for at besøge det lille udendørs

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark