Jyllands-Posten

Og tricks til baeredygti­g sommermad

-

køkken. Hun er iført solbriller og stråhat, klar til at lave mad under solen, men i de lige knap 30 grader, er det nok meget heldigt, at arbejdssta­tionerne i køkkenet befinder sig under presenning­er. Demet Altan havde laest om arrangemen­tet på forhånd.

»Jeg kan godt lide at lave mad og prøve mange forskellig­e ting. Jeg taenkte, at det var en god mulighed for at få inspiratio­n,« siger hun.

Hun elsker grøntsager, og foretraekk­er at bruge dem frem for kød.

Tips og tricks

Timm Vladimir har besluttet at det lille køkken i dagens anledning skal lave såkaldte indiske bahji. En form for friteret pandekaged­ej lavet på kikaerteme­l, som kan tilberedes med lige de krydderier og grøntsager, som folk selv ønsker. Det er en ret, som ifølge Timm Vladimir kan laves meget baeredygti­gt.

»At fritere er et billigt trick, for du kan frittere alt, og der er naermest ikke noget, der ikke smager bedre af det. Blandt andet en masse baeredygti­ge grøntsager. Selv grøntsager, som ikke er helt friske. Det er vigtigt, at man ikke bare smider ting ud,« siger han.

Han vil desuden opfordre dagens deltagere til at spise mere af grøntsager­ne.

»Toppene på grøntsager skaeres typisk af og smides ud. Men toppene kan også spises på stort set alle grøntsager. Det er mega nemt at bruge dem i en dip eller i en salat i stedet for at smide det ud,« siger han.

Hvis han skulle give endnu et tip, som danskerne kan bruge derhjemme, vil han opfordre folk til at smide flere grøntsager på grillen.

»Mange grøntsager ender med at blive en salat, og så steger man en kaempe bøf. Men det er lige så nemt at grille grøntsager. En spidskål kan flaekkes og grilles den, praecis som du ville grille din bøf. Du kan komme brunet smør eller BBQ-sauce på, eller hvad end du ville komme på din bøf. Alle faste grøntsager kan grilles, og det smager pisse godt.«

Fedt med inspiratio­n

»Må jeg smage en af de gule der?« spørger Niels Houmark, den aeldre herre som drømte om inspiratio­n til vegetarisk mad. Han nikker ned mod et stykke gul bede på et skaerebrae­t.

»Ja ja,« siger Anders Sanjeeva Villefranc­e Pedersen.

Anders Sanjeeva Villefranc­e Pedersen havde ikke hørt om arrangemen­tet, men kom tilfaeldig­vis slentrende forbi. Det virkede så spaendende, at han gerne ville vaere med, og før han vidste af det stod han på tomandshån­d med Timm Vladimir og blev introducer­et til de forskellig­e grøntsager

Nu står Anders Sanjeeva Villefranc­e Pedersen ved sin arbejdssta­tion og hakker grøntsager.

»Jeg elsker grøntsager, men jeg tror ikke, jeg spiser nok af dem. Det er fedt nok med noget inspiratio­n,« siger han.

Skal føle sig velkomne

Timm Vladimir og direktør Judith Kyst har fået en smagsprøve fra en af deltagerne.

»Det er super laekkert, at du har brugt løgtoppe,« siger Timm Vladimir.

»Ja, det smager mega godt,« siger Judith Kyst.

Timm Vladimir farer rundt mellem de forskellig­e arbejdssta­tioner for at rådgive, rose eller bare sludre kort.

»Det kan godt vaere, at de ikke er kommet for at se mig. Man kan jo håbe, de er kommet for maden. Men det er vigtigt for mig at komme rundt til alle, så de føler sig velkomne,« siger Timm Vladimir inden han retter blikket hen mod kogeplader­ne.

»Hvad siger forsøgene der, Anders?« spørger han.

Lørdag 11-17

»Jeg tror, de bliver meget gode. Lidt store måske,« svarer Anders Sanjeeva Villefranc­e Pedersen.

»Jo mindre man laver dem, jo før bliver de faerdige. Men der er også noget flot ved de store basser der,« siger Timm Vladimir og bevaeger sig helt hen til frituregry­den.

Det Rullende Køkken kan stadig besøges lørdag den 17. juli kl. 11-17, hvor køkkenets egne kokke står klar til at hjaelpe til med sommermade­n.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark