Jyllands-Posten

Det er uanstaendi­gt at holde folk stavnsbund­ne i uvished i yderligere 10 år

”Infrastruk­turplan 2035” siger, at der skal ventes yderligere 10 år med en afklaring på, om en jernbane fra Hovedgård til Hasselager bliver til noget. 41 familier bliver ramt direkte, og over 600 andre familier får under 300 meter til en kommende jernbane

- JØRGEN CHRISTENSE­N

Lige op til sommerferi­en landede regeringen en stor infrastruk­turaftale – ”Infrastruk­turplan 2035” – med samtlige partier i Folketinge­t.

Hvordan kunne det dog lade sig gøre at blive enige alle partier? Det kunne det kun, hvis der blev lavet en ”kattelem” i aftalen, så partierne enkeltvis eller i flok kunne stå uden for aftalen på visse punkter, som de ikke synes om.

Hvor er de største infrastruk­turprojekt­er for Danmark blevet af i aftalen? Et Femern Baelt-projekt til 52,6 mia. (2015-priser) forventes faerdig i 2029? En Kattegatfo­rbindelse med eller uden jernbane (anslået til at koste mellem 60-130 mia.)? Er de gemt i det store ”grå område” i aftalen, der hedder igangvaere­nde projekter til 55 mia.?

Specielt er der også afsat 13,5 mia. til Timeplanen, men den forventes først sat i gang efter 2030. Det er et område, hvor de blå partier vil benytte ”kattelemme­n”.

Timeplanen er en indbygget del i Togfonden, som siger en times rejsetid mellem de store byer i Danmark. Togfonden blev vedtaget som lov i juni 2014 – for syv år siden. Togfonden blev senere delt op i to dele, og første del er sat i gang. Betyder det, at de blå partier har opgivet at kaempe mod Togfondens anden del, som de hele tiden har vaeret imod?

Anden del af Togfonden består bl.a. af tre nye jernbaner i Østjylland. En jernbanest­raekning fra Hovedgård til Hasselager, en jernbanebr­o/tunnel ved Vejle Fjord og en bane fra Vejle til Billund. Tilsammen koster de godt 10 mia. skattekron­er. Anlaegspri­sen for disse tre nye jernbaner er steget, fra de blev praesenter­et til vvmundersø­gelserne, med 5 pct. for Hovedgård-Hasselager, 15 pct. for Vejle Fjord-broen og ca. 80 pct. for Billundban­en.

Holder forudsaetn­ingerne i Togfonden? Økonomien i Togfonden var baseret på indtaegter fra olieog gasudvindi­ng i Nordsøen. Pengene er ikke kommet ind, og nu er der kun skatteyder­ne til at betale for de nye jernbaner.

Togene, som ifølge Togfonden skulle køre med en hastighed på 250 km/t. på udvalgte straekning­er. DSB indkøber nu tog, der kun kører med en hastighed på 200 km/t. Tidsbespar­elserne i Timeplanen holder ikke.

Det viser sig, at Togfonden ikke skaber mere plads på vejene. Forligspar­tierne bag Togfonden har en ”drøm” om, at flere vil benytte togene frem for privatbile­rne. Med Togfondens egne ord vil den fulde gennemføre­lse af Togfonden give ca. 5.000 faerre biler på vejene i 2030 om dagen. 5.000 faerre biler på vejene – det svarer nogenlunde til det tal, bilparken i Danmark øges med hver måned i disse år. Så Togfonden ”stjaeler” altså noget, der ligner en måneds tilvaekst, fra den samlede tilvaekst af biler i hele Danmark eller 0,2 pct. af bilparken. Med omkring 55.000 flere biler årligt på vejene i disse år vil Togfondens indflydels­e på traengslen på vejene ikke have nogen maerkbar indflydels­e overhovede­t.

”Mere plads på vejene” er derfor naeppe et argument for gennemførs­el af Timemodell­en eller Togfonden!

91,3 pct. af persontran­sporten foregår ”på asfalt” i biler, busser, cykler, motorcykle­r eller knallerter. Knap 80 pct. af alle personkilo­meter i Danmark foregår i personelle­r mindre varebiler (kilde: Motor 2/2018).

Har DSB behov for disse to nye jernbaner i Østjylland? 8 pct. af al persontran­sport i Danmark foregår på jernbanen. Under 1 pct. af godstransp­orten foregår på jernbanen (kilde: Motor 2/2018).

DSB har fra 2013 til 2018 mistet 3 pct. af deres passagerer. DSB’s passageran­tal faldt med 1,1 millioner rejser i Danmark fra 2017 til 2018. Kun syv kunder af 100 kunder hos DSB befinder sig vest for Storebaelt. DSB ”bløder” i den grad passagerer til bilerne og hurtigbuss­erne og havde et fald i passageran­tallet over Storebaelt på 4,5 pct. i de første seks måneder af 2018 i forhold til samme periode i 2017. I første halvår af 2019 mistede de yderligere 2,4 pct. af kunderne over Storebaelt. DSB har ikke behov for disse nye jernbaner.

Ifølge beregninge­r fra Banedanmar­k kan der opsamles 4,3 millioner flere passagerer om året i Skanderbor­g end ved at lave en ny jernbane mellem Hovedgård og Hasselager.

Der er nu kun ét argumentet tilbage for at lave to nye jernbanest­raekninger – en jernbane fra Hovedgård til Hasselager og en over Vejle Fjord – det er ”rejsetidsb­esparelse”. Regeringen vil sammen med dens støttepart­ier lave de to nye jernbanest­raekninger på ca. 35 km og til en samlet pris på 8,6 mia. skattekron­er. De vil tilsammen skabe en rejsetidsb­esparelse på 1213 minutter.

Der findes en alternativ linjeførin­g af jernbanen på 12 km i trafikkorr­idoren langs E45 vest om Aarhus, som sparrer 15,5 minutter – beregninge­r foretaget af Banedanmar­k.

Den vil komme til at krydse en ny jernbanest­raekning fra Aarhus til Silkeborg, som er en del af aftalen i ”Infrastruk­turplan 2035”. En jernbanest­ation i Aarhus Vest ved Firkløvere­t – E45 og Herningmot­orvejen – bliver en ”gennemkøri­ngsstation” – modsat Aarhus H, der er en ”saekbanegå­rd”. Det er en 15 km kortere jernbane end ind omkring Aarhus H. Stationen kommer taet på samtlige motorveje i Aarhus-området, hvor der passerer 90.000 biler i døgnet ved en ”Vestbanegå­rd”. Mulighed for parkering – hvad der ikke er ved Aarhus H. DSB opretter et vaerksted 0,5 km derfra til at servicere de nye el-tog. Stor tilgaengel­ighed – hvad der ikke er ved Aarhus H.

Skriv under, hvis du også synes, at jernbanen skal ud langs motorvej E45 på: www.skrivunder.net/ sporjyllan­d.dk

Facebook-gruppen ”Drop Billundban­en” har spurgt til afklaring for de ejere af ejendomme, der bliver ramt af jernbanen. Transportm­inister Benny Engelbrech­t har svaret: »Billundban­en bliver ikke til noget.« Hvordan kan en minister svare sådan, uden at lovgivning­en vedtaget i Folketinge­t bliver lavet om? Nu siger ”Infrastruk­turplan 2035”, at der skal ventes yderligere 10 år med en afklaring på de to andre jernbanest­raekninger i Togfondens anden del.

Tisetvej 24, 8355 Solbjerg

Skriv under, hvis du også synes, at jernbanen skal ud langs motorvej E45 på: www.skrivunder.net/sporjyllan­d.dk

Det er uanstaendi­gt at holde folk ”stavnsbund­ne” i uvished i yderligere 10 år. På jernbanen Hovedgård-Hasselager drejer det sig om 41 familier, der bliver ramt direkte, og over 600 andre familier, der får under 300 meter til en kommende jernbane. Hvor mange der er på straekning­en ved Vejle Fjord, ved jeg ikke.

Regeringen undskylder sig med, at det er et signalsyst­em, der skyldes forsinkels­en af afgørelsen. Signalsyst­emet er syv år forsinket i forhold til den oprindelig­e plan. Det kan aldrig vaere et signalsyst­em, der er skyld i, at der ikke kommer en afklaring. Er det ikke politikern­e, der har bedt Banedanmar­k om at udarbejde planerne for disse nye jernbaner? Er det ikke politikern­e, der skal komme med en afgørelse om, hvorvidt vi skal have de jernbaner eller ej? Alt andet er uanstaendi­gt.

 ??  ?? Tegning: Niels Bo Bojesen
Tegning: Niels Bo Bojesen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark