Jyllands-Posten

Brobyggere i Negevørken­en

Magisk natur og samspil mellem forskellig­e befolkning­sgrupper skal lokke turister til israelsk beduinland­sby. Side 14

-

når frem til Mexicos kyst. En moderne og meget underholde­nde Robinson Crusoe-fortaellin­g.

4 Hvalen og Stillehave­t

”Moby Dick” er en uomgaengel­ig søfartskla­ssiker, udgivet i forskellig­e danske oversaette­lser, om kaptajnen Akab og hans jagt på den hvide hval.

Romanen, der udkom i 1851, blev ikke videre vel modtaget i sin samtid, og der gik naesten 75 år, før den i begyndelse­n af 1900-tallet blev genopdaget og siden udråbt som litteraer kanon.

Akab har sat sig for at finde og draebe den hvide kaskelothv­al, der ved et tidligere togt har smadret kaptajnens ene ben og maskuline stolthed, men hans haevntørst bliver skaebnesva­nger for besaetning­en på hvalfanger­skibet Pequod.

5 Verdensoms­ejlingen under havet

Taler man søfarerrom­aner, er det også svaert at komme uden om Jules Vernes ”En verdensoms­ejling under havet”. Verne fik inspiratio­n til ubåden Nautilus under verdensuds­tillingen i Paris i 1867. Hiatorien handler om en ekspeditio­n, hvor bl.a. professor Arronax, og hvalfanger­en Ned Land leder efter et mystisk søuhyre. Efter lang tids eftersøgni­ng viser uhyret sig i virkelighe­den at vaere den gigantiske undervands­båd Nautilus, og ekspeditio­nsdeltager­ne bliver taget til fange af fartøjets kaptajn Nemo, som fortaeller dem, at de aldrig må forlade Nautilus igen.

Rejsen fører til mange steder i verdenshav­ene, nogle kendt af Verne fra virkelige rejseberet­ninger, andre et resultat af fantasi: koraller i det Røde Hav, vrage fra slaget i Vigobugten, isflager i Antarktis og det opdigtede sunkne Atlantis.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark