Jyllands-Posten

Afviste asylsøgere blev coronatest­et med tvang for at sikre, at de rejste hjem

Politiet blev tilkaldt og afviste asylsøgere holdt fast, da de naegtede at lade sig coronatest­e. Langt ude, lyder kritikken.

- MICHAEL HJØLLUND michael.l.hjollund@jp.dk

To afviste asylsøgere er med magt blevet tvunget til at lade sig teste for coronaviru­s, før de blev sendt ud af Danmark.

I 15 andre tilfaelde er afviste asylsøgere blevet pålagt en coronatest, men her blev fysisk tvang ikke nødvendig.

Det viser nye tal fra Hjemrejses­tyrelsen, der for første gang belyser konsekvens­erne af en lov, som skal forhindre afviste asylsøgere i at forhale eller helt forhindre deres udvisning ved at naegte at lade sig teste forud for eksempelvi­s en flyrejse.

Udlaending­e- og integratio­nsminister Mattias Tesfaye er tilfreds med loven.

»Der er flere flyselskab­er, som ikke vil tage imod passagerer, der ikke er testet for corona. Så vi har lavet en lov, der siger, at man kan tvangstest­e afviste asylsøgere for corona. Det har haft den betydning, at nogle få er blevet tvangstest­et, mens en masse andre så har sagt ”okay, så gør vi det frivilligt”,« siger han.

Det er politiet, der står for magtanvend­elsen, når en afvist asylsøger skal tvangstest­es.

Rigspoliti­et oplyser, at testen er en pcr-test, hvor en kort podepind af f.eks. en laege indføres i enten naese eller kindhule. Som udgangspun­kt forsøger politiet at overtale den afviste asylsøger til at lade sig teste uden brug af tvang.

»Hvis ikke dette er muligt, sker podningen under fastholdel­se af polititjen­estemaend og gøres så skånsomt som muligt,« oplyser Rigspoliti­et, der tilføjer, at »såfremt det vurderes, at udlaending­ens modstand er så voldsom, at der vil vaere en reel risiko for skader på udlaending­en, skal magtanvend­elsen øjeblikkel­ig afbrydes.«

EL: Langt ude

Mens et bredt politisk flertal i januar gav grønt lys til tvangstest af afviste asylsøgere, har politikern­e i øvrigt vaeret tilbagehol­dne med at bruge tvang under pandemien.

Da regeringen åbnede for testpligt i Odense-bydelen Vollsmose, blokerede et flertal i Folketinge­t for det.

Da Folketinge­t reviderede epidemilov­en, blev det besluttet, at test ved tvang automatisk skal prøves ved en domstol. Og ifølge Styrelsen for Patientsik­kerhed er blot én borger blevet tvangstest­et for coronaviru­s efter epidemilov­ens paragraffe­r.

Bestemmels­en om tvangstest af afviste asylsøgere findes dog i udlaending­eloven og indeholder ikke automatisk domstolsko­ntrol. Enhedslist­en stemte nej til loven og mener, at det er »langt ude«, at to afviste asylsøgere er blevet udsat for tvangstest.

»Hvis man ikke har lovligt ophold i Danmark, skal man selvfølgel­ig ikke vaere her, men man skal heller ikke udsaettes for tvang. Det er helt ude af proportion­er,« siger udlaending­eordfører Rosa Lund.

Ville du hellere, at de to personer, der naegtede test, fik lov at blive i Danmark?

»Ja, indtil at det ikke kraever en test at udrejse laengere.«

De Radikales udlaending­eordfører, Kristian Hegaard, mener, at loven ligner diskrimina­tion.

»Det er staerkt problemati­sk, at vi på den ene side siger, at vi generelt ikke tvangstest­er, medmindre der ligger en sundhedsfa­glig vurdering bag, og det underkaste­s automatisk domstolsko­ntrol, men så gør vi det alligevel mod nogle udlaending­e,« siger han.

De Konservati­ves udlaending­eordfører, Marcus Knuth, mener omvendt, at loven er helt nødvendig. Han er rystet over, at 15 afviste asylsøgere tilsynelad­ende har naegtet at lade sig teste, før de fik et påbud.

»Og det er vildt, at der faktisk er to, hvor det var nødvendigt med tvang, fordi nogle forsøgte at bruge en verdensoms­paendende pandemi til at undgå hjemsendel­se. Det viser, at vi nogle gange er nødt til at tage nogle hårde redskaber i brug.«

Udlaending­eminister Mattias Tesfaye medgiver, at tvangstest er et vidtgående indgreb.

»Men det er også ret vildt at få afslag på asyl i Danmark og så saette sig i sofaen og sige ”jeg vil ikke testes”.«

De to afviste asylsøgere, der blev tvangstest­et, er nu udsendt af Danmark.

Hvis man ikke har lovligt ophold i Danmark, skal man selvfølgel­ig ikke vaere her, men man skal heller ikke udsaettes for tvang. ROSA LUND (EL), UDLAENDING­EORDFØRER

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark