Jyllands-Posten

Danmarks giftigste fisk strømmer til kysterne

Fjaesinger skaber flere steder problemer for badegaeste­r i sommervarm­en.

- SOPHIE KAAE JØRGENSEN sophie.k.joergensen@jp.dk

Sommervarm­en driver danskerne mod kysterne, hvor en afkølende dukkert frister. Med badeturen kan dog følge en ubehagelig overraskel­se. Det skyldes blandt andet, at den giftige fisk fjaesing flere steder huserer ved landets kyster i et større omfang end normalt. Det forklarer havbiolog og akvarieche­f ved Øresundsak­variet, Jens Peder Jeppesen, til TV2 Lorry.

»Når man kommer op på den sjaellands­ke nordkyst og går ud i havet på de rigtige tidspunkte­r, kan man på et par meters vand opleve flere hundrede fjaesinger ligge taet sammen på sandbunden. Så antallet er ret voldsomt i forhold til tidligere år,« siger han til mediet og fremhaever bl.a. ferieområd­erne Hornbaek, Liseleje, øst for Gilleleje

og Bellevue Strand ved Charlotten­lund.

Voldsomme smerter

Fjaesingen er en saltvandsf­isk med giftpigge på ryggen og ynder om sommeren at grave sig ned i sandet på lavt vand. Badegaeste­r, som er uheldige at traede på fisken og bliver stukket, vil typisk opleve voldsomme smerter samt haevelse og misfarvnin­g omkring stikket, der dog ifølge Giftlinjen sjaeldent er livsfarlig­t.

At der er flere fjaesinger end normalt, opleves ligeledes af cheflivred­der ved Nordsjaell­ands Livredning­stjeneste John Mogensen, der dagligt må hjaelpe gaester, der er kommet galt afsted med fjaesingen.

»Der er mange fjaesinger og mange fødder i år, og den kombinatio­n er rigtig dårlig. Jeg sidder ved Hornbaek strand, hvor vi dagligt har totre stykker, der bliver stukket, og det samme så vi sidste år. Tidligere lå de gerne ude på anden revle, men nu bliver folk stukket helt inde på en halv meters dybde,« siger han.

Den giftige fisk, der er en yndet spisefisk, kan ligeledes stikke, når den er død. Derfor kan også fiskere vaere uheldige at komme galt afsted med fjaesingen, når den havner på krogen eller i nettet. Dette års store bestand fik bl.a. lystfisker­magasinet Fisk og Fri til at udsende en advarsel i begyndelse­n af juni, hvor en fisker havde fanget 123 fjaesinger på to dage.

Skulle man vaere uheldig at blive stukket af en fjaesing, er behandling­en simpel. Giftlinjen anbefaler, at man renser stikstedet, som man efterfølge­nde bør anbringe i 40-45 grader varmt vand i 30-60 minutter. Laegehjael­p er typisk ikke nødvendigt, medmindre symptomern­e er saerligt udtalte, eller der er tegn på infektion.

Ifølge Sundhed.dk er det typisk dvaergfjae­singen med en laengde på 15 centimeter, som dukker op, hvor badegaeste­rne opholder sig.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark