Jyllands-Posten

For travle og for få laeger giver huller i laegevagte­n

To regioner har nu omlagt laegevagte­n, så de praktisere­nde laeger ikke pr. automatik har ansvaret for at daekke aften- og nattetimer­ne. Flere kan vaere på vej, og mange af de mindre konsultati­onssteder er i fare for at lukke, forudser eksperter.

- TEA KROGH SØRENSEN HANNE FALL NIELSEN tea.krogh@jp.dk hanne.fall.nielsen@jp.dk JØRGEN SKADBORG, FORMAND, PLO

Når lille Peter får 39,7 i feber om aftenen.

Når hans teenagesøs­ter på 16 år får et voldsomt angstanfal­d. Eller når deres mormor på 83 år, der for nylig har vaeret en tur på sygehuset, bliver skidt igen midt om natten. Så er svaret at ringe til laegevagte­n.

Men laegevagte­n er under et stadig større pres på grund af laegemange­l, flere opgaver i laegernes egen praksis og mindre lyst blandt de unge laeger til at tage aften- og weekendvag­terne, og efterhånde­n har laegerne mere end almindelig­t svaert ved at besaette vagterne i aften- og nattetimer­ne, når den almindelig­e konsultati­on er lukket. Først omlagde Region Hovedstade­n vagten til den regionale akuttelefo­n 1813 uden praktisere­nde laeger i bemandinge­n, og for nylig har

Region Sjaelland aftalt en ny model med de lokale praksislae­ger, så regionen overtager ansvar og drift af vagten fra naeste år.

»Virkelighe­den har indhentet de praktisere­nde laeger, og mange steder kan de ganske enkelt ikke daekke vagterne. De er presset af arbejdsopg­aver, og pilen peger på, at de i fremtiden får flere og flere,« siger sundhedspr­ofessor Jakob Kjellberg, Det Nationale

Forsknings- og Analyseins­titut for Velfaerd (Vive).

Ifølge hans vurdering vil presset stige i de kommende år, og det bliver nødvendigt at gentaenke laegevagte­n, vurderer han og tilføjer, at det giver god mening.

»Profilen på den praktisere­nde laege har aendret sig de seneste 10-15 år. Hvor laegen tidligere traditione­lt var en mand med lyst til og ønske om at drive sin egen virksomhed og passe patientern­e dag og nat, er han erstattet af en yngre kvinde, der i højere grad ser sig som en del af et samlet sundhedsva­esen og i øvrigt prioritere­r sin tid, så der også bliver plads til familien,« siger han.

Da Region Hovedstade­n i 2014 indførte akuttelefo­nen 1813, gav det voldsom konflikt med de praktisere­nde laeger, som boykottede ordningen – ikke mindst i protest over, at det er sygeplejer­sker og andre ikkelaegel­ige fagpersone­r, som tager telefonen og visiterer borgerne.

I Region Sjaelland er det laegerne selv, der nu har smidt håndklaede­t i ringen og bedt regionen om en ny model, og det ser Jakob Kjellberg som udtryk for en udvikling.

»En udvikling i retning af, at man nu i højere grad arbejder i retning af én indgang til sundhedsva­esenet, når man har brug for akut hjaelp – akkurat som Sundhedsst­yrelsen anbefalede allerede for flere år siden. I stedet for at have to systemer med en skadestue og en vagtlaegeo­rdning går det i retning af, at man sammentaen­ker indsatsen,« siger han, der vurderer, at også andre regioner i de kommende år kommer i samme situation med for få praktisere­nde laeger, der vil påtage sig laegevagts­forpligtel­sen.

Et af problemern­e med den nuvaerende indretning af laegevagte­n er, at der i mindre byer – ofte på et nedlagt eller dagbemande­t sygehus – er indrettet konsultati­onssteder, hvor borgerne kan møde op uden for almindelig kliniktid og blive undersøgt af vagtlaegen.

Regionen overtager

I Region Sjaelland ønskede laegerne som udgangspun­kt at nedlaegge konsultati­onerne i Vordingbor­g, Ringsted, Nakskov, Kalundborg og Nykøbing Sjaelland for at få laegekraef­terne til at raekke, men det ønsker Region Sjaelland ikke. Derfor er det endt med en regional løsning.

Og det er med vemod, at de praktisere­nde laeger fra naeste år overdrager ansvar og drift

af laegevagte­n til regionen, siger Camilla Høegh-Guldberg, formand for PLO-Sjaelland. Men der var ingen anden vej.

»Vi har laegemange­l i Region Sjaelland, og de praktisere­nde laeger er i forvejen pressede med forholdsvi­s mange patienter og en stor andel, som har flere sygdomme og komplekse behandling­sbehov. Dertil kommer lange afstande og mange mindre konsultati­onssteder,« siger hun om baggrunden for den nye aftale mellem laegerne og Region Sjaelland.

Dertil kommer, at en tredjedel af de sjaellands­ke praksislae­ger er over 60 år – en del er i folkepensi­onsalderen eller forbi – og de traenger ikke til mere aften- og natarbejde.

»De yngre laeger, som vi rekruttere­r, ønsker en anden balance mellem arbejde og familieliv end de aeldre generation­er, så samlet set var vi nødt til at finde en anden model på laegevagte­n,« siger Camilla HøeghGuldb­erg, der nødigt vil komme med konkrete bud på, hvordan regionen forestille­r sig at kunne løse den rebus, når laegerne ikke kunne få enderne til at mødes.

Når Jørgen Skadborg, formand for Praktisere­nde Laegers Organisati­on (PLO), på bagkant af aftalen fra Sjaelland kaster et blik ind i fremtiden, er han ikke i tvivl om behovet for en moderniser­ing af laegevagte­n, og han er heller ikke bange for at vise vejen:

Sundhedspr­ofessor Kjeld Møller Pedersen, SDU, ser også en laegevagt med store udfordring­er og aflaeser den nye aftale på Sjaelland

som et tegn på, at der er opblødning i fronterne.

»Kampen kommer til at stå om, hvem der skal bemande telefonern­e. Hvis man på Sjaelland ender med en model som i hovedstade­n, hvor sygeplejer­skerne tager telefonen og afslutter 75-80 pct. af sagerne med telefonsam­talen, sparer det jo på laegerne og øger muligheden for, at de fortsat kan daekke opgaven,« siger han, der også ser et politisk slagsmål for sig, hvis prisen for at fastholde laegevagte­n er at opgive nogle af de yderligt placerede konsultati­onssteder, som ikke er saerligt besøgte.

»Det er ikke realistisk, at man kan bemande alle de små konsultati­onssteder, hvor der sidder en laege og venter på patienter. Men det bliver en meget svaer øvelse at nedlaegge disse små steder i en tid, hvor det politiske slagsord er mere naerhed,« siger Kjeld Møller Pedersen.

Håber på hjaelp

Formand for Region Sjaelland Heino Knudsen (S) holder dog fast i, at den geografisk store region med lange afstande fortsat skal have sine 11 konsultati­onssteder. Derfor har regionen påtaget sig at bemande de fem mindste allerede fra den 1. september i år og overtage hele driften af laegevagte­n fra den 1. oktober 2022.

Hvordan regionen kan løfte den opgave, som de praktisere­nde laeger måtte opgive, har han ikke alle svar på, fastslår han.

»Men vi håber, at så mange af de praktisere­nde laeger som muligt fortsat vil medvirke, og så vil vi se os om efter andre løsningsmu­ligheder,« siger han og naevner muligheden for at få hjaelp fra flere private leverandør­er, pensionere­de laeger og regionskli­nikker.

Også i Region Nordjyllan­d har laegevagte­n vaeret hårdt presset med de samme argumenter – for få laeger, for stort arbejdspre­s i dagtiden og for mange små konsultati­onssteder – ofte på nedlagte sygehuse, hvor vagtlaegen sad helt alene. Men en lokal aftale fra sidste år har fundet en model, som reducerer antallet af konsultati­onssteder, så de praktisere­nde laeger fortsat har ansvaret og opgaven med at daekke aften- og nattetimer­ne.

Nedlaeggel­sen af de små konsultati­onssteder i yderkanten skabte stor debat – mange politikere ville gerne bevare dem, fordi de skaber tryghed.

»Men det holder ikke, for det er ikke fagligt optimalt, når laegen sidder mutters alene på et nedlagt sygehus uden støttefunk­tioner. Det er naermest en falsk tryghed,« siger Charlotte Lønskov Jensen, formand for PLONordjyl­land, der derfor glaeder sig over, at den nordjyske aftale indebaerer et farvel til vagtlaegek­onsultatio­ner i Brøndersle­v, Skagen, Brovst og Farsø, men fastholder Frederiksh­avn, Hjørring, Aalborg, Hobro og Thisted som steder, hvor man kan tilses af vagtlaegen.

I Region Syddanmark kommer der ifølge regionsråd­smedlem Bo Libergren (V), som også er naestforma­nd i Løn- og Praksisudv­alget i Danske Regioner, også til at ske forandring­er og moderniser­ing af laegevagts­ordningen i fremtiden.

I øjeblikket er der 21 forskellig­e konsultati­onssteder i regionen – lige fra en meget stor konsultati­on i Odense til små behovsbema­ndede konsultati­oner på Fanø, Langeland og en raekke små byer. Ifølge Bo Libergren er der i Region Syddanmark ingen planer om at skaere ned på antallet.

Der vil derfor vaere tale om en reform af laegevagte­n snarere end en revolution som i Region Sjaelland, fastslår han. Der kan blive tale om at flytte konsultati­onsstedern­e i visse byer vaek fra et nattetomt specialsyg­ehus og hen til f.eks. byens ambulances­tation. Det kan også komme på tale at oprette akutknappe­r, som skal sikre, at akutsyge kommer foran i køen, og at lade paramedici­nere vaere chauffører for vagtlaeger­ne og bidrage sundhedsfa­gligt, hvis der opstår akutte situatione­r.

Der er ingen vej uden om at nedlaegge nogle af de mest perifere konsultati­oner, hvor vagtlaegen sidder helt alene uden backup og ret meget udstyr.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark