Jyllands-Posten

»Vi er ikke kun arbejdslae­ger. Vi er også familiemen­nesker«

Den 41-årige Anders Dupont ønsker som mange andre yngre praktisere­nde laeger at slippe for at køre laegevagt og visitere patienter om aftenen og i weekendern­e.

- TEA KROGH SØRENSEN HANNE FALL NIELSEN tea.krogh@jp.dk hanne.fall.nielsen@jp.dk

Da praktisere­nde laege Anders Dupont for et par år siden skulle beslutte, hvor i landet han gerne ville købe laegepraks­is, var han optaget af, om han var forpligtet til at tage de såkaldte laegevagte­r i weekendern­e og i aften- og nattetimer­ne.

At valget faldt på Ballerup, skyldtes derfor ikke kun, at den ledige laegeklini­k, som han endte med at købe, var attraktiv og placeret i relativ kort afstand fra familiens bolig i Herlev – det spillede også en stor rolle, at han ved at slå sig ned i Region Hovedstade­n frem for i Region Sjaelland slap for at indgå i laegevagto­rdningen.

For det ville han meget gerne slippe for.

Den 41-årige laege ved også, hvad han sagde nej til. For uddannelse­n til speciali laege i almen medicin tog Anders Dupont i Region Sjaelland, hvor han sideløbend­e med praksisarb­ejdet i årevis deltog i den obligatori­ske vagtlaegeo­rdning, som de praktisere­nde laeger i Region Sjaelland via en aftale mellem regionen og PLO er forpligted­e til at indgå i. Samme aftale findes i andre regioner, men ikke i Region Hovedstade­n.

Aftalen betød, at Anders Dupont jaevnligt kørte rundt med laegetaske­n på de sjaellands­ke landeveje om aftenen, om natten og i weekenden for at tilse syge patienter, passe telefonvis­itationen – eller sidde mere eller mindre alene på et af de lokale laegevagtk­onsultatio­nssteder.

Åd fritiden

Men ekstravagt­erne i laegevagte­n, som han typisk havde to af om måneden, var overarbejd­e. De var opslidende og åd for meget af hans fritid med de to børn og hustruen, der som sygeplejer­ske i mange år også havde mange weekendvag­ter.

»Der er rigtig mange opgaver, vi som praktisere­nde laeger er bedst til at løse, men vi er nødt til at stykke vores arbejdsliv sammen på en måde, så vi kan holde til at arbejde, til vi bliver 70 år og ikke bliver udbraendt. Det går sidste ende også ud over patientern­e. Vi er ikke kun arbejdslae­ger, men også familiemen­nesker. Jeg har en kone og to børn, der er sportsakti­ve. Det, der giver mig kvalitet i livet, er også, at jeg kan komme med til staevner i weekender og se familie og venner,« siger Anders Dupont.

I sin tid i Region Sjaelland oplevede han, at vagtlaeget­ilbuddet måske var lidt for godt.

»Laegevagte­n blev brugt og nogle gange misbrugt. Det er da en rigtig flot service, at man kan ringe ind om aftenen og i weekenden og få en speciallae­ge i røret med en gennemsnit­lig ventetid på to minutter,« siger han.

Men hvem skal så tage sig af de syge om aftenen og i weekendern­e, hvis de praktisere­nde laeger helst er fri? Der kan ifølge ham sagtens skaeres ned på serviceniv­eauet, som i hovedstade­n:

»Man behøver måske ikke at have alle de små konsultati­onssteder åbne. Hvis man som patient virkelig bliver uopsaettel­ig syg uden for laegens normale åbningstid, må man bevaege sig hen til en af de lidt større byer eller vente til kl. 8 om morgenen – medmindre man er så alvorlig syg, at man skal have fat i en ambulance.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark