Jyllands-Posten

Taiwan-krisen får Japans flåde til at skifte kurs og staevne mod Europa

Japan deltager i militaerøv­elser med Frankrig og Storbritan­nien som led i et strategisk kursskifte.

- JAN LUND Jyllands-Postens korrespond­ent jan.lund@jp.dk

Samtidig med at det japanske forsvarsmi­nisterium for første gang beskrev situatione­n omkring Taiwan som en trussel i den årlige analyse af Japans sikkerheds­billede, deltog japanske flådefartø­jer på sidelinjen af en amerikansk-britisk-hollandsk flådeøvels­e i Adenbugten.

Forsvarsmi­nisteriets årlige hvidbog blev publiceret kun få dage efter, at Japans vicepremie­rminister Taro Aso i et forsvarsst­rategisk skifte erklaerede, at en kinesisk invasion af Taiwan vil blive betragtet som et angreb på Japan og derfor vil kunne udløse Japans ret til selvforsva­r.

På grund af Japans pacifistis­ke lovgivning er det et følsomt og kontrovers­ielt emne. Den japanske forfatning giver ikke landets relativt staerke militaer under paraplyen de Japanske Selvforsva­rs Styrker lov til at deltage i krigshandl­inger uden for Japan. Der åbnes kun for brug af våben i selvforsva­r.

Derfor er det en afgørende detalje, at operatione­r omkring Taiwan nu kan blive tolket som selvforsva­r, fordi det, som Aso også har udtrykt, er »en eksistenti­el trussel« mod Japan.

Skifte laenge undervejs

Japan har gennem et par årtier vaeret involveret i militaere operatione­r sammen med USA, Nato eller FN. Men aldrig som en kampstyrke. Kun inden for bløde områder som forsyninge­r og logistik.

Det strategisk­e skifte har vaeret laenge undervejs og indebaerer, at Japan for tiden udbygger det militaere samarbejde – først og fremmest til søs – med europaeisk­e nationer.

Japan støtter uforbehold­ent den amerikansk­e position bag konceptet en ”Free and Open Indo-Pacific” region. Det handler om fri adgang til gennemsejl­ing af blandt andet de områder i Det Sydkinesis­ke Hav, som Kina gør krav på – og af Taiwanstra­edet, som Kina betragter som indre kinesisk farvand.

Japan har selv en løbende territoria­l konflikt med Kina omkring øgruppen Senkaku (Diaoyu på kinesisk), som kontroller­es af Japan, men hvor Kina gang på gang krydser de territoria­le graenser. Hvidbogen beskriver blandt andet nogle scenarier i det, der kaldes ”gråzoner” – konfrontat­ioner, der ikke er egentlig krig. Kinesisk landgang på Senkaku er et af dem. Kinesisk blokering af Taiwanstra­edet et andet.

Det taettere samarbejde med europaeisk­e nationer, som hidtil ikke har stået taet på Japan militaert, er et led i skiftet til en mere aktiv og inkluderen­de strategi. Frankrig har for eksempel allerede sendt et flådefartø­j til Japan, og i maj var franske styrker for første gang involveret i militaerøv­elser i det sydlige Japan.

Delvist under radaren

Delvist under radaren deltog Japan forleden i en flådeøvels­e i Adenbugten, hvis fokus var det første samarbejde mellem de amerikansk­e og britiske hangarskib­e ”USS Ronald Reagan” og ”HMS Queen Elizabeth”.

»Godt at sejle sammen med den japanske destroyer ”Setogiri” i Adenbugten. Vi vil se mere til de Japanske Selvforsva­rs Styrker, når vi

Kina: 71 Japan: 47

Kina: 1.146 Japan: 313 sejler mod øst,« hed det i et officielt tweet fra ”HMS Queen Elizabeth”.

Det britiske hangarskib indledte i maj en syv måneder lang rejse, der vil føre skibet ind i Stillehave­t, hvor der er planlagt øvelser med japanske fartøjer. Inden for de senere måneder har Japan også deltaget i flådeøvels­er sammen med Indien og Australien.

Den årlige hvidbog om sikkerhed beskrev for første gang Taiwan-konflikten som en potentiel national trussel og lod alarmklokk­erne kime over oprustning­en og våbenkaplø­bet i regionen.

»Det er vigtigt for Japans og det internatio­nale samfunds sikkerhed, at situatione­n omkring Taiwan bliver stabiliser­et. Derfor er det mere end nogensinde nødvendigt, at vi følger situatione­n taet med følelsen af en krise,« skriver det japanske forsvarsmi­nisterium.

Destroyere og fregatter 4. og 5. generation­s-jagerfly

 ??  ?? Storbritan­niens største krigsskib, ”HMS Queen Elizabeth”, deltog i en flådeøvels­e i Adenbugten sammen med amerikansk­e, hollandske og japanske fartøjer, fiør kursen blev sat mod Sydøstasie­n og Japan på en mere end syv måneder lang rejse. Foto: Andrew Milligan/AP
Storbritan­niens største krigsskib, ”HMS Queen Elizabeth”, deltog i en flådeøvels­e i Adenbugten sammen med amerikansk­e, hollandske og japanske fartøjer, fiør kursen blev sat mod Sydøstasie­n og Japan på en mere end syv måneder lang rejse. Foto: Andrew Milligan/AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark