Jyllands-Posten

En haer af frivillige rydder op i mudderet, men nu melder de om mere regn

Frivillige fra alle dele af Tyskland strømmer til for at hjaelpe med at skovle mudder eller skaffe mad. Dødstallet i de katastrofe­ramte områder voksede søndag til 188, og vejrudsigt­en for weekenden ser ikke for god ud.

- HEIDI PLOUGSGAAR­D Jyllands-Postens udsendte medarbejde­r heidi.plougsgaar­d@jp.dk MARIE RAVN Jyllands-Postens udsendte medarbejde­r - foto marie.ravn@jp.dk

Sascha Dilber kørte fra Bremerhave­n kl. 23 lørdag aften, og nu står han med en skovl i hånden i Schuld og er i gang med at fjerne mudder. »En af mine kammerater har familie her og ville ned og hjaelpe, så jeg og 16 andre besluttede os for at tage med. Efter så stor en katastrofe er der brug for haender. Vi har kørte hele natten og har ikke sovet,« siger den tyske gummigedsf­ører.

Han er blot en blandt mange i en haer af frivillige, som stiller op for at hjaelpe efter de voldsomme oversvømme­lser, som sent onsdag ramte dele af det vestlige Tyskland, Holland og det østlige Belgien. Vandmasser­ne haergede saerligt hårdt i Schuld.

Floden Ahr slynger sig normalt roligt igennem byen i et stort nåleøje. Men da vandet pludselig rejste sig og blev til en brølende vandmasse, blev det i stedet til en dødslomme, der rev hele huse med sig og satte mange andre under vand.

112 mennesker er foreløbigt blevet registret draebt i Ahrweiler-distriktet syd for Køln, som Schuld er en del af. Men mange er stadig savnet, og redningsho­ld fortsaette­r med at lede efter døde i de vaeltede traeers grene, mudderet og andre ting, som vandmasser­ne har slaebt med sig.

De enorme kraefter, som har vaeret på spil, kan ses ved den ødelagte bro, der forbinder byen på begge sider af flodens bredder. Ved den ene bropille er tre-fire biler blevet banket sammen til en stor blikbunke, så det er umuligt at se, hvor den ene begynder og den anden ender.

Det gamle bindingsva­erkshus, hvor Sascha Dilber er i gang med at rydde op, er ikke i bedre stand. Vandet har trukket sig, men alt er ødelagt, og sammen med sine kammerater og andre frivillige danner Dilber en menneskeka­ede for at baere traevaerk, møbler og andet, der ikke laengere er andet end skrald, ned til et bål ved bredden.

»Det vil gå meget lang tid, inden det her bliver en by igen,« bemaerker han i heden og røgen fra bålet, der sender store, sorte askestykke­r op i luften.

»Surrealist­isk, spøgelsesa­gtigt«

Tysklands forbundska­nsler Angela Merkel fandt tydeligvis også den »surrealist­iske, spøgelsesa­gtige« scene chokerende.

Hun besigtiged­e søndag selv skaderne og mødtes med de overlevend­e og takkede de mange, der har bidraget med knofedt og tid.

»Jeg kan naesten sige, at det tyske sprog ikke har ord for de ødelaeggel­ser, som dette har udløst,« sagde hun.

Angela Merkel lovede, at hjaelpen fra den

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark