Jyllands-Posten

DØDSTALLET STIGER IGEN

-

føderale statskasse til de ramte vil komme hurtig. Regeringen i Berlin vil give 2,2 mia. kr. i øjeblikkel­ig krisehjael­p samt yderligere en stor pose penge til at genopbygge huse, veje og broer, uddybede Tysklands finansmini­ster, Olaf Scholz, til avisen Bild am Sonntag.

Det er der ingen af de frivillige i Schuld, der venter på. Helmut Daniels, en lokal mand fra en af nabobyerne, fortaeller, at han var kommet med redskaber og sin arbejdskra­ft. Hr. Arendt, en anden lokal mand med to brødre og sine foraeldre i byen – ved et lykketraef klarede deres huse sig igennem uvejret uden skader – er kommet med sin gravko, en lastbil og sine ansatte.

»Min bror sendte mig en besked under oversvømme­lserne: Schuld er ikke mere, stod der. Det mindste, vi kan gøre nu, er at hjaelpe,« siger han.

Andrea Römer, den 52-årige ejer af det ødelagte bindingsva­erkshus ved flodbredde­n, er også selv i gang. Med jaevne mellemrum dukker hendes hoved frem i et af vinduerne på 1. sal, hvorfra hun smider ting ned til de fremmede mennesker i det, der engang var hendes have. Nu er grunden daekket af et klistret, mørk mudder.

»Vi ville aldrig have kunnet klare det her selv. Hvad kan jeg gøre andet end at sige tak,« siger hun rørt, men bliver straks overvaelde­t ved at tale om det. Følelserne er stadig rå.

»Hele mit liv er blevet skyllet vaek. Det er noget lort,« siger hun, mens øjnene fyldes med tårer.

Flere end 180 mennesker er blevet registrere­t døde efter oversvømme­lserne i det vestlige Tyskland, Holland og det østlige Belgien.

Heraf er 112 blevet draebt i Ahrweiler-distriktet i den tyske delstat Rheinland-Pfalz. 46 er blevet draebt i Nordrhein-Westfalen, herunder fire brandmaend. 27 er bekraeftet døde i Belgien. Dødstallet ventes fortsat at stige yderligere.

Mange af vejene til Schuld og andre af de ramte byer er lukkede, så det er svaert at komme hertil, og det får nogle tyskere til at kritisere Merkels besøg.

Lørdag var Tysklands praesident FrankWalte­r Steinmeier også på besøg i Erftstadt, en anden ramt by. Han blev ledsaget af Nordrhein-Westfalens ministerpr­aesident, Armin Laschet, der er favorit til at afløse Merkel som kansler efter det foreståend­e forbundsda­gsvalg i september. Også finansmini­steren og forsvarsmi­nisteren har vist sig i området.

»Hjaelpen kan ikke komme frem til dem, der har brug for det, fordi politiet skal bruge tid på at beskytte politikern­e,« siger Ingo Bongartz, en frivillig, der hjaelper med at dirigere trafikken ved et donations- og krisekoord­inationsce­nter små 20 minutter fra Schuld.

Det er netop årsagen til, at Meiline Dries og Karsten Hess valgte at laegge timer i krisekoord­inationsce­ntret i stedet for at tage ud og skovle mudder. Centret er indrettet i de store haller til motorsport­scentret Nürburgrin­g, og Dries og Hess har sovet på en luftmadras bag i parrets blå Peugeot på parkerings­pladsen for at kunne hjaelpe både lørdag og søndag.

»Det er så forfaerdel­igt, at vi ville gerne gøre noget. Men det har vaeret svaert at overskue, hvor vi kunne hjaelpe uden at ende med bare at gå i vejen. Så da vi hørte om det her, besluttede vi at komme hertil,« siger Meiline Dries, der hele lørdag sorterede børnetøj, og nu nyder hun en kop kaffe i en sammenklap­pelig campingsto­l, inden det går løs igen.

Parret, begge på 32, er kommet kørende en halv time derfra, men har søndag også lokket nogle venner til at komme.

En hal helt fyldt med hjaelp

Inde i hallerne er alt tilgaengel­igt for dem, som mangler: børnecykle­r, mobile toiletter, mobile radiatorer, generatore­r, drømmeseng­e, shampoo, uåbnede Lego-saet, kørestole, klapvogne, rollatorer, kattemad, toastbrød, ris og tøj i lange baner. Det er alt sammen blevet doneret og derefter sorteret af frivillige, og i løbet af søndag bliver flere ved med at dukke op.

Mange af tingene bliver pakket i carepakker og fordeles efter behov. Men de ramte, såsom Viola Rose, kan selv komme og hente det, som de har brug for.

»Jeg bor i Ahrbrück, men broerne er skyllet vaek, og jeg ved ikke, om mit hus står endnu,« forklarer den 60-årige tysker, der i sidste uge begyndte kemobehand­ling for kraeft.

»Det her er en stor hjaelp,« siger hun.

Mens Tyskland kaemper med at få styr på de mange problemer med vandmasser­ne i den forgangne uge, skabte nye voldsomme regnbyger oversvømme­lser andre steder i Vest- og Centraleur­opa.

I Bayern er en person blevet meldt draebt, efter at regn fyldte kaeldre og daekkede vejene. 130 mennesker blev evakueret fra byen Berchtesga­den i det nordlige Bayern, efter at floden Achen begyndte at svulme. Sachsen i det østlige Tyskland er også ramt. Der er meldt om flere regnbyger i weekenden, og tyske myndighede­r sagde, at der stadig er en risiko for, at Steinbacht­al-daemningen sydvest for Køln ikke vil holde.

I Østrig måtte redningsma­ndskab mobilisere­s i Salzburg og Tyrol. I den pittoreske by Hallein i delstaten Salzburg stod bymidten under vand efter en oversvømme­lse.

»Tunge regnskyl og stormvejr skaber desvaerre store skader adskillige steder i Østrig,« skrev den østrigske kansler, Sebastian Kurz, på Twitter.

Sammenlagt er dødstallet fra oversvømme­lser nu kravlet op på 188 mennesker, hvoraf langt de fleste er i Tyskland.

I Belgien har myndighede­rne registrere­t mindst 27 døde, men soldater og brandfolk fortsatte søndag med at lede efter savnede, og myndighede­rne regner med, at tallet vil stige.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark