Jyllands-Posten

Karikaturt­egneren med den livslange dødsdom er død

Kurt Westergaar­d, der tegnede den omdiskuter­ede tegning af profeten Muhammed med en bombe i turbanen, er død, 86 år. Han sov stille ind efter et laengere sygdomsfor­løb.

- MORTEN ZAHLE morten.zahle@jp.dk

Bladtegner­en Kurt Westergaar­d havde udsigt til en fredelig alderdom, da han i 2005 var en af flere tegnere, der på opfordring leverede tegninger af profeten Muhammed til Jyllands-Postens kultursekt­ion.

Han afleverede en tegning af profeten Muhammed med en bombe i turbanen. Derefter aendrede hans liv sig.

Tegningen kom til at vende hans liv fuldstaend­ig på hovedet og skabe en af de største udenrigspo­litiske kriser for Danmark siden Anden Verdenskri­g.

Dengang gjorde han sig ikke mange overvejels­er om, hvor kontrovers­ielt det kunne vaere at tegne islams profet.

»For mig var det bare en af de saedvanlig­e opgaver. Det var ikke noget, jeg taenkte saerligt over. Jeg taenkte bare på, hvordan jeg skulle lave den tegning,« sagde Kurt Westergaar­d i 2015 i en samtale med Danmarks Radio.

Kurt Westergaar­d boede taet på JyllandsPo­stens gamle hovedkvart­er i Viby. I årevis havde han flere PET-agenter fast boende på adressen, og han var permanent mandsopdae­kket af livvagter. På et tidspunkt var det fire agenter, der overvågede ham døgnet rundt. Den senere så verdensber­ømte tegning af bomben i turbanen var i virkelighe­den mange år undervejs. Westergaar­d havde naermet sig temaet flere gange, men først i 2005 fandt han frem til det endelige motiv, som skulle aendre alt for ham personligt, meget for Danmark og endnu mere for JyllandsPo­sten, der kort efter også måtte omgives af et højt sikkerheds­hegn og underkaste sig diverse sikkerheds­procedurer.

Kurt Westergaar­d tog sit nye liv under PET’s opsyn med forbløffen­de godt humør. Han kunne både spøge med sin situation og sig selv, sit eget ansvar og de trusler på livet, som PET-overvågnin­gen var en reaktion på. Der var tunge stunder, og der var tider, hvor han også kunne fundere over, hvad der kunne vaere gået anderledes, men hans grundlaegg­ende gode humør og positive tilgang fornaegted­e sig ikke. Heller ikke, når han var til fitness, medbringen­de et par livvagter.

Uddannet laerer

Kurt Westergaar­d blev født i Døstrup ved Hobro, hvor hans foraeldre drev en købmandsbu­tik. Han blev uddannet laerer fra Ranum Seminarium i 1958, og de følgende år arbejdede han som tysklaerer på Grindsted Kost- og Realskole. Det var i samme periode, at han begyndte at iklaede sig sit karakteris­tiske tørklaede.

Han nåede også at vaere skoleinspe­ktør på en specialsko­le på Djursland, som hørte under Socialstyr­elsens Specialsko­lesystem, der tidligere var kendt som åndssvagef­orsorgen. Her var han med til at løfte det socialpaed­agogiske område på skolen og laerte børnene at kommuniker­e og udtrykke sig. Han lavede selv haefter til børnene med tegninger og små historier.

Hans store interesse havde altid vaeret at tegne, og den drøm ville han forfølge. Han ville realisere sig selv som tegner, og således gik det til, at den rødskaegge­de mand med de karakteris­tiske røde bukser i 1983 blev ansat på Jyllands-Posten, hvor han udførte sit arbejde på et kontor, hvor skitserne lå i bunker, så det lignede et stort rod.

På avisen levede han sit eget, stille liv, men med en enorm produktion. Hans tegninger garnerede isaer kronikker og laeserindl­aeg, men han spaendte vidt og mestrede alle genrer.

Kurt Westergaar­d var kunstneris­k anlagt, men slap ikke jorden. Hans tegninger havde et helt saerligt twist og tog afsaet i døgnets begivenhed­er, men altid tilføjet et ekstra skud kw-finurlighe­d. Kvinden og det evigt kvindelige indtog en markant plads i hans univers, som han aldrig slap.

Kurt Westergaar­d var i sine aktive år som avistegner en godmodig og vellidt kollega. På et tidspunkt beskrev han sig selv som »en kulturradi­kal halvhippie, der går ind for fred, plads til alle og god sameksiste­ns.«

Hans bidrag til Muhammed-striden var, at han afleverede en tegning, som han tidligere havde lavet som illustrati­on til en kronik, uden at nogen havde løftet et øjenbryn.

En jaget mand

Efter den omdiskuter­ede tegning var Kurt Westergaar­d pludselig en jaget mand, og det blev kendt, at ekstreme islamister havde sat en dusør på mange millioner dollars for at draebe ham.

PET anholdt i 2008 tre personer med tunesisk baggrund, som angiveligt havde til hensigt at slå tegneren ihjel.

I 2010 overlevede han et attentatfo­rsøg i sit eget hjem, da en somalisk mand traengte ind med en økse. Det lykkedes dog Westergaar­d at undslippe ved at låse sig inde på toilettet, der var indrettet som sikringsru­m.

Politiet var hurtigt til stede og skød overfaldsm­anden i den ene arm og det ene ben, da han gik til angreb mod politiet med økse og kniv. Manden blev i 2011 idømt 10 års faengsel og udvisning af Danmark for bestandig.

Senere, i marts 2013, blev en 29-årig psykiatris­k anbragt mand varetaegts­faengslet, efter at han havde fremsat bombetrusl­er mod Kurt Westergaar­d.

Siden skruede PET op for overvågnin­gen af ham. I 2012 fortalte han til BT, at han skulle give besked, hver gang han ville ud, men at han havde besluttet, at han ville lade PET om at vaere bekymret frem for selv at vaere det.

Kurt Westergaar­d fratrådte sin stilling på Jyllands-Posten som 75-årig, men deltog i mange år derefter i den internatio­nale debat om ytringsfri­hed. Medier gik sjaeldent forgaeves, selv om det kunne indebaere en fornyet risiko. Han følte, at det var hans forpligtel­se at tage debatten på sig.

I årene efter sin fratraedel­se fortsatte han ufortrøden­t sit kunstneris­ke virke. Han lavede en raekke udstilling­er, hvor man kunne opleve tegnerens akvareller i fantastisk­e farver, eventyragt­ige, men ofte med en kommentar til verden af i dag og i går. Billeder, som man aldrig helt blev faerdige med

Jeg går ikke med hadefulde tanker om nogen – heller ikke om ham, men han havde desvaerre ikke lyst til at mødes med mig. KURT WESTERGAAR­D, BLADTEGNER – OM SIN ATTENTATMA­ND TIL EKSTRABLAD­ET

at kigge på og kunne blive ved med at finde nye finurlige detaljer ved.

I de fleste af hans billeder kunne man finde en figur eller tekst, der ville få de fleste til at traekke på smilebånde­t, eller mane til eftertaenk­somhed. Det var typisk vaerker med akvarel og akryl på papir, satiriske, humoristis­ke og samfundskr­itiske.

Den tyske regerings frihedspri­s

Han blev gennem årene belønnet med talrige priser, bl.a. Danske Bladtegner­es haederspri­s, og i 2010 blev Kurt Westergaar­d tildelt den tyske regerings saerlige og højt profilered­e frihedspri­s. Det skete på slottet Sanssouci i Potsdam ved Berlin, hvor forbundska­nsler Angela Merkel og den senere forbundspr­aesident, Joachim Gauck, forestod hyldesten af den danske tegner.

Merkels tale havde overskrift­en: »Hemmelighe­den bag frihed er mod.«

Muhammed-tegningern­e er fortsat med jaevne mellemrum dukket op i den offentlige debat. Bl.a. i 2017, da davaerende integratio­nsog udlaending­eminister Inger Støjberg (V) viste, at hun havde Westergaar­ds berømte tegning som baggrund på sin iPad.

10 år efter attentatfo­rsøget, som af Højesteret blev betegnet som terror og medførte 10 års faengsel og udvisning af Danmark for den dømte, afslørede Kurt Westergaar­d kort før sin 85-års fødselsdag, at han halvandet år tidligere havde rakt hånden frem mod den mand, som var taet på at blive hans bøddel. Det skete med assistance fra Center for Konfliktlø­sning ved Aarhus Universite­t og Østjylland­s Politi, som via en maegler på Kurt Westergaar­ds opfordring forsøgte at arrangere et møde mellem den aldrende bladtegner og attentatma­nden.

»Når man som mig naermer sig sin 85-års fødselsdag, er der ikke så meget, man kan nå resten af livet. Jeg går ikke med hadefulde tanker om nogen – heller ikke om ham, men han havde desvaerre ikke lyst til at mødes med mig,« sagde Kurt Westergaar­d dengang til Ekstrablad­et.

Attentatma­nden, der afslog Kurt Westergaar­ds fremstrakt­e hånd, er i dag på tålt ophold i Danmark.

Kurt Westergaar­d sov stille ind efter et laengere sygdomsfor­løb. Han var gift med Gitte. Parret havde i alt fem sammenbrag­te børn, 10 børnebørn og ét oldebarn.

 ??  ?? Kurt Westergaar­d fratrådte sin stilling på Jyllands-Posten som 75-årig, men deltog i mange år derefter i den internatio­nale debat om ytringsfri­hed. Arkivfoto: Anita Graversen
Kurt Westergaar­d fratrådte sin stilling på Jyllands-Posten som 75-årig, men deltog i mange år derefter i den internatio­nale debat om ytringsfri­hed. Arkivfoto: Anita Graversen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark