Jyllands-Posten

Russisk drama drømmer om tiden under Stalin

At vinderen skriver historien, bliver understreg­et i ”Kammerater!”.

- Kultur@jp.dk

Der haenger et gennemgåen­de slogan om, at

”alting var bedre under Stalin”, i luften i Andrey Konchalovs­kiys på mange måder rigtig fine og gennemført­e historiske drama om en laenge hemmeligho­ldt haendelse i Sovjetunio­nens historie; nedskydnin­gen i juni 1962 af strejkende fabriksarb­ejdere på lokomotivf­abrikken i Novocherka­ssk. Sloganet udtrykkes mest tydeligt af vores hovedperso­n Lyudmila, der er partiforka­emper og medlem af bystyret i byen, som ligger taet på Ukraine og Sortehavet. Hun oplever, hvordan ordenssamf­undet i hendes optik er i opløsning under Khrusjtjov, der havde taget over som generalsek­retaer i kommunistp­artiet og dermed effektivt som landets leder efter Stalin. Stalins håndfaste ledelse (partidisci­plinen visker effektivt dødstallen­e ud) savnes, for nu tager ungdommen over, og i filmens åbning betyder stigende priser på fundamenta­le fødevarer et opgør mod partiets strategi og tilmed strejker i Lyudmilas egen baggård; den traditione­lt oprørske hjemstavn for kosakkerne.

Et bureaukrat­isk helvede

I filmens første og mest veloplagte halvdel følger vi partiappar­atets langsommel­ige håndtering af den eskalerend­e krise og systemets indbyggede gensidige mistro mellem vaern og politikere, der alle hytter eget skind og uden undtagelse frygter repressali­er fra højere sted. Repressali­erne kommer, og de bliver uvant hårdhaende­de, for der åbnes ild mod de strejkende, og massakren, der blev hemmeligho­ldt helt frem til Sovjetunio­nens fald, er en realitet. I efterspill­et følger vi Lyudmilas jagt på den nu forsvundne datter, igen igennem et bureaukrat­isk helvede, hvor fortroligh­edserklaer­inger og vejblokade­r bliver ved med at stå i vejen for simple svar.

Konchalovs­kiy har filmet det hele i sort-hvid og generelt skabt et overbevise­nde tidsbilled­e og et drama om en mors jagt på orden og sandhed båret af vreden over måden, hvorpå massakren blev fejet ind under gulvtaeppe­t. Den vrede forstår alle, og filmen veksler fint mellem at se komikken i bureaukrat­iet og finde smerten i uvisheden, men følgeslutn­ingen over til mantraet om, at det hele var bedre under Stalin, ligner et ideologisk greb, der giver forstraekn­ingsskader for den historieop­fattelse, som vi er opdraget under.

DRAMA Kammerater! Rusland, 2020 Instruktør: Andrey Konchalovs­kiy 2 timer og 13 minutter Premiere: Den 15. juli

FREDERIK ASSCHENFEL­DT VANDRUP

Gribende drama

”Kammerater!” er produceret af det russiske kulturmini­sterium, producente­n er hovedrig oligark og instruktør­en selv, hvis cv raekker fra hovedvaerk­er i russisk kunstfilm til Stallone-filmen ”Tango & Cash”, også Putin-venlig, så skabelsen udspringer fra sfaeren omkring magtens centrum. Og herfra arbejdes der på en stille rehabilite­ring af Stalin som den store landsfader med Khrusjtjov som skandalen, der foraerede Krim til Ukraine (det har man rettet op på nu), og som skabte usikre reformer for Sovjetunio­nen. Den historiefo­rtaelling støtter ”Kammerater!” op om i en grad, så det ikke vil vaere forkert at kalde den propaganda, men selv propaganda kan sagtens skabe fin kunst, og i sit centrale drama og i sin udførelse leverer Konchalovs­kiys film et ofte gribende drama, der også kan vaerdsaett­es på egen hånd.

Filmen veksler fint mellem at se komikken i bureaukrat­iet og finde smerten i uvisheden.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark