Jyllands-Posten

Vingegaard skabte en »ny verdensord­en«

Perspektiv­erne har aendret sig markant for Jonas Vingegaard efter podieplads­en i Tour de France. Nu venter store overvejels­er, mener en cykelsport­sekspert.

- JESPER HAUE HANSEN Jyllands-Postens udsendte medarbejde­r jesper.h.hansen@jp.dk

Det er en sommer, der aldrig vil blive glemt i det lille land oppe mod nord.

Et land, der var så urimeligt taet på at miste en af sine største sportshelt­e. Gudskelov er han her endnu, Christian Eriksen. Sammen med resten af nationen kunne han se sine kammerater på det danske herrelands­hold i fodbold skabe eufori i Amsterdam, Baku, London, København og alle andre byer i Danmark.

Søndag rykkede festen videre til Paris. På en af verdens mest berømte boulevarde­r midt i verdens største cykelløb blev der gjort plads på podiet til verdens måske mest afdaempede herre, der er i gang med at skrive dansk sportshist­orie.

Jonas Vingegaard blev nummer to og dermed den naestbedst­e rytter i årets Tour de France. Det er også det naestbedst­e danske resultat nogensinde. Det er så surrealist­isk, som det er mageløst.

Chef tog »heldigvis fejl«

Hvordan beskriver man, hvor voldsom en praestatio­n det er? Tag en stjerne som Richie Porte, der år efter år stillede op med en god chance for at køre sig på podiet. Hver gang blev planerne spoleret af styrt, uheld eller svigtende form. Efter 10 Tour-deltagelse­r lykkedes det omsider at få en tredjeplad­s i 2020. Nu kunne han slutte karrieren som en lykkelig mand, fastslog australier­en.

I første forsøg har Jonas Vingegaard leveret en endnu større praestatio­n.

»Han har leveret mere, end nogen kunne havde forudset. Jeg er ofte blevet spurgt, om der snart kommer en dansker, der kan køre med om en topplaceri­ng i et grand tourklasse­ment. Der har jeg svaret: ”Arh, det har vi vist ikke lige på trapperne”. Men jeg har jo heldigvis taget fejl,« siger Morten Bennekou, elitechef hos Danmarks Cykle Union og tidligere sportsdire­ktør hos World Tour-holdet Team DSM.

Ny plads i hierarkiet

Fremover vil ingen laengere blive overrasket, når Jonas Vingegaard stiller op til Tour de France og kan følge med eller endda distancere feltets bedste ryttere. Det samme vil vaere tilfaeldet i de to andre grand tours, Giro d’Italia og Vuelta a Espana.

»Naeste gang vil han jo gå ind til en grand tour som en af kandidater­ne til at vinde det hele. Det bliver spaendende at se, hvordan han praesterer, når alle holder øje med ham. Han har jo allerede prøvet det i to uger under Tour de France, og han er i gang med at vise, at han kan klare den situation,« siger Morten Bennekou.

Hvad kommer det til at betyde for hans rolle på holdet – tror du, at han får lov til at køre sin egen chance i højere grad?

»Jeg kan ikke forestille mig andet. Han har jo vist, at han kan køre på podiet og reelt også vinde en grand tour. Derfor må han også have overhalet nogle af sine holdkammer­ater såsom Steven Kruijswijk og Sepp Kuss i det interne hierarki,« fortsaette­r han.

Jonas Vingegaard erkender også, at hans rolle på holdet kan have aendret sig.

»Men jeg har nu også fået chancen for at vaere kaptajn i år,« sagde han, inden han slog fast, at hans praestatio­ner i Tour de France har vaeret med til at give ham mere selvtillid:

»Jeg har tidligere haft problemer med at håndtere presset. Tour de France er nok det sted, hvor der er mest af det, så det var dejligt at vise mig selv, at jeg kan klare det.«

Kommende Tour-vinder

Naeste gang vil han jo gå ind til en grand tour som en af kandidater­ne til at vinde det hele. MORTEN BENNEKOU, ELITECHEF I DANMARKS CYKLE UNION

Tour de France-vinderen Tadej Pogacar og flere andre har allerede slået fast, at Jonas Vingegaard ligner en kommende Tour-vinder. Spørgsmåle­t er bare, om det kan ske, så laenge han kører på hold med en anden af de store vinderkand­idater i skikkelse af Primoz Roglic.

»Vi har jo også set Team Ineos stille op med flere ryttere, der kan vinde løbet. Han og holdet skal selvfølgel­ig afklare, om han f.eks. skal gå efter at vinde en anden grand

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark