Jyllands-Posten

Tadej Pogacar fik sendt det signal, han drømte om

Tadej Pogacar har haft en saerlig drivkraft i år, i sin Tour de Francedebu­t for et år siden, da han overrumple­de alle. I sidste ende fik han vist en ny side af sin suveraenit­et.

- JESPER HAUE HANSEN jesper.h.hansen@jp.dk

Det har ikke bare vaeret endnu en Tour de France-sejr for Tadej Pogacar.

Da den 22-årige slovener vandt i sin debut for et år siden, var han iklaedt den gule førertrøje én dag. Det var til gengaeld også den vigtigste dag på vejen ind mod hyldesten i Paris efter hans suveraene enkeltstar­t på 20. etape.

I år erobrede UAE-stjernen føringen i klassement­et allerede på ottende etape. Derfor har han ikke kun vaeret nødt til at fravige sin angrebsivr­ige natur og i stedet koncentrer­e sig om at forsvare sin føring, indtil han alligevel ikke kunne lade vaere at angribe. Han har også vaeret nødt til at stille op til pressemøde efter hver eneste etape, hvor han har vaeret iført den gule førertrøje.

For det meste leverede han nogle korte, ja, til tider knastørre kommentare­r. Som da den 22-årige slovener blev spurgt, om han havde rekognosce­ret den stigning, hvor han lancerede sit afgørende angreb på ottende etape.

»Vi har kørt den i Criterium du Dauphine,« lød svaret.

En enkelt gang haevede han stemmen en smule.

»Jeg forstår ikke, hvorfor alle hele tiden siger, at UAE er et dårligt hold, og at vi ikke har tingene under kontrol. Hvem er bedre end os? Vi er uden tvivl et af de staerkeste hold, drengene udfører et fantastisk arbejde hver dag, og jeg sidder her i førertrøje­n.«

Stenansigt og drenget smil

Sådan kan Tadej Pogacars udstråling skifte uden varsel. Efter sin suveraene sejr på løbets første enkeltstar­t gik sloveneren beredvilli­gt ned i knae og leverede et stort smil, da en lille purk ville have et billede sammen med sit idol i målområdet. Da han kort efter gik forbi en større gruppe mennesker, der jublede og råbte »Tadej!«, gik han lige forbi med et stenansigt.

De fleste gange kvitterer han dog med et drenget, naesten lidt genert smil, når tilskuerne bliver ved med at klappe ham frem i mål- og startområd­erne. Anerkendel­sen kommer selvfølgel­ig fra de mange fans med slovenske flag, men også fra de franske fans, der ellers tidligere har vist deres mishag ved overlegne udenlandsk­e ryttere.

Det kan også vaere svaert at vaere rigtig vred på en fyr, der ofte minder én om, at han jo egentlig bare er en ung mand med et usaedvanli­gt talent. Som da han skar en barnlig grimasse bag Matej Mohoric, da landsmande­n var ved at blive interviewe­t til tv efter sin etapesejr.

»Han er helt sikkert en sjov fyr, der er god til at tage presset stille og roligt. Man kan ikke rigtig maerke på ham, at han er en af de bedste cykelrytte­re i verden. Han er sgu cool og helt nede på jorden,« siger Mikkel Bjerg.

Mikkel Bjerg; Vi er ret ens

Den danske UAE-rytter markerer en anden omstaendig­hed, der har aendret sig for Tadej Pogacar siden hans første Tour-sejr i 2020. I årets Tour de France har sloveneren nemlig fået større støtte fra sit hold, heriblandt vaerelsesk­ammerat Mikkel Bjerg.

»På mange måder er vi ret ens. Vi går meget op i det, vi laver, og fokuserer 100 pct. på det. Vi har også meget de samme holdninger til det meste. Jeg ved ikke, om han taler mig efter munden, eller om det er omvendt,« siger Mikkel Bjerg.

Han kendte Tadej Pogacar fra junior- og U23-løbene i forvejen, da han blev en del af holdet i 2020.

Den vigtigste forandring er dog opstået på grund af den overrumple­nde Tour-sejr i 2020. Sloveneren er ikke laengere opkomlinge­n uden pres på sig. Nu er det ham, alle holder øje med.

»En stor del af min drivkraft har vaeret at vise, at det ikke var en engangsfor­estilling at vinde Tour de France på grund af én enkeltstar­t. Jeg ville vise, at jeg var god igen i år. I hele løbet vil jeg gøre alt for at bevise det over for mig selv og resten af verden,« sagde Tadej Pogacar inden den første etape.

Facit blev det samme som for et år siden – tre etapesejre, vinder af den gule førertrøje, ungdomstrø­jen og bjergtrøje­n. Alligevel nåede Tadej Pogacar at vise nye facetter af sig selv undervejs. De naeste mange år vil umiddelbar­t byde på flere sejre for sloveneren. Uanset hvad skal han nok finde en måde at sørge for, at den naeste også bliver speciel.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark