Jyllands-Posten

Den dynamiske menneskere­t

-

Folketings­medlem m.m. Morten Messerschm­idt rettede fredag den 16. i denne avis en voldsom kritik mod Menneskere­ttighedsdo­mstolen i Strasbourg. Domstolen indfører EU ind ad bagdøren, skrev Messerschm­idt og gjorde gaeldende, at Danmark efter hans mening bør undlade at følge en nyligt afsagt dom om retten til familiesam­menføring. Menneskere­ttighedsdo­mstolen har i den konkrete sag afgjort, at den danske treårsrege­l er i strid med menneskere­ttighedsko­nventionen­s bestemmels­e om ret til familieliv. EU’s graense på to år er OK, siger domstolen, men tre år er for meget.

Problemet er, at domstolen har lagt EU-regler til grund, og at Danmark netop har et retsforbeh­old og derfor ikke er forpligtet af EU-reglerne. Messerschm­idt mener derfor, at domstolen trodser det danske retsforbeh­old. Deri kan Messerschm­idt for en umiddelbar betragtnin­g have ret, men han undgår at forholde sig til det faktum, at konvention­ens regler er meget vagt formuleret, og at domstolen derfor i vid udstraekni­ng må ty til, hvad der officielt kaldes dynamisk fortolknin­g – mere uformelt og lidt uvenligt juridisk frihåndste­gning.

Det betyder, at domstolen må laegge de retskilder til grund for sine afgørelser, som måtte findes relevante i situatione­n – herunder retsregler, som ikke formelt forpligter domstolen, men som findes relevante i den enkelte sag. Aktuelt EF’s regler. Det er ikke noget ukendt faenomen, at retsregler må fortolkes dynamisk. Se bare vores egen grundlov. Den fortolkes absolut dynamisk, og godt for det, for hvis den skulle fortolkes strikt efter sin ordlyd alene, ville vi have en regent med diktatoris­ke beføjelser, og vores højt besungne ytringsfri­hed ville vaere begraenset til beskyttels­e mod forhåndsce­nsur. Der er intet i grundloven, som kunne forhindre Folketinge­t i at vedtage en lov, der hjemlede langvarige faengselss­traffe for blot at kritisere regeringen eller statsminis­teren.

Behovet for den dynamiske fortolknin­g haenger sammen med, at grundloven er ualmindeli­gt vanskelig at aendre, og at den i sin ordlyd slet ikke følger samfundets udvikling. Det samme gaelder i vid udstraekni­ng menneskere­ttighedsko­nventionen, som omfatter de 47 medlemslan­de, som er repraesent­eret i Europaråde­t.

Messerschm­idts pointe er imidlertid, at Danmark ved folkeafste­mning udtrykkeli­gt har sagt nej til et vaesentlig­t element i menneskere­ttighedsdo­mstolens afgørelse, nemlig retsforbeh­oldet, og et enkelt medlem af dommerpane­let har afgivet dissens og påpeget, at domstolen med denne afgørelse har skabt en »helt ny retspraksi­s«. For Danmarks vedkommend­e gaelder tillige det saerlige forhold, at den europaeisk­e menneskere­ttighedser­klaering med alle sine vage formulerin­ger er vedtaget som dansk lov og dermed skal inddrages direkte som retskilde i danske domstoles afgørelser. Også derfor ville det vaeret et yderst uheldigt signal at sende, hvis Danmark skulle naegte at følge afgørelsen. Hvad Europaråde­ts øvrige medlemmer, som ikke er medlemmer af EU og naeppe nogensinde bliver det, måtte sige til dommen, er foreløbig uvist.

Dommen, som i Europaråde­ts regi inddrager regler, som det dømte land aktivt har lagt afstand til, er nok holdbar efter gaeldende regler og kold jura. Men set fra en dansk synsvinkel kunne det ligne en provokatio­n, som – jo sikkert utilsigtet – giver Messerschm­idt og hans meningsfae­ller et godt argument for yderligere at laegge afstand til EU som sådan.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark