Jyllands-Posten

Får vi valg efter sommerferi­en, bliver det “Mette eller kaos”

- LARS OLSEN journalist og forfatter

Udsigt til et turbulent politisk efterår førte mig hen til bogreolen. Jeg fandt et par bøger om Danmark i 1930’erne. Slagordet »Stauning eller kaos« er gået over i historien, og 1935 viste sig at vaere spaendende laesning – ikke mindst i lyset af aktuel dansk politik. I skolens historieka­non laerer eleverne om Kanslergad­eforliget. Mens Hitler overtog magten i Tyskland, fandt Socialdemo­kratiet, De Radikale og Venstre sammen om årtiets store kriseforli­g. I dag ses forliget i 1933 som et staerkt symbol på det samarbejde­nde danske folkestyre.

To år senere var dansk politik imidlertid sovset til i kaevl og strid. Nye højreparti­er radikalise­rede debatten, Venstre kørte hård opposition, men V, K og det nye højre var langtfra enige om alternativ­et. Venstre søgte at mobilisere landbefolk­ningen imod arbejderkl­assen og byerne, men det ramte også De Konservati­ve, der havde basis blandt byernes erhvervsdr­ivende.

Den borgerlige splittelse blev effektfuld­t udnyttet af Socialdemo­kratiet. Politikens 14-binds Danmarkshi­storie beskriver det sådan: »På plakatsøjl­er og plankevaer­ker og i kaempestør­relser på husgavle sås Staunings staerke skikkelse med det faste blik bag brillerne. ”Stauning eller kaos” stod der nedenunder. Det blev valgkampen­s slagord og ikke ganske uden ret, for så indbyrdes uenig, som opposition­en var, kunne det vaere vanskeligt at forestille sig, at der kunne dannes nogen anden handlekraf­tig regering«.

Opgøret blev kaldt »Staunings valgbombe«. Statsminis­teren åbnede som vanligt Folketinge­t den førSociald­emokratiet ste tirsdag i oktober, men sluttede sin tale med noget hidtil uset – at udskrive valg. Det kom bag på opposition­en. Den socialdemo­kratiske valgmaskin­e var imidlertid klar, og Stauning drog på turné gennem Jylland: »Folk strømmede til Staunings møder, og turnéen formede sig som et triumftog, hvor partiets tilhaenger­e gyngede i valsetakt, mens de skrålede med på valgets store slager ”Stauning igen”, skrevet af Oskar Hansen«, beretter historiker­en Henning Grelle i ”Thorvald Stauning”. I dag er Oskar Hansen isaer kendt for kampsangen ”Når jeg ser et rødt flag smaelde”, men var meget alsidig. Melodien til ”Stauning igen” var den populaere sømandsval­s ”Anne Mari”, og den gik rent ind.

Da stemmerne var talt op, havde opnået historiens største sejr: over 46 pct. Det sker selvfølgel­ig ikke igen. Mit bedste gaet er også, at Mette Frederikse­n foretraekk­er at sidde perioden ud og gå til valg på de mange planer og aftaler, der i disse måneder kommer som en lind strøm.

Ikke desto mindre må hun have en plan B. Det politiske efterår er spaekket med dramatiske forløb, og isaer forholdet til De Radikale er stadig mere betaendt. At der udløses en krise omkring finanslove­n eller andet, kan bestemt ikke udelukkes.

Nutidens partier er ikke masseorgan­isationer, sådan som Socialdemo­kratiet og Venstre var dengang, valgkampe udkaempes i tv, aviser og sociale medier. Flere af Mette Frederikse­ns politiske styrkeposi­tioner er imidlertid de samme: Også i dag er den borgerlige opposition splittet og uden et samlet alternativ. Også i dag har statsminis­teren i store dele af befolkning­en en staerk personlig position i kraft af succesrig krisehåndt­ering (corona).

Regeringen forbereder en tsunami af udspil efter sommerferi­en. Det skal saette dagsordene­n efter corona og realisere socialdemo­kratiske maerkesage­r, men kan også vaere afsaet for plan B: et valg om, hvem der skal lede Danmark.

Det politiske efterår er spaekket med dramatiske forløb, og isaer forholdet til De Radikale er stadig mere betaendt.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark