Jyllands-Posten

Skal vi bruge pisk eller gulerod for at få unge, vaccinetos­ser og etniske minoritete­r vaccineret?

- HENRIK DAY POULSEN psykiater, ph.d., København

Jeg er privatprak­tiserende psykiater og selv faerdigvac­cineret med Pfizer.

De seneste uger har jeg derfor aflyst nogle af de sikkerheds­foranstalt­ninger, som jeg i halvandet år har haft i min praksis, og informeret patientern­e om, at årsagen er, at jeg er faerdigvac­cineret.

Samtidig har jeg spurgt til patientens vaccinatio­nsstatus. Desvaerre har en hel del unge mellem 20 og 30 år tilkendegi­vet, at de slet ikke vil vaccineres. Enten siger de selv nej, eller deres foraeldre siger nej.

Medierne har samtidig i flere uger kunnet fortaelle historier fra landets ghettoer, hvor kun et mindretal vil vaccineres.

Diverse eksperter mener, at det skyldes uvidenhed, vaccineang­st, kulturelle forhold, og mener, at vi skal åbne vaccinatio­nscentre midt i ghettoen.

Sagt med andre ord: Det er for langt at tage 11 km fra Mjølnerpar­ken på Nørrebro til vaccinatio­nscentret ved Bella Center på Amager, hvor metroen går lige til døren.

Endelig findes der en lille gruppe vaccineske­ptikere (eller vaccinetos­ser!), hvoraf nogle naesten slet ikke tror, at covid-19 findes.

Deres ansvarligh­ed kan man godt saette spørgsmåls­tegn ved.

Jeg tror, at det handler om noget helt andet; nemlig egoisme og manglende samfundssi­nd. Et samfund haenger ikke sammen, hvis borgerne ikke tager hensyn til hinanden.

Hvis en 20-årig ung mand kun ser sin egen, formentlig ekstrem lave risiko for at blive alvorlig syg af covid-19 som bestemmend­e for at modtage en vaccine, og i øvrigt ser det som en rettighed at gå til EM-storskaerm­sarrangeme­nter, har han et alvorligt problem. For selv om hans bedstefora­eldre er vaccinered­e, vil en evt. ny lockdown jo ramme erhvervsli­vets urimeligt hårdt og dermed hele Danmarks økonomi.

Malta har som det første land lukket for ikke fuldt vaccinered­e turister. Thailand accepterer ikke såkaldte krydsvacci­nerede personer; altså typisk personer, hvor første stik er fra Astrazenec­a og andet fra Pfizer.

Så personer med anden etnisk herkomst, der vil besøge familien i hjemlandet, eller den unge mand, der vil til Sunny Beach, skulle nok også skynde sig at tage metroen til Bella Center for at kunne rejse, idet jeg tror, at Malta-eksemplet hurtig bliver en global trend.

Skal vi bruge pisk eller gulerod for at få unge mennesker, vaccinetos­ser og etniske minoritete­r vaccineret?

Emmanuel Macron i Frankrig vil bruge pisk og taler om tvangsvacc­inering. Det har jeg intet problem med, men juridisk kan det nok naeppe lade sig gøre.

Pisk er også, hvis folk om nogle uger selv skal betale for at blive testet for at få et coronapas. Det koster omkring 200 kr. per test. Uden kan man jo ikke gå til fitness eller gå på bar og restaurant.

Lad os dog først prøve guleroden, som er at appellere til de vaccinered­es samfundssi­nd. Hvis du er en ansvarlig samfundsbo­rger, nytter det ikke kun at taenke på dig selv, dine egne rettighede­r og risici.

Danmark haenger kun sammen, hvis vi alle bidrager. Så selv om der er små risici ved vaccinerne, må vi alle løbe denne lille risiko i samfundssi­ndets navn.

Det handler ikke om eksperters kamp med data for og imod vacciner. Det handler ganske enkelt om solidarite­t.

Det er simpelthen for slapt at sidde uvaccinere­t bag parabolen i ghettoen eller haenge ud på en fodboldbar i indre by.

Selv om der er små risici ved vaccinerne, må vi alle løbe denne lille risiko i samfundssi­ndets navn.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark