Jyllands-Posten

Biden er tilbage, men det er USA ikke

Biden-administra­tionen gør klogt i at arbejde på at forbedre USA’s økonomiske konkurrenc­eevne og styrke landets fysiske infrastruk­tur og menneskeli­ge kapital. Det er i hele verdens interesse.

- CARL BILDT tidligere svensk statsminis­ter og udenrigsmi­nister

USA er tilbage. Det var den centrale besked, som den amerikansk­e praesident, Joe Biden, forsøgte at få igennem under sin første udlandsrej­se, siden han i januar indtog praesident­embedet. Mens Joe Biden selv igen er kommet med blandt de globale ledere – efter at have vaeret vicepraesi­dent i tidligere praesident Barack Obamas to administra­tioner – vil USA’s tidligere politikker måske ikke få samme mulighed for at gøre comeback.

Verden er anderledes nu end for blot få år siden. De geopolitis­ke spaendinge­r tager til, og samarbejde­t om de faelles udfordring­er er mere uopsaettel­igt end nogensinde før. Isaer har Kinas fremkomst som en global stormagt ansporet en dyb og naermest eksistenti­el frygt i USA, og det fremtvinge­r en revurderin­g af den førte politik.

En sammenlign­ing mellem Biden-administra­tionens foreløbige nationale sikkerheds­strategisk­e vejledning, der blev udgivet i marts, og den nationale sikkerheds­strategi, der blev udgivet i 2015, dengang Joe Biden var vicepraesi­dent, giver et lille indblik i logikken bag den revurderin­g. Strategien fra 2015 omhandler i vidt omfang Kina, og der stod bl.a., at USA ville anvende »streng overvågnin­g« af landets »militaere moderniser­ing og udvidelse af tilstedeva­erelsen i Asien«.

Den seneste vejledning fokuserer enormt meget på USA’s »stigende rivaliseri­ng« med det »mere og mere selvhaevde­nde« Kina – og foreslår en strategi til håndtering deraf. »Samlet set vil denne dagsorden styrke vores vedvarende fordele og gøre det muligt for os at sejre i den strategisk­e konkurrenc­e med Kina eller enhver anden nation,« står der i dokumentet.

Biden-administra­tionen gør klogt i at arbejde på at forbedre USA’s økonomiske konkurrenc­eevne og styrke landets fysiske infrastruk­tur og menneskeli­ge kapital. Det er i hele verdens interesse. Hvis USA vil kunne konkurrere effektivt med Kina, vil landet imidlertid få brug for at se langt ud over egne graenser – og langt ud i fremtiden.

Aktuelt udspiller konkurrenc­en mellem USA og Kina sig primaert på det økonomiske område, idet Kinas bnp fortsat stiger, og landets ledere arbejder målrettet på at skabe staerkere og staerkere handelsog investerin­gsrelation­er med andre lande og regioner verden over. Kina er allerede en handelssup­ermagt, og flere end 100 lande handler mindst dobbelt så meget med Kina som med USA.

Omfanget af Kinas udvidelse og konsolider­ing af landets handelsdom­inans vil bidrage markant til at bestemme størrelsen af landets politiske indflydels­e. Og hvis Bidenadmin­istratione­ns nylige vejledning skal ses som en rettesnor, vil Kina komme til at stå over for relativt få forhindrin­ger på vejen mod landets mål.

I 2015 havde USA en fremadskue­nde handelspol­itik, hvormed hensigten var at forme fremtidens globale handelssys­tem. I den nationale sikkerheds­strategi anerkendte man f.eks., at initiative­r som

TPP (Trans-Pacific Partnershi­p) og TTIP (Transatlan­tic Trade and Investment Partnershi­p) ville gøre USA i stand til at saette »verdens højeste standarder for arbejdstag­eres rettighede­r og miljøbesky­ttelse«, fjerne hindringer for USA’s eksport og gøre USA til »centrum for en frihandels­zone, der daekker to tredjedele af den globale økonomi«.

I dag gaelder hverken TPP eller TTIP – i hvert fald ikke med USA som medlem. Obama-administra­tionens vision for det globale handelssys­tem blev skudt i saenk af praesident Donald Trumps administra­tion og dennes merkantili­stiske handelsfil­osofi. Den helt store skuffelse er dog, at Joe Biden ikke virker ivrig efter at genoplive den. I stedet lader hans administra­tion til at have valgt en defensiv og tilbagesku­ende tilgang til handel – en tilgang, som ligner Donald Trumps mere, end den ligner Barack Obamas.

På Joe Bidens tur til Europa blev han og EU’s ledere ganske rigtigt enige om fem års borgfred i deres 17 år gamle handelskon­flikt om statsstøtt­e til flyproduce­nter. Men han fjernede ikke Donald Trumps told på europaeisk stål og aluminium. Han og hans europaeisk­e modstykker siger, at de »arbejder hen imod« en aftale, men selv hvis de indgår en aftale, vil den ikke afspejle noget, der ligner den vision og ambition, der motiverede de to parter i forbindels­e med TTIP-forhandlin­gerne i 2015.

Med hensyn til handel er USA altså slet ikke ”tilbage”. Og Kina spilder ikke tiden og udnytter situatione­n til yderligere at styrke sin handelspro­fil. Det har allerede vaeret afgørende med hensyn til at skabe verdens største frihandels­aftale, RCEP (Regional Comprehens­ive Economic Partnershi­p), mellem 15 lande i Asien og Stillehavs­området.

Kina har desuden meddelt sin intention om at gå med i CPTPP (Comprehens­ive and Progressiv­e Agreement for Trans-Pacific Partnershi­p), som blev indgået af 11 lande, efter at USA trak sig ud af TPP. I juni blev CPTPP-medlemmern­e enige om at indlede tiltraedel­sesforhand­linger med Storbritan­nien. EU – som har arbejdet på at indgå handelsaft­aler med disse lande – bør også overveje at gå med.

Hvad der kommer ud af Kinas fortsatte handelsind­sats, må tiden vise. Det står dog klart, at kinesiske ledere forstår, hvor afgørende landets handelsfor­bindelser er for dets globale indflydels­e. USA’s ledere har brug for på ny at laere den lektie – til gavn for både amerikaner­e og europaeere.

Copyright: Project Syndicate, 2021.

 ??  ?? Hvis USA vil kunne konkurrere effektivt med Kina, vil landet imidlertid få brug for at se langt ud over egne graenser – og langt ud i fremtiden. Arkivillus­tration: Rasmus Sand Høyer
Hvis USA vil kunne konkurrere effektivt med Kina, vil landet imidlertid få brug for at se langt ud over egne graenser – og langt ud i fremtiden. Arkivillus­tration: Rasmus Sand Høyer

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark