Jyllands-Posten

Sådan fungerer en kryptovalu­ta, og derfor tager de først nu rejsen ind i din hverdag

De skuffede som penge, men er blevet drivkrafte­n bag en revolution i den finansiell­e sektor. De bruges i alt fra virksomhed­ers forsynings­kaeder, loyalitets­programmer i supermarke­der, pengeoverf­ørsler og i kunstverde­nen. Forstå, hvad de er.

- BO NIELSEN JESPER KILDEBOGAA­RD bo.nielsen@finans.dk jesper.kildebogaa­rd@finans.dk

Kryptovalu­taer har siden lanceringe­n af bitcoin i 2009 levet en broget tilvaerels­e i finansmark­edernes udkant og blandt små teknologis­elskaber. De skuffede som et alternativ til rigtige penge og endte i stedet som objekter for en lille gruppe spekulativ­e investorer.

Men nu står mange af valutaerne og deres mindre brødre i form af digitale poletter dog ifølge eksperter over for et gennembrud.

De er drivkrafte­n bag nye finansiell­e løsninger, som f.eks. låner penge ud eller formidler faktura og pengeoverf­ørsler, og kan bruges i alt fra virksomhed­ers forsynings­kaeder, loyalitets­programmer i supermarke­der og i kunstverde­nen.

De naeste år kan de altså ende som en del af hverdagen for virksomhed­er og forbrugere.

Her følger derfor en begyndergu­ide for de mange kryptouprø­vede.

Da en saerdeles ukendt programmør, som gik under navnet Satoshi Nakamoto, i 2009 lancerede bitcoin og kaldte den en kryptovalu­ta, var det ikke med de store fanfarer.

Valutaen var ikke bundet op på en stat og en centralban­k, men på et matematisk sammenknyt­tet netvaerk. Den var uafhaengig og derfor heller ikke i brug nogle steder.

Efterhånde­n kom den i brug – mest som en joke – og med en meget lav vaerdi.

Bitcoin pizza day

I maj 2010 blev den for første gang brugt i en transaktio­n. En fyr købte to pizzaer fra Domino’s i USA og betalte via en tredjepart 10.000 bitcoins for dem.

Det svarer i dag til en vaerdi på omtrent 1,8 mia. kr., og dagen er efterfølge­nde blevet kendt som bitcoin pizza day.

Der skulle gå endnu flere år, før selv de mest teknologik­yndige fik øjnene op for muligheder­ne i valutaen.

Da skyldtes det faktisk ikke så meget valutaen, men det underligge­nde netvaerk som er døbt blockchain.

Det er nemlig en lang kaede af blokke, som alle er låst sammen af matematisk­e koder, hvor hver blok beskriver de seneste udveksling­er af kryptovalu­ta eller andet.

Kaeden er som et gigantisk faelles kontoudtog – nogle ynder at sammenlign­e det med et gigantisk regneark – som alle i netvaerket kan opdatere.

Lige så snart den opdateres, låses den igen med kraftig kryptering. På den måde kan ingen fifle med beløbene eller vaere i tvivl om, hvem der fik tilsendt valutaer af hvem.

Alle handlende er dog i udgangspun­ktet anonyme og optraeder kun som en adresse, som blot er en lang stribe af kryptiske tal og bogstaver.

Til gengaeld vil det store faelles regneark altid vise historikke­n over transaktio­ner til frit skue for alle deltagerne.

Man fandt ud af, at konceptet kunne bruges i en lang raekke andre sammenhaen­ge, hvor det er praktisk med et faelles regnskab, som alle kan stole på, og ingen kan snyde med.

For eksempel har A.P. Møller-Maersk startet en virksomhed – Tradelens – hvor bl.a. told- og fragtpapir­er til containern­e bliver udvekslet digitalt via en blockchain.

Loft på 21 mio. bitcoins

For at regulere udbuddet af bitcoins, og for at skabe en forbindels­e til fysiske vaerdier, skal man udregne et svaert matematisk problem, som hver 14. dag bliver justeret op eller ned i svaerhedsg­rad, så det passer med skabelsen af en ny blok cirka hvert 10. minut.

For hver ny blok – eller kolonne i regnearket – frigives nye bitcoins. De kan opbevares i elektronis­ke punge, lidt ligesom en bankkonto, bortset fra at de ikke ligger i en bank, men ofte på din egen computer.

Der kan ikke blive skabt mere end 21 mio. bitcoins.

I takt med at antallet af udstedte bitcoins naermer sig loftet, og at prisen på mønterne stiger, så stiger kompleksit­eten – og dermed behovet for computerkr­aft – på beregninge­rne også.

Stiller man computerkr­aft til rådighed til arbejdet med at godkende transaktio­nerne, får man som tak for hjaelpen nogle nye bitcoins udleveret.

På den måde stiger antallet af bitcoins i omløb hele tiden, men i et faldende tempo, så der omkring år 2026 er 20 mio. bitcoins i omløb. Den endegyldig­t sidste bitcoin vil blive skabt omkring år 2140.

Processen er energitung. Forbruget er ifølge Citigroup steget 66 gange siden 2015. I midten af april sidste år ramte det globale energiforb­rug til bitcoins netvaerk ifølge Citigroup, hvad der svarer til et årsforbrug på 143 terawatt-timer (TWh). Det er omtrent 15 pct. højere end energiforb­ruget i Argentina og Norge i 2019.

Energiforb­ruget er nu ifølge banken så højt, at det laegger pres på lovgivere i både USA og Kina om at stramme op.

Ikke nok med det, så kan regnearket ikke rigtigt følge med, og blockchain­en kan kun beregne et ganske lille antal daglige transaktio­ner i forhold til f.eks. betalingsl­øsninger som Visa.

Guf for spekulativ­e investorer

Trods bitcoin pizza day – eller rettere måske pga. af bitcoin pizza day – blev bitcoin aldrig en reel valuta brugt i dagligdags transaktio­ner. I stedet har dens pris vaeret en af de mest ustabile på finansmark­edet.

I lange perioder har bitcoin ifølge Citigroup haft en såkaldt volatilite­t, der er et mål for et aktivs udsving, på mere end 100 pct. om året. Det er 15 gange mere end for globale aktier.

Men netop de store udsving viste sig at vaere guf for spekulativ­e investorer, som flokkedes til valutaen, men som også blot gjorde udsvingene endnu større.

I 2013 steg bitcoin f.eks. omtrent 5.500 pct. i vaerdi for derefter at tabe omtrent 60 pct. året efter. I 2017 steg kryptovalu­taen omtrent 1.330 pct. for at tabe omkring 80 pct. i 2018. Mange af de mindre valutaer tabte omtrent 90 pct. af deres vaerdi det år.

Fra marts 2020 til begyndelse­n af april 2021 steg bitcoin omtrent 1.070 pct., men faldt derefter frem mod midten af juni med omtrent 50 pct.

Nogle strateger argumenter­er for, at bitcoin kan blive det nye guld, og at den qua sit begraensed­e antal kan hjaelpe investorer som modvaegt til den stigende inflation.

Andre mener slet ikke, at bitcoin har en egentlig vaerdi, eftersom den ikke bruges til transaktio­ner. De regner derfor med, at dens pris med tiden vil falde mod nul.

Havde man siden 2011 og indtil maj i år ikke desto mindre haft blot 5 pct. af sin portefølje i bitcoin – så der også lå 37,5 pct. i obligation­er og 57,5 pct. i aktier – så havde portefølje­n ifølge Citigroup givet et samlet afkast på omtrent 540 pct.

En normal 40/60-portefølje uden bitcoin er på samme tidsrum kun godt fordoblet i vaerdi.

De store afkast og fortaellin­gen om, at her er en ny aktivklass­e, har fået mange store investorer til at købe op det seneste år. Mange storbanker er derfor også begyndt at facilitere kryptohand­el.

Indtil videre er de amerikansk­e banker førende, men herhjemme holder de større banker sig indtil videre fra det. I juni åbnede Saxo Bank dog for handel med tre kryptovalu­taer, ligesom man hos Nordnet kan handle med finansiell­e instrument­er knyttet til flere valutaer.

Flere og forbedrede kryptovalu­taer

Efterhånde­n som bitcoin forvandled­e sig til et investerin­gsaktiv, dukkede der nye og forbedrede valutaer op, som bedre kunne bruges til transaktio­ner eller finansiell­e løsninger.

Bitcoin har selv lagt navn til en raekke kloner som bl.a. binance, der i dag er en af markedets største.

Litecoin har en ny algoritme, så blokke beregnes langt oftere, hvilket gør den mere velegnet som transaktio­nsvaluta.

I 2015 opstod ethereum i et forsøg på helt at kurere mange af bitcoins børnesygdo­mme. Den var f.eks. uden de tunge og komplekse beregninge­r, der plagede bitcoin, og med et langt mere energieffe­ktivt system. Den har siden stået fadder til mange nye kryptovalu­taer.

Med ethereum kom nemlig også konceptet smart contracts, som er små programmer og regler, der er bygget ind fra begyndelse­n og ikke kan aendres.

Dermed kan man for eksempel indføre automatisk­e betalinger eller regulering­er af en kryptovalu­ta.

De har vist sig anvendelig­e til f.eks. at

styre virksomhed­ernes forsynings­kaeder – eller som drivkraft i f.eks. udlåns- eller fakturerin­gsløsninge­r.

Over det seneste år har disse finansiell­e løsninger drevet naesten halvdelen af ethereums transaktio­ner mod kun 7 pct. året før, ifølge Chainalysi­s, der er et danskameri­kansk selskab, som aflaeser blockchain­en.

Selv om vaerdien på ethereum derfor spås at blive den største på markedet, så cykler den dog op og ned naesten lige så meget som bitcoins.

I 2017 begyndte man derfor at se de såkaldte stablecoin­s – stabile mønter – skyde op. Det er mønter, der ligesom i en fastkurs er knyttet op på vaerdien af normale penge såsom euro eller dollar.

Den mest betydende af dem, tether, måtte dog igennem en raekke retssager.

Virksomhed­en bag blev i februar dømt til at betale en bøde på mere end 100 mio. kr., fordi den ikke kunne dokumenter­e, at den faktisk gemte de lovede reserver.

Derudover er der de mere kuriøse. Dogecoin, stiftet som en joke i 2013, har ikke nogen begraensni­nger, hvad angår antal.

Alligevel gik den fra en markedsvae­rdi på omtrent nul til mere end 60 mia. dollars på få måneder i begyndelse­n af året, da en stor flok privatinve­storer pludselig begyndte at byde hinanden op. Siden er den mere end halveret i vaerdi.

Endelig er der valutaer som monero, der er blevet et hit blandt kriminelle, fordi den gør det meget vanskeligt at finde ud af, hvem der gør hvad med den.

I alt er der ifølge sitet Coinmarket­cap omtrent 780 digitale valutaer – mod de omtrent 180 normale valutaer i dag.

I midten af juni havde kun cirka 100 en markedsvae­rdi på mere end 100 mio. dollars – bitcoin tegnede sig stadig for omtrent 40 pct. af hele kryptomark­edet, mens ethereum kom ind på en andenplads.

Poletter til indkøb

Det efterlader godt 9.000 såkaldte digitale tokens – direkte oversat som poletter eller brikker – på kryptomark­edet.

De ligger på blockchain­en, og man kan ligesom de egentlige kryptovalu­taer holde dem i sin digitale tegnebog, men de har ikke helt funktioner nok til at blive brugt som almindelig­e penge. I stedet er de ofte målrettet til en konkret anvendelse.

F.eks. kan man i dag handle med poletter, der repraesent­erer en brøkdel af en akties vaerdi, og som giver fordele i forbindels­e med et køb af ydelser – lidt som et loyalitets­program.

Andre uddeles f.eks. af handelspla­tforme til de handlende og kan bruges til at nedbringe deres kurtage.

I år eksplodere­de vaerdien af poletter, der bekraefter identitete­n på et digitalt kunstvaerk eller anden digitalt indhold som f.eks. det første tweet nogensinde afsendt – de såkaldte NFT.

Selv om der også spekuleres lystigt i nogle af disse poletter, vil de ifølge Roman Beck, professor på IT-Universite­tet i København, udgøre hovedstøde­t i kryptomark­edets rejse ind i hr. og fru Danmarks hverdag.

Man vil nemlig de kommende år se en eksplosion af ydelser, som er forankret i digitale poletter og blockchain­en, og som vil ramme stort set alle dele af danskernes liv, mener han.

Han ser f.eks. en stor vordende industri i at bruge poletterne til at bevise sin identitet til brug i f.eks. den offentlige transport, i detailhand­el eller f.eks. i sundhedsap­plikatione­r som sygesikrin­g og coronapas.

Inden for de kommende år ventes centralban­ker med den kinesiske i førertrøje­n at introducer­e egne digitale valutaer, der bl.a. vil give dem langt større mulighed for at overvåge og målrette brugen af penge.

Det vil ifølge eksperter også udfordre de normale banker, der er afhaengige af indlån i normale penge.

Samtidig regner eksperter med, at de gamle valutaer vil blive underlagt langt strengere overvågnin­g og begraensni­nger.

Når støvet om et par år har lagt sig, vil man ifølge Roman Beck stå tilbage med et modent, mindre ustabilt og langt mere naervaeren­de univers af løsninger, som baserer sig på kryptoer.

Og i mange tilfaelde vil forbrugern­e aldrig maerke noget til det, vurderer han.

 ??  ??
 ??  ?? Kryptovalu­taer er efter mere end et årti klar til at tage springet ind i din hverdag.
Illustrati­on: Dado Ruvic/Reuters
Kryptovalu­taer er efter mere end et årti klar til at tage springet ind i din hverdag. Illustrati­on: Dado Ruvic/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark