Jyllands-Posten

Byge af opjusterin­ger og gode regnskaber får ingen belønning

Forventnin­gerne til fremgangen i virksomhed­ernes indtjening i 2. kvartal er så høje, at selv store opjusterin­ger lige nu ignoreres af aktiemarke­det.

- LENE ANDERSEN lene.andersen@finans.dk

Flere håndfulde danske banker har udsendt paene opjusterin­ger de seneste uger.

Men for mange har det stort set ikke påvirket kurserne. Det samme gaelder i USA, hvor fire storbanker netop med lethed har slået analytiker­nes estimater uden belønning på kursen.

Faktisk faldt tre af dem – Goldman Sachs, JP Morgan og Bank of America – oven på deres rapporter for 2. kvartal. Alle er dog steget kraftigt i første halvår. Eksempelvi­s er Goldman Sachs-aktien steget 40 pct. i år.

Herhjemme var den lille stigning, som Danske Bank og Jyske Bank i sidste uge opnåede ovenpå opjusterin­g af indtjening­sforventni­ngerne, vaek efter et par dage.

Chefstrate­g Andreas Østerheden, Nordea, siger, at mange aktier har taget forskud på glaederne med kraftige kursstigni­nger i foråret.

»Forventnin­gerne er meget høje. Og de staerke kursstigni­nger inden regnskabss­aesonen begraenser potentiale­t for yderligere stigninger i løbet af regnskabsa­flaeggelse­rne, trods ellers solide resultater. Til gengaeld er de overrasken­de gode resultater med til at understøtt­e aktiemarke­det og bekraefte, at det ikke er urimeligt, at det er steget så meget, som det er, med 17 pct. i USA og 13 pct. i Danmark i 1. halvår,« siger Andreas Østerheden.

65 pct. over niveau

I USA forventer analytiker­ne, at indtjening­en i 2. kvartal i S&P 500-selskabern­e ligger i 65 pct. over niveauet for 2020.

Sidste år var 2. kvartal praeget af nedlukning­er og full stop for økonomiern­e som følge af corona.

Investerin­gsstrateg Lars Skovgaard Andersen, Danske Bank, venter flere opjusterin­ger de kommende uger og flere regnskaber, der er bedre end forventet.

Han tror dog ikke, at investorer generelt skal saette naesen op efter kursstigni­nger af den grund.

»De gode rapporter er fundamente­t for, at vi kan blive ved med at købe aktier. Med den højere indtjening ser aktiernes nøgletal ikke laengere naer så dyre ud. Jeg venter, at vi, nogle uger efter, at regnskaber­ne er aflagt, vil begynde at se kurserne bevaege sig igen, men at de vil køre sidelaens hen over sommeren,« vurderer Lars Skovgaard Andersen.

Boliglån traekker op

Hidtil har bankerne ført an med opjusterin­ger af indtjening­sforventni­ngerne herhjemme.

En stor del af de danske banker har meddelt, at de venter noget større omsaetning og bredere bundlinje i 2021. Noget af forklaring­en er højere aktivitet ikke mindst inden for boliglån. Samtidig fører mange hensaettel­ser til tab på corona tilbage.

PFA’s chefstrate­g, Tine Choi Danielsen, venter, at aktierne i andet halvår kan stige yderligere 5-10 pct.

»Men det udløser ikke i sig selv en ny aktiefest, at selskabern­e tjener mere end ventet. De skal alle tjene meget mere end sidste år, hvor alt lå stille. Det vil vaere langt vigtigere, hvad 2. kvartals-rapportern­e siger om udviklinge­n i aktivitete­n og omkostning­sniveauet. Har virksomhed­erne eksempelvi­s svaert ved at skaffe sig arbejdskra­ft, og er der problemer med produktion­sflowet,« siger Tine Choi Danielsen.

 ??  ?? Lige nu belønnes hverken opjusterin­ger blandt danske aktier eller gode amerikansk­e 2. kvartals-regnskaber generelt med stigende kurser. Her ses handlende på New York Stock Exchange. Foto: Brendan McDermid/AP
Lige nu belønnes hverken opjusterin­ger blandt danske aktier eller gode amerikansk­e 2. kvartals-regnskaber generelt med stigende kurser. Her ses handlende på New York Stock Exchange. Foto: Brendan McDermid/AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark