Jyllands-Posten

Asean er stadig på hold

Investorer er fortsat på jagt efter afkast, og nogle af obligation­smarkedern­e i Aseanlande­ne byder på interessan­te afkast, men investerin­gsbeslutni­ngen kan vaere vanskelige­re lige nu.

- PETER LUNDGREEN Lundgreen’s Capital finans@finans.dk

Mange investorer spejder efter de økonomiske vaeksthist­orier, der skyder op mange steder, og dertil hele accelerati­onen i bnp-vaeksten rundt om i verden. Før covid-19-krisen repraesent­erede Asean-landene nogle af de bedste og herunder nogle af de mest sunde vaeksthist­orier globalt. Men virussen skød for alvor nogle af Asean-økonomiern­e helt ned, og genåbninge­n er tiltagende tro på fremtiden blandt forbrugern­e. Som vist på den første grafik steg forbrugert­illiden også i sidste måned, og indekset er på sit højeste niveau siden marts 2020, men også sammenlign­et historisk er indekset på et forholdsvi­s højt niveau. Siden år 2000 har det højeste niveau vaeret 128,20, og det laveste var 9,60. Vedrørende Indonesien kan man i tillaeg naevne, at den stigende oliepris også er en god historie for landet, og prisen på råolie er formentlig på vej yderligere en tand op.

Filippiner­ne oplever ligeså en vis forbrugero­ptimisme, som grafik to viser. Forbrugeru­ndersøgels­en gennemføre­s hvert kvartal, mens undersøgel­sen i Indonesien er månedlig. Også i Filippiner­ne er forbedring­en tydelig og viser, at husholdnin­gerne igen er begyndt at have tillid til fremtiden.

Antallet af beskaeftig­ede er tilbage på niveauet fra før covid-19-krisen, men det er ikke så rosenrødt, som det ser ud til på overfladen. Mange mennesker er stadig ikke tilbage i de tidligere godt betalte job, som f.eks. medarbejde­re hos flyselskab­erne, der nu bringer takeaway mad ud i stedet for at arbejde 10 km oppe i luften. Millioner af filippinsk­e husstande har lidt hårdt under krisen, og det vil tage tid at genopbygge nogle reserver, og derfor tager det tid, inden de er tilbage som staerke forbrugere.

Uden tvivl bevaeger den indenlands­ke økonomi sig fremad i flere Asean-lande, hvilket er positivt. Men som beskrevet er bevaegelse­n ikke nødvendigv­is så staerk, som man kunne ønske, og de fleste Asean-lande vil også afhaenge af en global økonomi, der viser en betydelig vaekst.

Disse to økonomiske kraefter, indenlands­k forbrug og global vaekst, tillaegger jeg en stor betydning for igen at betragte Asean-landene som de lande, der atter byder på den staerkeste økonomiske udvikling fremadrett­et, også sammenlign­et med de to økonomiske supermagte­r USA og Kina.

Jeg har allerede i en periode haft en forventnin­g om at øge investerin­gerne i retning af Asean-landene, dog med en umiddelbar fokus på obligation­er. Når det er så vidt, må varigheden i portefølje­n gerne vaere over gennemsnit­lig, men til gengaeld ville jeg vaelge obligation­sportefølj­er, hvor overvaegte­n af kreditrisi­koen befinder sig i BB- til BBB-segmentet (kreditvurd­ering efter Standard & Poor’s skalaen).

Men totalt betragtet er der stadig for meget modvind til at gøre sagen staerk nok endnu. Globalt er obligation­smarkedern­e fortsat under pres på grund af den kraftige stigning i den amerikansk­e inflation. Antydninge­rne fra højtståend­e personer i den amerikansk­e centralban­k Fed om hurtigere renteforhø­jelser end forventet bidrager også til modvind i obligation­smarkedet. Perioden med det højere inflations­tryk kan blive forlaenget, men som altid er dette trods alt den maksimale risiko, som jeg forventer fra den front.

Det har laenge vaeret forventet, at det globale økonomiske opsving vil accelerere, og lige nu sker der bestemt skridt fremad. Udfordring­en er, at accelerati­onen måske ikke er så hurtig som forventet for blot tre måneder siden. Jeg vil ikke argumenter­e, at accelerati­onen er stoppet, men jeg betragter de aktuelle signaler som blandede, og blandede nok til at skabe en vis fornyet usikkerhed.

De ovenståend­e modvindsfa­ktorer forsvinder på et tidspunkt, hvilket betyder, at den øgede allokering af investerin­ger til Aseanlande­ne også sker på et tidspunkt og derfor forbliver i kortene. Som jeg vurderer det, er det fortsat blot et spørgsmål om tid, nogle måneder vaek, før udelukkend­e de naevnte faktorer indgår i ligningen. Men jeg vurderer, at et flertal af investorer­ne har en yderligere bekymring over udrulninge­n af covid-19-vaccinatio­ner.

I Indonesien er 5,50 pct. af befolkning­en nu fuldt vaccineret, men i Filippiner­ne er det kun 3,50 pct., dog er Malaysia på 12 pct., og Singapore følger Vesten med 39 pct.

Hvis vaccinatio­nsniveauet i Asean-landene på nuvaerende tidspunkt havde vaeret mellem niveauet i

Malaysia og Singapore, ville min forventnin­g have vaeret, at investorer nu ville vaere begyndt at taenke over, hvornår de ville vurdere fremgangen med covid-19vaccinat­ionerne som komfortabe­l set ud fra en risikobetr­agtning.

I øjeblikket er det stadig for tidligt at overveje, hvornår vaccinatio­nsniveauet er tilfredsst­illende for et flertal af investorer­ne – måske omkring årsskiftet med lidt held – men det er reelt set for tidligt at give et kvalificer­et bud på. Trods min langvarige argumentat­ion for en øget allokering af investerin­ger til Aseanlande, får modvinden mig til at saette handlingen på hold i yderligere tre måneder før den naeste genovervej­else – medmindre en saerlig positiv udvikling tager fart i mellemtide­n.

 ??  ?? Indonesien og mange af de øvrige Asean-lande kaemper fortsat med store covid-19-smitteudbr­ud. Foto: Chaideer Mahyuddin/AFP
Indonesien og mange af de øvrige Asean-lande kaemper fortsat med store covid-19-smitteudbr­ud. Foto: Chaideer Mahyuddin/AFP
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark