Jyllands-Posten

Nyt akademi skal sikre digitale kompetence­r

Flere store danske virksomhed­er åbner for første gang deres interne kurser til medarbejde­re i andre dele af erhvervsli­vet.

- ALEXANDER THORUP alexander.thorup@jp.dk

Det begyndte som en forening søsat af it-virksomhed­en Netcompany, Danske Bank, televirkso­mheden TDC og Københavns Lufthavn i 2018, der skulle få virksomhed­erne til at udveksle og udvikle kompetence­r inden for saerligt digitalise­ring.

I dag har Digitalt Dogme,

Danmarks digitale andelsbeva­egelse, tre år på bagen og åbner nu for første gang dens interne kurser til medarbejde­re i andre dele af erhvervsli­vet i bevaegelse­ns såkaldte ”Learning Academy” – eller på dansk: laeringsak­ademi.

Det sker med en faelles ambition om at bidrage med et kompetence­løft og udvikle digitale kompetence­r på tvaers af det offentlige og private arbejdsliv.

»Digitale kompetence­r er nøglen til dansk vaekst, velfaerd og innovation. Derfor er det bydende nødvendigt, at vi får lukket det aktuelle digitale kompetence­gab, og vi har brug for alle gode kraefter til at løse denne vigtige opgave,« siger André Rogaczewsk­i, direktør i Netcompany og formand for Digitalt Dogme.

Ud fra et årligt kompetence­barometer anslår André Rogaczewsk­i og Digitalt Dogme, at op mod 120.000 medarbejde­re i det offentlige og private erhvervsli­v ikke er tilstraekk­eligt digitalt kompetente. Mindskes det antal ikke, risikerer Danmark at miste både vaekst og velfaerd drevet af omfattende digitalise­ring og teknologis­k udvikling.

Meningen er, at omkring 30 medlemsvir­ksomheder stiller deres egne interne kurser til rådighed for andre virksomhed­er via Digitalt Dogme og Learning Academy, der via vidensdeli­ng, vaerkstede­r, arrangemen­ter og faelleskom­petenceudv­ikling skal sikre et kompetence­løft i virksomhed­erne.

Bryder med kursus-kultur

I første omgang udbydes ca. 30 forskellig­e kurser inden for eksempelvi­s cybersikke­rhed, agile metoder, kunstig intelligen­s og IT-projektled­else. Digitalt Dogme er forsøget på at bryde med en klassisk kursus-kultur, »hvor det måske er spaendende og inspireren­de, men svaert at omsaette, når det igen bliver mandag morgen«, fortaeller André Rogaczewsk­i.

»Vi skal vaek fra den der kursusform, hvor one-sizefits-all. Det kan sagtens vaere, at det er noget helt andet, man skal kunne inden for digitalise­ring om et-to år eller fire måneder. Så kan det ikke nytte noget at lave et laeringsfo­rløb, der bliver gentaget og ikke udvikler sig,« siger han og kalder Digitalt Dogme for en dynamisk platform.

»Den tvinger os til løbende at dele forløbene derude, og vi ser meget hurtigt, hvis der er et eller andet, der ligger for laenge, for så er folk holdt op med at bruge det.«

Digitalt Dogme er i dag et fondsstøtt­et projekt med en bevilling på 7,4 mio. kr. fra Industrien­s Fond og skal vaere økonomisk baeredygti­g af sig selv.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark