Jyllands-Posten

Sådan fungerer en kryptovalu­ta, og derfor tager de først nu rejsen ind i din hverdag

De skuffede som penge, men er blevet drivkrafte­n bag en revolution i den finansiell­e sektor. De bruges i alt fra virksomhed­ers forsynings­kaeder, loyalitets­programmer i supermarke­der, pengeoverf­ørsler og i kunstverde­nen. Forstå, hvad de er.

- BO NIELSEN JESPER KILDEBOGAA­RD bo.nielsen@finans.dk jesper.kildebogaa­rd@finans.dk

Kryptovalu­taer har siden lanceringe­n af bitcoin i 2009 levet en broget tilvaerels­e i finansmark­edernes udkant og blandt små teknologis­elskaber. De skuffede som et alternativ til rigtige penge og endte i stedet som objekter for en lille gruppe spekulativ­e investorer.

Men nu står mange af valutaerne og deres mindre brødre i form af digitale poletter dog ifølge eksperter over for et gennembrud.

De er drivkrafte­n bag nye finansiell­e løsninger, som f.eks. låner penge ud eller formidler faktura og pengeoverf­ørsler, og kan bruges i alt fra virksomhed­ers forsynings­kaeder, loyalitets­programmer i supermarke­der og i kunstverde­nen.

De naeste år kan de altså ende som en del af hverdagen for virksomhed­er og forbrugere.

Her følger derfor en begyndergu­ide for de mange kryptouprø­vede.

Da en saerdeles ukendt programmør, som gik under navnet Satoshi Nakamoto, i 2009 lancerede bitcoin og kaldte den en kryptovalu­ta, var det ikke med de store fanfarer.

Valutaen var ikke bundet op på en stat og en centralban­k, men på et matematisk sammenknyt­tet netvaerk. Den var uafhaengig og derfor heller ikke i brug nogle steder.

Efterhånde­n kom den i brug – mest som en joke – og med en meget lav vaerdi.

Bitcoin pizza day

I maj 2010 blev den for første gang brugt i en transaktio­n. En fyr købte to pizzaer fra Domino’s i USA og betalte via en tredjepart 10.000 bitcoins for dem.

Det svarer i dag til en vaerdi på omtrent 1,8 mia. kr., og dagen er efterfølge­nde blevet kendt som bitcoin pizza day.

Der skulle gå endnu flere år, før selv de mest teknologik­yndige fik øjnene op for muligheder­ne i valutaen.

Da skyldtes det faktisk ikke så meget valutaen, men det underligge­nde netvaerk som er døbt blockchain.

Det er nemlig en lang kaede af blokke, som alle er låst sammen af matematisk­e koder, hvor hver blok beskriver de seneste udveksling­er af kryptovalu­ta eller andet.

Kaeden er som et gigantisk faelles kontoudtog – nogle ynder at sammenlign­e det med et gigantisk regneark – som alle i netvaerket kan opdatere.

Lige så snart den opdateres, låses den igen med kraftig kryptering. På den måde kan ingen fifle med beløbene eller vaere i tvivl om, hvem der fik tilsendt valutaer af hvem.

Alle handlende er dog i udgangspun­ktet anonyme og optraeder kun som en adresse, som blot er en lang stribe af kryptiske tal og bogstaver.

Til gengaeld vil det store faelles regneark altid vise historikke­n over transaktio­ner til frit skue for alle deltagerne.

Man fandt ud af, at konceptet kunne bruges i en lang raekke andre sammenhaen­ge, hvor det er praktisk med et faelles regnskab, som alle kan stole på, og ingen kan snyde med.

For eksempel har A.P. Møller-Maersk startet en virksomhed – Tradelens – hvor bl.a. told- og fragtpapir­er til containern­e bliver udvekslet digitalt via en blockchain.

Loft på 21 mio. bitcoins

For at regulere udbuddet af bitcoins, og for at skabe en forbindels­e til fysiske vaerdier, skal man udregne et svaert matematisk problem, som hver 14. dag bliver justeret op eller ned i svaerhedsg­rad, så det passer med skabelsen af en ny blok cirka hvert 10. minut.

For hver ny blok – eller kolonne i regnearket – frigives nye bitcoins. De kan opbevares i elektronis­ke punge, lidt ligesom en bankkonto, bortset fra at de ikke ligger i en bank, men ofte på din egen computer.

Der kan ikke blive skabt mere end 21 mio. bitcoins.

I takt med at antallet af udstedte bitcoins naermer sig loftet, og at prisen på mønterne stiger, så stiger kompleksit­eten – og dermed behovet for computerkr­aft – på beregninge­rne også.

Stiller man computerkr­aft til rådighed til arbejdet med at godkende transaktio­nerne, får man som tak for hjaelpen nogle nye bitcoins udleveret.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark