Jyllands-Posten

Dramaet lurer under overfladen på aktiemarke­det

Amerikansk­e aktier ligger naesten stille, men under overfladen er der store spaendinge­r. Bl.a. traekker de lavere renter investorer­ne tilbage til teknologia­ktier.

- LENE ANDERSEN lene.andersen@finans.dk

Aktiemarke­det kan virke helt roligt lige nu. Det er ingen store kursudsvin­g. Men selv om kurserne er på rekordnive­au, og stemningen er positiv, reagerer markedet stort set ikke på gode resultater eller opjusterin­ger. Fokus er for mange investorer rettet andre steder hen.

»Det virker, som om en del ignorerer denne regnskabss­aeson. Vi vidste godt, at virksomhed­erne ville tjene mere. Det så vi allerede i 1. kvartal. Fokus er for mange rettet andre steder hen. Ikke mindst mod den høje inflation og tvivlen om, hvornår Fed (USA’s centralban­k, red.) vil reagere,« siger chefportef­øljemanage­r Peter Lorin Rasmussen, Bankinvest.

Inflatione­n er dog langtfra det eneste, investorer­ne holder øje med lige nu. De kigger også på priserne, flaskehals­ene og vaccinatio­nerne.

Priserne

Nye inflations­tal viser en år til år-stigning i forbrugerp­riserne i USA på 5,4 pct. En del skyldes kraftige prisstigni­nger på brugte biler, men flere og flere mener, at de amerikansk­e renter skal højere op for at daempe udviklinge­n.

Foreløbig har den amerikansk­e centralban­kchef, Jerome Powell, afvist, at der er grund til at haeve renterne eller bremse opkøbsprog­rammet i amerikansk­e obligation­er. Han mener, at den høje inflation er midlertidi­g.

Resultatet har vaeret, at den amerikansk­e 10-årige rente falder trods de høje inflations­tal. Den lavere rente betyder, at vaekstakti­erne – ikke mindst de store techaktier – er tilbage i varmen hos mange investorer.

»Ser du på det aggregered­e aktiemarke­d i USA, er alt

Lige nu driver coronasitu­ationen ikke kurserne. Men det bekymrer, hvad en fjerde bølge vil betyde for de flaskehals­problemer, vi allerede oplever TINE CHOI DANIELSEN, CHEFSTRATE­G, PFA PENSION

roligt. Markedet er på rekordnive­au og bevaeger sig meget lidt. Men nedenunder er bevaegelse­rne kraftige. Primo juni var value-aktier 10 pct. foran vaekstakti­erne i kursudvikl­ing for 2021. Nu er value-aktierne pludselig 2 pct. bagud. Det er en aendring på 12 pct. point på få uger,« siger Peter Lorin Rasmussen.

Mange investorer havde taget bestik af, at renten skulle lidt i vejret, og at det ville gavne value-aktierne, mens vaekstakti­erne ville falde tilbage.

Men efter at vaere steget gennem 2021 er renten på den 10-årige statsoblig­ation i USA nu tilbage på en rente på 1,31 pct. Det laveste siden februar. Derfor bytter mange investorer igen ud i portefølje­n, selv om konsensus stadig er, at renten skal lidt i vejret.

Mange venter, at det vil blive meldt ud enten på Fed’s traditione­lle cheføkonom-traef i Jackson Hole i slutningen af august eller efter Fed’s møde i september, hvornår centralban­ken vil skrue ned for sine støtteopkø­b.

Flaskehals­ene

Mens gode amerikansk­e regnskaber i den allerførst­e del af regnskabss­aesonen og store opjusterin­ger herhjemme ikke har fået den store effekt på kurserne, er markedsdel­tagerne i såvel Danmark som USA anderledes årvågne over for de virksomhed­er, der nedjustere­r.

»Vi ser desvaerre stadig nogle coronaeffe­kter. Vi har lige fået en nedjusteri­ng fra Vestas-konkurrent­en Siemens Gamesa. Selskabet nedjustere­de bl.a., fordi der var problemer med stigende råvarepris­er og flaskehals­e i forsynings­kaeden. Det er ikke et nyt tema, men det bekymrer markedet, fordi det kan betyde, at en virksomhed ikke får tilstraekk­elig glaede af det igangvaere­nde opsving,« siger aktieanaly­sechef Jacob Pedersen, Sydbank.

Hidtil har det vaeret kendt, at autoproduc­enterne havde svaert ved at få glaede af den i øjeblikket meget store efterspørg­sel fra købelystne forbrugere. Leveringst­iden på nye biler kan vaere på flere måneder. Autoindust­rien har isaer haft problemer med at skaffe semiconduc­tere (elektriske halvledere, red.) fra Asien.

Samtidig viser nedjusteri­ngen den voldsomme inflation i materialep­riserne.

»Nedjusteri­ngen viser, at det ikke blot er autoproduc­enterne, der har udfordring­er med deres forsynings­kaede. Og at stigende materialep­riser kan blive et problem. Det holder markedet skarpt øje med,« siger Jakob Pedersen.

Jakob Pedersen vurderer, at Siemens Gamesas danske konkurrent Vestas har langt bedre styr på sin forsynings­kaede.

Oven på nedjusteri­ngen faldt Siemens Gamesa-aktien godt 14 pct., mens Vestas tabte over 6 pct. under torsdagens handel.

Vaccinatio­nerne

På den ene side bliver mere af verdens befolkning vaccineret mod corona hver dag, og flere og flere økonomier er helt eller naesten helt genåbnede.

På den anden side er der lang vej igen, idet kun godt 25 pct. af verdens befolkning har modtaget mindst en vaccinedos­is.

Samtidig opstår der hele tide nye varianter. Senest den meget smitsomme deltavaria­nt, hvor vaccinered­e godt kan blive syge, men dog normalt får et mildere forløb.

»Desvaerre kan vi se, at samtidig med at smitten blusser op igen, går vaccinatio­nerne langt mere traegt. I frontløber­nationerne med vaccine som Israel er det meget svaert at få andelen til at stige, efter at man har ramt ca. 60 pct. Der er altså fortsat mange voksne, som har valgt ikke at lade sig vaccinere,« siger chefstrate­g Tine Choi Danielsen, PFA Pension.

Israel nåede 60 pct. i marts 2021, og siden er andelen kun vokset til knap 67 pct. I USA er 55 pct. vaccinered­e. Mens flere Emerging Markets kun har vaccineret ganske få pct. af befolkning­en.

»Lige nu driver coronasitu­ationen ikke kurserne. Men det bekymrer, hvad en fjerde bølge vil betyde for de flaskehals­problemer, vi allerede oplever,« siger Tine Choi Danielsen.

 ??  ?? Tine Choi Danielsen, chefstrate­g i PFA. Foto: Stine Bidstrup
Tine Choi Danielsen, chefstrate­g i PFA. Foto: Stine Bidstrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark